RABAT (AA) – Fas ile İspanya, iki ülke arasındaki ortak çıkarları ilgilendiren tüm konuları kapsayan bir yol haritası çerçevesinde somut faaliyetleri harekete geçirmek için anlaştı.
Fas Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kral 6. Muhammed'in İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'i Rabat'taki kraliyet sarayında kabul ettiği belirtildi.
Açıklamada, Kral 6. Muhammed'in daveti üzerine Fas'a resmi ziyarette bulunan Sanchez'in bu ziyaretinin iki ülke arasındaki yeni bir ortaklık aşaması çerçevesinde gerçekleştiğine vurgu yapıldı.
Fas Kralı ile İspanya Başbakanı Sanchez'in, “İki ülke arasındaki ilişkilerde karşılıklı saygı, karşılıklı güven, daimi istişare, açık ve samimi iş birliğine dayalı ortaklık için yeni bir aşama açma iradesini” teyit ettikleri kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, bu ortaklığın bütün boyutlarını ve ortak çıkarlarını ilgilendiren tüm konuları kapsayan bir yol haritası çerçevesinde somut faaliyetleri harekete geçirmek için bir anlaşmaya varıldığı ifade edildi.
Sanchez, söz konusu görüşmede İspanya'nın, Rabat yönetiminin Batı Sahra sorununun çözümü için önerdiği "özerklik planını" doğru bulduğu yönündeki tutumunu yinelerken, toplantının “ortak ilgi alanlarını siyasi, ekonomik, güvenlik ve kültürel yönleriyle gözden geçirmek” için bir fırsat olduğunu da sözlerine ekledi.
Açıklamada, görüşmede bölgesel ve küresel sorunların ele alındığına da dikkat çekildi.
Görüşme sonrası Sanchez ve beraberindeki heyet, Kral 6. Muhammed'in verdiği iftara katıldı.
Resmi ziyaret kapsamında bugün Fas'a gelen Sanchez'i Rabat-Sale Havalimanı'nda Fas Başbakanı Aziz Ahnuş karşılamıştı.
- Fas-İspanya ilişkilerinde kriz yaşanmıştı
Açılımı "Sakiyet'ul Hamra ile Vadi ez-Zeheb'in Halk Kurtuluş Cephesi" olan Polisario'nun Genel Sekreteri ve bazı ülkelerce tanınan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin Devlet Başkanı olan İbrahim Gali'nin geçen yıl İspanya'da Kovid-19 tedavisi görmesi, Fas'ın İspanya'ya sert tepki göstermesine ve ilişkilerin gerilerek iki ülke arasında bir krize dönüşmesine yol açmıştı.
Madrid'deki Büyükelçisi Kerime Binyaiş'i geri çeken Fas yönetimi, 17 Mayıs 2021'de 8 bin kadar düzensiz göçmenin denizden ve karadan İspanya'nın Kuzey Afrika'daki "toprağı" Septe (Ceuta) kentine akın etmesine göz yummuş, İspanyol hükûmeti ise orduyu bölgeye göndererek bir hafta içinde göçü durdurmuştu.
Aradan geçen 10 ayda her iki taraf da basına açıklama yapmaktan kaçınarak, alt düzeyde müzakereler yürütmüş ve son olarak 14 Mart'ta Sanchez'in Kral 6. Muhammed'e, Rabat yönetiminin Batı Sahra sorununun çözümü için önerdiği "özerklik planını" doğru bulduklarını ifade eden bir mektup göndermesinin ardından kriz sona ermiş, böylece İspanya'nın Batı Sahra sorununun çözümüne ilişkin "tarafsızlık" politikası da son bulmuştu.