Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

DEPORT (SINIR DIŞI ETME) NEDİR?

16.09.2024 15:54:00

Deport kararı kaldırma uluslararası hukukta “sınır dışı etmek” anlamında kullanılan kelimedir. Yabancılar, sınır dışı etme kararıyla, vatandaşı olduğu ülkeye veya transit gideceği bir ülke ya da üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilebilir.

Sınır dışı etme süreci, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun (YUKK) Yabancılar başlıklı İkinci Kısmının Sınır Dışı Etme başlıklı Dördüncü Bölümünde, 52 ila 60’ıncı maddeleri arasında düzenlenmiştir.

Deport (sınır dışı etme) veya tahdit kodu kaldırma konusunda sorun yaşıyor ve hukuki yardım almak istiyorsanız buraya tıklayarak yabancılar hukuku avukatı na mesaj yazıp sorunlarınızı anlatabilir veya avukata soru sor bölümünden bizimle direk iletişime geçebilirsiniz.

DEPORT (SINIR DIŞI ETME) KARARI NEDİR?

Yabancı uyruklu kişilerin belli sebepler doğrultusunda Türkiye’den sınır dışı edilmesi ve sonrasında ülkeye giriş yasağı olarak tanımlanabilir. Yabancı uyruklu bir kişi hakkında böyle bir karar verilmesi kişinin ahlaka ve hukuka aykırı davranışlar sergilemesi, ulusal sağlık ve güvenlik tehdidi oluşturması ve çalışma izni olmadan çalışması gibi hallerde söz konusudur.

DEPORT (SINIR DIŞI ETME) KARARI NASIL ALINIR?

Deport (sınır dışı etme) kararı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün talimatı üzerine veya Valiliklerce kendiliğinden alınır. İl valiliklerinin il göç idaresi müdürlükleri kişiler hakkında inceleme yapar. İnceleme sonucunda ilgili kişinin dosyası oluşturulduğu andan itibaren 48 saat içerisinde deport (sınır dışı) kararı verilip verilmeyeceği, idari gözetim veya alternatif gözetim hallerinin uygulanıp uygulanmayacağına da karar verilecektir.

İlgili valilik bu süreçte deport kararı verdiği takdirde kararının yabancı ülke vatandaşına tebliğ edilmesi ile süreç başlar. Tebliğden itibaren 7 günlük itiraz süresi mevcuttur. Deport kararı kişiye tebliği ile yapılan işlemler sırasıyla şu şekildedir;

  1. Yabancı uyruklu kişinin ülkeyi terke davet edilmesi,
  2. Ülkeyi gönüllü olarak terk etmeyen veya zorunlu olarak gözetime alınması gereken kişilerin geri gönderme merkezlerinde idari gözetim altına alınması,
  3. Sağlık muayenelerinin yapılması,
  4. Gerekli işlemlerin yapılarak (sınır dışı kararına karşı iptal davası açmamışsa) sınır dışı işlemlerinin gerçekleştirilmesi şeklinde işlemektedir.

DEPORT (SINIR DIŞI ETME) KARARI HANGİ HALLERDE ALINIR?

Yabancı ülke vatandaşları hakkında deport kararı kişinin ahlaka ve hukuka aykırı davranışlar sergilemesi, ulusal sağlık ve güvenlik tehdidi oluşturması ve çalışma izni olmadan çalışması gibi hallerde söz konusu olur.

DEPORT (SINIR DIŞI ETME) EDİLME SEBEPLERİ NELERDİR?

Yabancı uyruklu bir kişinin deport edilmesi için belli başlı sebepler vardır. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununa göre aşağıdaki yabancılar hakkında sınır dışı etme kararı alınır:

  1. İşlediği suç sebebiyle hapis cezasına mahkum edilmiş ve idarece sınır dışı edilmesi uygun görülenler,
  2. Terör örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi veya çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi, üyesi veya destekleyicisi olanlar,
  3. Türkiye’ye giriş, vize ve ikamet izinleri için yapılan işlemlerde gerçek dışı bilgi ve sahte belge kullananlar,
  4. Türkiye’de bulunduğu süre zarfında geçimini meşru olmayan yollardan sağlayanlar,
  5. Kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar,
  6. Vize veya vize muafiyeti süresini on günden fazla aşanlar veya vizesi iptal edilenler,
  7. İkamet izinleri iptal edilenler,
  8. İkamet izni bulunup da süresinin sona ermesinden itibaren kabul edilebilir gerekçesi olmadan ikamet izni süresini on günden fazla ihlal edenler,
  9. Çalışma izni olmadan çalıştığı tespit edilenler,
  10. Türkiye’ye yasal giriş veya Türkiye’den yasal çıkış hükümlerini ihlal edenler,
  11. Hakkında Türkiye’ye giriş yasağı bulunmasına rağmen Türkiye’ye geldiği tespit edilenler,
  12. Uluslararası koruma başvurusu reddedilen, uluslararası korumadan hariçte tutulan, başvurusu kabul edilemez olarak değerlendirilen, başvurusunu geri çeken, başvurusu geri çekilmiş sayılan, uluslararası koruma statüleri sona eren veya iptal edilenlerden haklarında verilen son karardan sonra bu Kanunun diğer hükümlerine göre Türkiye’de kalma hakkı bulunmayanlar,
  13. İkamet izni uzatma başvuruları reddedilenlerden, on gün içinde Türkiye’den çıkış yapmayanlar.

