KUALA LUMPUR (AA) - Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) Myanmar barış planı için çok yönlü katılım çağrısında bulundu.
ASEAN ülkelerinin dışişleri bakanları, başkent Cakarta'daki örgüt sekreterliğinde, askeri yönetimin kontrolü altında gerilimin tırmandığı Myanmar'daki barış sürecini nasıl ilerleteceklerini tartışmak üzere bir araya geldi.
Dışişleri bakanları, şiddetin her geçen gün daha da arttığı Myanmar'daki "beş maddelik uzlaşma" barış anlaşmasında kayda değer bir ilerleme sağlanamadığına dair endişelerini ve hayal kırıklıklarını iletti.
Söz konusu görüşmenin ardından ASEAN Başkanlığından paylaşılan resmi açıklamada, "Dışişleri Bakanları beş maddelik mutabakatın önemini ve uygunluğunu yeniden teyit etti ve somut, pratik ve zamana bağlı eylemler yoluyla uygulanmasının daha da güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı." ifadelerine yer verildi.
Toplantının ardından basın mensuplarına konuşan Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, "Bugünkü toplantı çok açık bir atmosferde gerçekleşti. Birçok hassas konu tartışıldı, bir aile olarak herkesin iyiliği için açık bir tartışma yapmak önemli." diye konuştu.
Sorunları halının altında tutmaya yönelik yaklaşımın artık ASEAN'ın çalışma mekanizmasında bir seçenek olmaması gerektiğini vurgulayan Marsudi, örgütün Myanmar'daki askeri yönetimle ilişkilerinin tüm mevcut ilişkilerin bir parçası olduğu, Myanmar halkının kendi aralarında diyalog kurmasının önemli olduğu ve ASEAN'ın söz konusu diyaloğu kolaylaştırdığı değerlendirmesinde bulundu.
Tüm taraflar arasında bir barış anlaşmasına yönelik diyalog girişimi, Nisan 2021'de Cakarta'daki ASEAN liderler toplantısında askeri yönetim lideri Min Aung Hlaing ve 9 ASEAN liderinin "beş maddelik uzlaşma" barış planında mutabakata varmasıyla resmiyet kazanmıştı.
Ancak söz konusu mutabakat metnine rağmen Myanmar'daki etnik silahlı gruplarla ordu arasındaki artan ve yer yer sivillerin de etkilendiği kanlı çatışmalar, can kayıplarına neden olmaya devam ediyor.
- Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 1800'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi halen içeride tutuluyor.
Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana 1900'den fazla kişi hayatını kaybetti ve 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındı. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.