Hazreti Mevlana’nın dilinde vuslat, Hakk’la birlik olmaktır. Hazreti Mevlana’ya göre bunun iki yolu bulunmaktadır. Birinci yol, insanın hayatını Hakk’ın rızasını arayarak geçirmesi ve Hakk’ın her an kendisiyle birlikte olduğunun bilincinde olması. İkinci yol ise zorunludur ve ister istemez her yaşayan varlık, ölünce Hakk’la buluşur.
Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen program, Konya’da baş Dergaha (Mevlana Türbesi ve Mevlevi Asitanesi) bağlı olarak farklı coğrafyalardaki Mevlevihaneleri temsilen ve tezkiren, Kur’an-ı Kerin Tilaveti ile başlıyor. Hafızlar, Kur’an-ı Kerim’den Aşr-ı Şerif okuyor. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu eşliğinde, Devlet Sanatçısı Ahmet Özhan’ın sahne aldığı Türk Tasavvuf Müziği Konseri ve ardından Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunca, Mevlevi Bestekar Nayi Osman Dede’nin Hicaz makamındaki Mevlevi Ayin-i Şerif’i icra ediliyor.
Konya’daki etkinliklerin ana merkezi durumunda bulunan Mevlana Kültür Merkezi’ndeki programların yanı sıra, şehrin farklı merkezlerinde, sergiler, konferanslar, söyleşiler, paneller, Mevlana Okumaları, Türbeönü Buluşmaları, Selsebil Konserleri, tiyatrolar, yerli ve yabancı grupların konserleri, meşk, devran, derviş masalları gibi birçok anlamlı program gerçekleştiriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen Hazreti Mevlana’yı anma etkinlikleri, 17 Aralık tarihine kadar devam edecek.