Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesinden 'Kurban Bayramı'nda gıda güvenliği konusunda halkı uyardı

11.06.2024 16:28:00
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi'nden açıklama geldi. Yapılan açıklamada kurbanlık kesimlerinin doğru şekilde yapılması ve gıda güvenliğine ilişkin ayrıntılara yer verildi.

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi'nden yapılan açıklamada, "Kurbanlık kesimlerinin doğru şekilde yapılması, etlerin gıda güvenliğine uygun  hazırlanması ve saklanması, uygun pişirme yöntemleri kullanılması gerekmektedir."

 

"Mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlık alınmalı ve kurbanlık kesimleri uygun şartların oluşturulduğu, sağlığa uygun ortamlarda yapılmalıdır. Aksi takdirde insan sağlığını bozan mikroorganizmalar ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Etler uygun koşullarda kesilmezse, doğru pişirilmez, uygun sıcaklıklarda bekletilmezse hayvanlardan insanlara tenya, şarbon, tüberküloz, salmonella gibi hastalıklar bulaşabilmektedir."

 

"Kanın iyice akıtılması sağlanmalıdır. Aksi taktirde ette mikroorganizmalar kolayca üreyerek, etin kısa sürede bozulmasına yol açar. "

 

"Hayvanlar ilk kesildiklerinde ölüm sertliği oluşmaktadır bekledikçe metabolizma ile oluşan asitlerin de etkisi ile bu sertlik yavaş yavaş kaybolmaktadır. Bu yüzden etin hemen tüketilmemesi gerekir. Pişirmede kolaylık hem de lezzet açısından et buzdolabında 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir."

 

"Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus et hazırlamada kullanılan kesme tahtaları, bıçak gibi malzemelerin temiz ve hijyenik olmasıdır. Ayrıca hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel temizlik kuralları ihmal edilmemelidir."

 

"Hastalık yapan ve bozulmaya neden olan mikroorganizmaların ete bulaşmasının önlenmesi, ette mevcut mikroorganizma sayısını azaltmak veya kabul edilebilir bir seviyeye indirmek, mikroorganizmaların üremelerini ve toksin salgılamalarını engellemek için kesim, yüzme ve parçalama işlemlerinin serin yerlerde yapılması son derece önemlidir. "

 

"Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır."

 

"Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır."

 

"Etin kesim sonrasında hemen kapalı ortamlara alınarak soğutulması ve parçalama işlemini müteakip en fazla +4 °C, +5 °C sıcaklıkta bekletilmesi gerekir. Hemen tüketilmeyecek etler soğukta bekletilmeli, derin dondurucuya alınmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmelidir. Sakatat ile etlerin aynı ortamda bulundurulmaması gerekir."

 

"Kurban etinin dayanma süresi, dinlenmesine, etin cinsine ve soğutma şekline göre değişmektedir. Etin uzun süre muhafazası için derin dondurucu kullanılmalıdır. Et buzdolabında -2 derecede en fazla bir hafta beklerken, derin dondurucuda -18 derecede 4-6 ay muhafaza edilebilir." maddelerine yer verildi.

 

 

Kurban da dikkat edilmesi gerekli 3 husus

 

Öte yandan Kurban da dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda, "Kesim, yüzme ve parçalama işlemlerinin serin yerlerde ve güneş görmeyen yerlerde yapılması son derece önemlidir. "

"Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır."

"Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır. " maddelerine yer verildi.

 

DİĞER HABERLER