Konya'nın Halkapınar ilçesinde İvriz köyünde yer alan, Geç Hitit dönemine ait 3 bin yıllık mirası olan ''İvriz Kaya Anıtı'', yerli ve yabancı turistlerin yoğun dikkatini üzerine çekiyor.
Geçmişte Evliya Çelebi ve Katip Çelebi tarafından da varlığı ve öneminden bahsedilen anıtın UNESCO tarafından kalıcı listeye alınmasıyla dünyada yankı uyandırıyor.
İvriz Kaya Anıtı'nın yanı sıra Sannabadae Manastırı, Geç Hitit dönemine tarihlenen kabartma ve sunak alanı gibi mekanlar ile İvriz Kültürel Peyzaj doğal güzellikleri buluşturuyor.
Anıt üzerindeki kabartmalarda, fırtına tanrısı Tarhundas ile bölgenin kıralı Warpalawas tasviri bulunuyor. Krala göre daha büyük ölçülerde tasvir edilen Tarhundas, ellerinde başaklar ve üzüm salkımı tutuyor. Böylelikle Tarhundas'ın aynı zamanda bolluk ve bereket tanrısı olduğu da anlaşılıyor. Tanrının karşısındaki kral ise daha küçük ve dua eder durumda tasvir edilmiş.
Kabartmada 'Ben hakim ve kahraman Tuwana kralı Warpalawas. Sarayda bir prensken, bu asmaları diktim. Tanrı Tarhundas onlara bereket ve bolluk versin' cümleleri yer alıyor.
İvriz kaya kabartmaları nerede sorusu, dünyanın ilk tarım anıtını merak edenler tarafından sıklıkla soruluyor. İvriz kaya kabartmaları nerede diyenler için; Konya'nın Ereğli ilçesine 12 km. uzaklıkta, Halkapınar ilçesi sınırları içerisinde İvriz Suyu'nun kaynak başındadır. Geç Hitit dönemi eseri olmakla birlikte dünyadaki ilk yazılı tarım anıtı ve dünya tarihindeki ilk yazılı kabartma kaya anıtı olma özellikleri var.
İvriz Kaya anıtı suyu dağların içinden geldiği için su buz gibi ve tertemiz.Haliyle serinlemek isteyenlerin de uğrak noktası.(Yunus Köroğlu)