Fidan yetiştiriciliği Türkiye için önemli bir iş alanıdır. Geçmişten bu yana ülkemizin ekolojik ve iklim şartları sebebiyle fidancılık faaliyetlerinin yoğun olarak devam ettiğini ifade etmek gerekir. Coğrafi konumunun sebebiyle oluşan iklim çeşitliliği sayesinde farklı çeşitteki topraklarımızda farklı çeşitte bitkiler yetişiyor. Fidancılık genellikle meyve fidanları ve süs bitkileri fidanları üzerine çalışan bir iş alanı olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesi'ndeki kentlerimizin tarımsal alanları meyve fidancılığının yoğun bir şekilde yapıldığı yerlerin başında yer alıyor. Son zamanlarda
zeytin fidanı meyve fidanı ve süs fidanı çeşitlerinde artış yurtdışından ithal edilen fidanların üretilmesi ile gelişmiştir. Ayrıca fidancılıkta ticaretteki değeri de artmış ve kaliteli fidan üretimine her zamankinden daha fazla değer verilmeye başlanmıştır.
Fidancılıkta Organik Tarım
Organik tarım konusunda son senelerde çok moda olması ile beraber üreticiler organik ve kaliteli fidan arayışına girmiştir. Bu organik fidanların üretim aşamalarında son teknolojik yöntemleri uygulandığı için daha sağlıklı ürünler elde edilmiştir.
Agrolidya kaliteli fidan üretimi gerçekleştirir. Kalite standartlarına uygun ve sen teknoloji ile yapılabilmesindeki temel etken akademik eğitimdir. Bu alanda alınacak bir akademik eğitim sayesinde insan sağlığına zarar vermeyen meyveler ve bitkilerin üretilmesi detaylı bir şekilde öğrenilir.
Fidan Yetiştiriciliği Programının Temel Amacı
Ülkemizdeki meyve ve bitki fidanlarının üretiminde kalitenin yakalanması ve yürütülmesini destek olmaktır. Bu programda eğitim görmüş olan öğrenciler çalıştıkları işletmelerde bu kaliteli fidanları üretecek ve dağıtımına aracı olacaklardır.
Agrolidya diğer firması alanında uzman kişiler ile kaliteli fidan üretimi gerçekleştirir. Bu alanda faaliyet gösteren kurum ve işletmelerdeki en büyük eksiğin eğitim ve teknolojik yöntemleri olduğunu söylemek gerekir. Fidan meyveli meyvesiz 2 ya da daha çok yıl ömürlü ağaç üretmek üzere kullanılan tohumundan sürmüş veya odunlaşmış dalları köklendirilmiş genç bitkilere verilen addır. Bunların yetiştirildiği yere fidanlık denir.
Ceviz fidanı kökleri güneşe ve rüzgara karşı korunması gerekir.
Badem fidanı ya da başka fidan dikerken kökleri kıvrılıp dönmemeli toprakta hava boşluğu kalacak biçimde ya da derin dikilmesi gerekir.