Uluslararası koruma statüsü sahibi kişiler hakkında ancak ülke güvenliği için tehlike oluşturduklarına dair ciddi emareler bulunduğunda veya kamu düzeni açısından tehlike oluşturan bir suçtan kesin hüküm giymeleri durumunda deport sınır dışı etme kararı alınabilir.

Deport kararı, gerekçeleriyle birlikte hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancıya veya yasal temsilcisine ya da avukatına tebliğ edilir. Hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancı, bir avukat tarafından temsil edilmiyorsa kendisi veya yasal temsilcisi, kararın sonucu, itiraz usulleri ve süreleri hakkında bilgilendirilir.

DEPORT (SINIR DIŞI ETME) KARARI NASIL ALINIR?

Yabancı uyruklu kişinin dosyası oluşturulduğu andan itibaren 48 saat içerisinde deport (sınır dışı) kararı verilip verilmeyeceği, idari gözetim veya alternatif gözetim hallerinin uygulanıp uygulanmayacağına da karar verilecektir. Sınır dışı etme kararı verilirse, gerekçeleriyle birlikte hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancıya veya yasal temsilcisine ya da avukatına tebliğ edilir.

Yabancı veya yasal temsilcisi ya da avukatı, sınır dışı etme kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren yedi gün içinde idare mahkemesine başvurabilir. Başvurunuz onbeş gün içinde sonuçlandırılacaktır. Eğer hakkınızda sınır dışı edilme kararı verilmişse, ülkeyi terk etmeniz için on beş günden az olmamak üzere otuz güne kadar süre tanınır.

Sınır dışı etme kararı alınanlardan aşağıda sayılanlar hakkında valilik tarafından idari gözetim kararı alınır, yani ülkeyi terk etmek için verilen süreyi Geri Gönderme Merkezlerinde geçirmeniz gerekecektir. Bu süreyi Geri Gönderme Merkezi’nde geçirecek olanlar;

  1. Kaçma ve kaybolma riski bulunanlar,
  2. Türkiye’ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal edenler,
  3. Sahte ya da asılsız belge kullananlar,
  4. Kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye’den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayanlar,
  5. Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar,
  6. Haklarında idari gözetim kararı alınanlar Geri Gönderme Merkezlerinde (GGM) tutulurlar.

GGM’ndeki idari gözetim süresi altı ayı geçemez. Ancak bu süre, sınır dışı etme işlemlerinin yabancının iş birliği yapmaması veya ülkesiyle ilgili doğru bilgi ya da belgeleri vermemesi nedeniyle tamamlanamaması hâlinde, en fazla altı ay daha uzatılabilir. İdari gözetimin devamında zaruret olup olmadığı, valilik tarafından her ay düzenli olarak değerlendirilir. Gerek görüldüğünde, otuz günlük süre beklenilmez. İdari gözetiminin devamında zaruret olmadığı değerlendirilenler derhal Bakanlığa bildirilir.

Bakanlığın uygun görmesi halinde yabancı hakkındaki idari gözetim kararı kaldırılır ve kendisine Çıkış İzin Belgesi verilir. Bu yabancılardan belli bir adreste ikamet etmeleri veya istenilen şekil ve sürelerde bildirimde bulunmaları istenebilir. İdari gözetim altında bulunmak istemezseniz Sulh Ceza Hakimliğine başvurmanız gerekecektir. Sulh Ceza Hakimliği talebinizi beş gün içinde sonuçlandıracaktır.

Sınır dışı edilemeyecek olan yabancı uyruklu kişiler kapsamında olup olmadıklarına ilişkin değerlendirme her yabancı için ayrı ayrı yapılır. Bu yabancıların ülkede kalabilmesi için YUKK’nun 46’ncı maddesi gereği kendilerine insani ikamet izni verilebilecek olup, bu kimselerden belli bir adreste ikamet etmeleri, istenilen şekil ve sürelerde bildirimde bulunmaları da istenebilecektir. Söz konusu durumların sona ermesi hâlinde bu yabancılar hakkında sınır dışı etme kararı alınacaktır.

 

DİĞER HABERLER