BEYRUT (AA) - Lübnan hükümetinin, ülkedeki elektrik krizinin çözülmesi kapsamında, 11 şirkete güneş enerjisi ile elektrik üretimi için lisans verdiği bildirildi.
Lübnan Enerji Bakanı Velid Fayyad, başkent Beyrut'taki Baabda Sarayı'nda yapılan bakanlar kurulu toplantısından sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Ülkedeki kronik elektrik krizinin çözümü için hükümetin aldığı son karara değinen Fayyad, güneş panelleri ile enerji üretecek 11 uluslararası ve yerel şirkete hükümet tarafından lisans verildiğini ifade etti.
Her bir lisansla 15 megavata kadar elektrik üretimi yapılabileceğini belirten Fayyad, şirketlerin kuracağı üretim tesislerinin 1 yıl boyunca devlet tarafından finanse edilmesi garantisi içerdiğini söyledi.
Lübnan'da elektrik üretimi çoğunlukla yakıt ve doğal gaz ile çok kısıtlı bir şekilde yapılırken çevre dostu veya yenilenebilir enerji üretimi ise neredeyse yok.
- Lübnan'daki elektrik krizi
Lübnan'da elektrik krizi yeni bir sorun değil ancak 2019'da patlak veren ekonomik kriz nedeniyle daha da büyüdü.
Hükümet, Merkez Bankasına ait rezervlerinin erimesi nedeniyle elektrik üreten santrallere yakıt temin edemez duruma geldi.
Ülkedeki elektrik üretim alternatiflerinin kısıtlı olması, bu sektörde yıllarca yaşanan yolsuzluklar ve mevcut santrallerin altyapısının güçlendirilmemesi nedeniyle günde sadece 4 saat civarında elektrik verilebiliyor.
Beyrut yönetimi, Eylül 2021'de, enerji krizine çözüm bulmak için Ürdün'den elektrik ve Mısır'dan da gaz ithalatı için girişimler başlatmıştı.
Lübnan, Suriye'deki Esed rejimi, Ürdün ve Mısır arasında "Arap Doğal Gaz Boru Hattı"nın yeniden faaliyete geçirilmesi için anlaşmalar imzalanmıştı. Anlaşmaların finansörü Dünya Bankası ise henüz herhangi bir ödeme yapmadı.