Ticaret ile ilgilenen her kişi ya da kurum, fatura kesmek ve bunu kayıt altına almak zorundadır. Bu kayıtların uzun dönem saklanması gibi yasal zorunluluklarda bulunmaktadır. Fatura kesmek, fatura almak ve saklamak sistematik olarak yapılması gereken bir iştir. Yeterince yoğun olarak çalışılan yerlerde fatura kayıplarının yaşandığı ve faturalara dair sorunlar çıktığı görülmüştür. Günümüzde çoğu resmi işlemlerin de online platformlara taşınmasından faturalama süreci de nasibini almıştır. Bu anlamda en temel yeniliği e-Arşiv fatura uygulamasında görebiliriz. Peki
e-Arşiv nedir?
Online ortamda belirlenen sistem ve programlarla fatura kesme günümüzde oldukça yaygın kullanılmaktadır. e-Arşiv faturanın hayatımıza girmesiyle birlikte, fatura saklamak ve ticaret yapan birimler arasında kontrollü bir sürecin ilerlemesi daha kolay hale gelmiştir. Henüz bu uygulamadan yararlanmayan işletme sahiplerinin ise kafasında bazı sorular vardır: e-Arşiv nedir? Bunun yanı sıra “e-Arşiv fatura başvurusu nasıl yapılır?” gibi soruların çözümlerini uygulamaya dökmek isteyen işveren ve ticarethane sahipleri e-Arşiv sistemini yakından tanımak istemektedir.
e-Arşiv Faturanın Faydaları Nelerdir?
İşlerin büyümesi ile birlikte fatura takibi yapmak zorlaşmaktadır. Küçük işletmeler kağıt fatura kullanmaya devam etse de günümüzde kazancı fark etmeksizin internete erişimi olan her işletme türü e-Arşiv faturayı tercih etmektedir. e-Arşiv ve e-fatura olarak iki farklı türde faturalarınızı online ortama taşıyabilirsiniz.
Yazımızın konusu olan e-Arşiv faturanın faydalarından bazıları şunlardır:
- Kağıt israfının önüne geçersiniz. Sistemde kayıt olan faturanızı kayıt etme ve elektronik ortamdan paylaşma imkanınız doğar.
- Karışık olan muhasebe işlemlerini daha net bir çerçeveden görme imkanı bulursunuz.
- Kağıt faturada olduğu gibi hata yapmaktan çekinmezsiniz ve hata payınız düşer.
- Zaman kazanırsınız, kağıt faturanın basılmasından müşteriye iletilmesine kadar birçok süreç sizlerin ekstra zamanınızı alır.
e-Arşiv faturaya geçiş süreci son dönemlerde hızlanmıştır. İşletmeler teknolojik gelişmeleri yakından takip etmekte ve kıyasıya mücadele olan ticaret sektöründe rakiplerine yetişmek için çaba harcamaktadır.
e-Arşiv Faturaya Nasıl Geçilir?
İşletmecilerin gözünde büyüyen bir süreç olan e-Arşiv faturaya geçiş işlemi oldukça basittir. Hizmet alabileceğiniz doğru kurumu seçtikten sonra prosedürler onlar tarafından tamamlanır. İşletmeler için masraf kolu olarak görünse de uzun vadede getirileri olan bir yatırım türüdür. e-Arşiv faturaya geçmeniz için iki seçeneğiniz mevcuttur:
- Gelir İradesi Başkanlığı’nın istediği koşulları sağlayarak kendi mevcut sisteminize e-Arşiv fatura sistemini entegre edebilirsiniz. Mevcut sisteminizi Bilgi İşlem Sistem raporu olarak GİB’e sunmanız gerekmektedir. Sağlanan denetimler ve kontroller sonrasında e-Arşiv fatura mükellefi haline gelebilişiniz.
- Özel kurumlardan faydalanarak da e-Arşiv hizmeti satın alabilirsiniz. Ülkemizde kullanılan ve bilinen muhasebe programlarının geliştirdiği e-Arşiv fatura hizmetlerini satın almanız mümkündür. e-Arşiv özel entegratörü ünvanına sahip firmalardan sizlere uygun olan e-Arşiv programlanma sistemini kullanmaya başlayabilirsiniz.
İki farklı yolla ulaşabileceğiniz
e-Arşiv fatura uygulaması firmanız için gelişme ve büyüme imkanı sağlayacaktır.
Hangi Kurumlar e-Arşiv Fatura Kesebilir?
e-Arşiv fatura kesme zorunluluğu bulunan firmalar vardır. Vergi Usulü Kanunu Genel Tebliği kapsamının 433 sıra numaralı maddesi gereği 2015 senesinden itibaren e-Arşiv zorunluluğu getirilmiştir. Bu zorunluluğun getirildiği firmalar brüt satış tutarı 5 milyon liranın üzerinde olan firmalar için geçerlidir.
e-Arşiv faturaya dair gelen son düzenlemelerde ise bazı değişiklikler söz konusudur. Kağıt fatura kullanmakta olan bir işletme dahi olsanız Gelir İradesi Başkanlığı portalında kaydınız bulunmalıdır. Bu portal sayesinde e-Arşiv fatura kesebilirsiniz. Kağıt fatura kullanan mükellefler için e-Arşiv fatura kesme tutarı 2 bin liradır. Katma Değer Vergisi dahil tutarı iki bin lirayı geçen tüm faturalarınızı portal veya kullandığınız sistem üzerinden kesmek zorundasınız.
e-Arşiv Fatura Kimlere Gönderilir?
e-Arşivin kafa karıştırdığı hususlardan biri de e-Arşiv fatura alışverişinin hangi kurumlar arasında olduğudur. E-fatura ile karıştırılan e-Arşiv fatura hakkında bilmeniz gereken son küçük tüyolar şunlardır.
- E-faturanızı yalnızca e-fatura kullanan mükelleflerinize gönderebilirsiniz.
- e-Arşiv faturayı ise e-Arşiv, kağıt ve e- fatura sistemlerini kullanan her müşterinize iletebilirsiniz.
e-Arşiv fatura kolaylıklarından biri olan bu herkese iletilir durumda olması firmalar için büyük avantajdır. Kağıt fatura gibi kargo ya da nakliye süreci beklemeksizin hızlı tahsilatlarınız için e-Arşiv fatura kullanmaya başlayabilirsiniz. Sistem üzerinden kayıt olan e-Arşiv faturanızı dilerseniz çıktı olarak iletebilirsiniz.
Özellikle finans ve muhasebe alanında çalışanlar için büyük kolaylık olan e-Arşiv fatura sistemi çok yakında bütün ticarethaneler tarafından kullanılmaya başlanacak gibi gözüküyor.
https://www.soluto.com.tr/e-arsiv/