ANKARA (AA) - Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, milli sporcuların Akdeniz Oyunları'nda elde ettiği madalyaların "Gurur duyulacak bir tablo" olduğunu, bu başarının altında çok planlı bir sistemin bulunduğunu belirtti.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 19. Akdeniz Oyunları'nı Türkiye'nin 108 madalya ile ikinci sırada tamamladığı, 24 branşta gerçekleştirilen oyunlara 26 ülkeden yaklaşık 3 bin 400 sporcunun katıldığı, Türkiye'nin organizasyonda 321 sporcuyla madalya mücadelesi verdiği hatırlatıldı.
17 branşta madalya kazanarak önemli başarılara imza atan millilerin, oyunlarda kazandığı altın madalya oranında tarihinin en büyük başarısına ulaştığı, en fazla madalyanın ise yüzme (19), atletizm (15) ve güreş (14) branşlarından geldiği aktarıldı.
- "Millilerimizin oyunlarda elde ettiği sonuç gurur duyulacak bir tablo"
Akdeniz Oyunları'nı değerlendiren Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Sporcularımız, oyunlarda milletimizi gururlandıracak sonuçlara imza attı." dedi.
Kasapoğlu, tüm spor branşlarında temsil ediliyor olmanın, elit sporcu yetiştirme ve bunu tüm branşlara yayma noktasındaki sistemin doğru işlediğinin bir kanıtı olduğunu vurgularken, "Millilerimizin oyunlarda elde ettiği sonuç gurur duyulacak bir tablo. Bunun altında çok planlı bir sistem var. Sporun temeli insan. İnsan öğesini barındıran her çalışmanın da mutlaka kısa, orta ve uzun dönem projeksiyonlarının olması gerekir. Eskiden bu tip organizasyonları izlerken sadece birkaç branşta sporcularımızı görür, diğer ülkelerin kalabalık kafilelerini görüp gıpta ederdik. Hamdolsun şimdi hem sporcu sayımızla, hem branş çeşitliliğimizle hem madalya sayımızla gurur duyulacak bir seviyedeyiz." ifadelerini kullandı.
Bakan Kasapoğlu ayrıca, oyunları 108 madalya ile ikinci sırada tamamlayan milli sporcuları tebrik ederek, şunları kaydetti:
"Cezayir'de düzenlenen 19. Akdeniz Oyunları'nı 45 altın, 26 gümüş ve 37 bronz toplam 108 madalyayla ikinci sırada tamamlayan millilerimizi yürekten kutluyorum. Birçok ilke imza atarak göğsümüzü kabartan şampiyonlarımız bizlere büyük mutluluk yaşattı. Tüm sporcularımıza, ailelerine ve bu güzel başarıda emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum."
- İlk madalyalar ve önemli başarılar
Cimnastik branşında Adem Asil, Ahmet Önder, Ferhat Arıcan, İbrahim Çolak ve Sercan Demir'den oluşan Artistik Cimnastik Erkek Milli Takımı, ilk kez altın madalya kazandı. Ayrıca tüm aletlerde madalya kazanan milliler, yine ilke imza attı.
Binicilikte engel atlama takımı, ilk kez madalya kazandı. Boccede, oyunlar tarihinde en yüksek madalyaya ulaşıldı.
Badminton tek kadınlarda Neslihan Yiğit, üst üste 3. kez Akdeniz Oyunları şampiyonu oldu.
Atletizmde erkekler 400 metre engel yarışında milli sporcu Yasmani Copello Escobar, 48.27'lik derecesiyle oyunlar rekoru kırarak altın madalya kazandı.
Okçulukta, oyunlar tarihinin en yüksek madalya sayısına ulaşıldı, hem karışık hem de kadın takımda ilk madalya alındı.
Yüzmede kadınlar 800 metre serbestte Merve Tuncel, 8.26.80'lik derecesiyle altın madalya kazandı ve oyunlar tarihinde şampiyonluğa ulaşan ilk Türk kadın yüzücü oldu.
Yüzme erkekler 100 metre kurbağalama finalinde Berkay Ömer Öğretir, 1.00.03'lik derecesiyle, oyunlar rekoru kırarak altın madalya elde etti. Yüzme branşında 5 altın madalya ile en çok altın, 19 madalya ile en çok madalya kazanılan Akdeniz Oyunları oldu.
Türkiye'nin Akdeniz Oyunları'nda kazandığı madalyaların branşlara göre dağılımı şöyle:
Atletizm: 7 altın, 5 gümüş, 3 bronz
Güreş: 7 altın, 5 gümüş, 2 bronz
Cimnastik: 5 altın, 3 gümüş, 3 bronz
Yüzme: 5 altın, 5 gümüş, 9 bronz
Halter: 2 altın, 2 gümüş, 4 bronz
Boks: 3 altın, 1 gümüş, 3 bronz
Bocce: 4 altın, 1 gümüş, 1 bronz
Karate: 1 altın, 4 bronz
Tekvando: 3 altın, 1 gümüş 1 bronz
Okçuluk: 2 altın 1 gümüş, 1 bronz
Judo: 3 altın, 1 bronz
Badminton: 2 altın, 2 bronz
Atıcılık: 1 altın, 1 gümüş
Binicilik: 1 bronz
Eskrim: 1 bronz
Voleybol: 1 gümüş
Yelken: 1 bronz