Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?

23.01.2023 11:26:00
Göz kapağı düşüklüğü, doğuştan ya da sonradan meydana gelen ve göz kapağının, gözün renkli kısmını bir milimetreden daha fazla olacak şekilde örtmesi durumudur. Tıbbi olarak göz kapağı düşüklüğü Pitozis ya da Blefaropitozis olarak isimlendirilir.
Çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen göz kapağında düşüklük, tek bir gözde meydana gelebildiği gibi her iki gözde de görülebilir. Hem estetik sorunlara neden olur hem de sağlıklı görmeyi olumsuz bir şekilde etkiler. Farklı tedavi yöntemleri kullanılarak tedavi edilen göz kapağı düşüklüğü, yüzde yorgun ve donuk bir ifade başta olmak üzere farklı semptomlar dahilinde kendisini belli eder. Peki göz kapağındaki düşüklük nedir, belirtileri nelerdir, göz kapağı düşüklüğü ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?
 

Göz Kapağındaki Düşüklük

 
Göz kapağı düşüklüğü, hastanın hem estetik açıdan kaygı duymasına neden olur hem de hastanın sağlıklı görmesini engeller. Pitozis, göz kapağının olması gerekenden çok daha aşağıda bulunması olarak tanımlanabilir.
Her yaşta görülebilen göz kapağındaki düşüklük, doğuştan ya da sonradan meydana gelebilir. İlerleyen yaş ile görülme sıklığında artış görülen sağlık sorunu, çeşitli semptomlar üzerinden kendisini belli eder.
 

Pitozis Belirtileri

 
Birçok belirtiye sahip olan pitozis için en önemli belirti, üst göz kapaklarından biri ya da her ikisinin gözün renkli kısmının bir bölümünü kapatmasıdır. Bunun yanı sıra göz kapağı düşüklüğü belirtileri arasında şu semptomlar da yer almaktadır:
  • Gözde kuruluk veya aşırı yaşarma
  • Yüzde yorgun ve donuk bir ifade oluşması
  • Kişinin çok daha iyi görebilmek için çenesini kaldırması, başını geriye eğmesi, kaşlarını kaldırarak göz kapaklarını yukarı çekmesi
  • Görmeyi kolaylaştırmak adına yapılan hareket sebebiyle baş, boyun ve omuz bölgelerinde ağrıların oluşması
Tek gözde oluşan pitozisin ilerlemesi, görüşü ciddi oranda azaltır. Bu durum bebeklik ya da çocukluk çağında başladıysa göz tembelliğine neden olabilmektedir. Beraberinde pek çok soruna sebebiyet veren göz kapağı düşüklüğünün zamanında tedavi edilmesi, kişinin çok daha sağlıklı bir görüş elde etmesini sağlamaktadır.
 

Göz Kapağı Düşüklüğü Nasıl Düzelir?

 
Göz kapağında meydana gelen düşüklüğünün tedavi edilebilmesi için ilk önce çeşitli yöntemler kullanılarak teşhis edilmesi gerekir. Doğuştan ya da sonradan oluşabilen göz kapağı düşüklüğüne neden olan farklı hususlar mevcuttur. Bu nedenlerden en bilineni, göz kapağını tutan kasın anne karnında tam olarak gelişmemesi şeklinde söylenebilir.
Sonradan görülen pitoziste, göz kapağını tutmakta olan kasların zayıflaması temel neden olarak ön plana çıkar. Bazı nörolojik durumlarda göz sinirleri ve/veya kasları etkilenerek göz kapağı düşüklüğü ortaya çıkabilir. Göz kapağındaki düşüklük teşhisinde göz doktoru tarafından fiziksel muayeneler gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra hastanın tıbbi geçmişi de öğrenilmekte olup yarık lamba muayenesi de yapılarak teşhis konulur. Teşhisin tam ve doğru bir şekilde konulmasından sonra tedavi aşamasına geçilir.
 

Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi

 
Göz kapağı düşüklüğü tedavisinde farklı tedavi yöntemler kullanılır.  Cerrahi yöntem, göz kapağı düşüklüğünde önemli bir yöntemdir. Bu nedenle ciddi boyutta göz kapağı düşüklüğünün görüldüğü hastalarda göz kapağı ameliyatı gerçekleştirilir.
Düşüklüğün ardında yatan hastalıklar, sorunun boyutu başta olmak üzere birkaç hususa göre 3 farklı cerrahi yöntemden biri tercih edilir. Bu yöntemler; Müller kası cerrahisi, Levator kası cerrahisi ve askı yöntemleridir.
Müller kası cerrahisinde ameliyat öncesinde hasta tamamen uyutulabildiği gibi ameliyat esnasında hastaya sakinleştirici de verilebilmektedir. Bunun yanı sıra Levator kası cerrahisinde hastanın ayık olması zorunludur bu yüzden lokal anestezi ile işlem gerçekleştirilir. Gerçekleştirilen cerrahi uygulamalar ile birlikte düşük olan göz kapağı olması gereken seviyeye kadar çekilir. Bu sayede hasta hem estetik açıdan istediği görünümü elde eder hem de sağlıklı bir görüşe sahip olur.
 
 

DİĞER HABERLER