MÜSİAD Konya Şubesi’nde üçüncüsü düzenlenen Kripto paralar konulu programda konuşan Karatay Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ali Osman Çıbıkdiken “Dijital Para Alanında Teknik Değerlendirmelerde” bulundu.
Program açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı, “Dünyanın gelecekte dijitalleşmeye doğru hızla evirildiğini, iş dünyasında ise dijital para ile ticari faaliyetlerin nasıl olacağı hususundaki konuların detaylı olarak masaya yatırılması gerektiğini görüyoruz ve bu noktada soru işaretlerinin cevap bulması noktası üyelerimizi bilgilendirme faaliyetlerinde bulunuyoruz” diye konuştu.
Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TrueFeedBack CEO’su Dr. Ali Osman Çıbıkdiken “Her şirketin hisse senedi çıkarır gibi token çıkarması, bunun üzerinden fonlama sağlaması mümkün. Çok yakın zamanlarda bunları görebileceğiz ama yasal olarak gri alandalar. Tamamlanacak düzenlemeye, SPK, BDDK, Merkez Bankası gibi kuruluşların görüşlerinin yansıyacak. Blokzincir, herhangi bir merkezi olmadan ağ ucundaki herkesin paydaş olduğu bir sistem. Finansal kayıtların tutulduğu yer tek bir bankanın, tek bir kurumun, bir bilgisayarın üzerinden değil de sisteme dahil olan herkesin eşit derecede paydaşı olabilmesi gerekir” dedi.
“Kripto paralar ve dijital paralar arasındaki farklılıklar” konusuna dikkat çeken Dr. Ali Osman Çıbıkdiken “Bitcoin’in bir yazılım olduğunu bu yazılımın herkes tarafından kullanılabilecek ve geliştirme yapacakları bir platformdur yani bitcoin finansal bir yazılım sistemidir. “Dijital Para terimi ise finansal ve ticari faaliyetlerin online olarak veri aktarımında, para transferlerin dijital ortamdaki bilgi akışını sağlayan ve işlemlerin karşılığını gösteren bir uygulamadır” diye konuştu.
“Mutlaka hukuksal alt yapımızı oluşturmuş olmamız lazım”
Dr. Ali Osman Çıbıkdiken, kripto varlık yatırımcısının riskler karşılığında alabileceği tedbirlere dikkat çekerek bu yeni sisteme entegre hukuki alt yapıya sahip olmanın önemine değinerek “Sistemin bir parçası olan çeşitli enstrümanlar var. Örneğin soğuk cüzdan dediğimiz enstrüman bunlardan biri. Siz eğer borsaya güvenmiyorsanız ve borsadaki varlığınızı tutmayı planlıyorsanız alım işlemini yaptıktan sonra varlığınızı kendi cüzdanınıza indirip kendi güvenli bulduğunuz ortamda bunu saklayabilirsiniz. Bu gibi tedbirleri alırsanız kasıtlı ya da kasıtsız yapılabilecek hataların ve usulsüzlüklerin önüne geçmiş olursunuz. Bu dünya hayatımıza hızla geliyor. İlerde her şey hayatımızda aracısız dijital varlığa geçecek o dönem geldiğinde bizim mutlaka hukuksal alt yapımızı oluşturmuş olmamız gerekiyor.” Dedi.
Program, üyelerin Dr. Ali Osman Çıbıkdiken’e yönelttiği soru-cevap kısmıyla son buldu.