Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

DEİK'ten Türkiye-ASEAN Ülkeleri Ekonomik ve Ticari İlişkilerinde Yeni Perspektifler Konferansı

15.12.2022 18:54:00
Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu: "ASEAN'ın ülkemizin toplam dış ticaretindeki payı 2021 yılında sadece yüzde 2 iken, tüm Asya-Pasifik ülkeleri ile olan dış ticaretimizdeki payı yüzde 18 olmuştur. ASEAN ülkeleri arasında ülkemizin en fazla yatırım yaptığı ülkeler sırasıyla Malezya, Endonezya ve Tayland" DEİK Başkanı Nail Olpak: "DEİK olarak, Türkiye'nin dijital teknolojiler ekosistemini küreselleştirmek ve uluslararası finansa erişim, dijital dönüşüm ve regülasyonlar için son olarak DEİK/D

İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye-Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Ülkeleri Ekonomik ve Ticari İlişkilerinde Yeni Perspektifler Konferansı'nı, ASEAN'ın kuruluşunun 55'inci, Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı'nın ise 5'inci yılında gerçekleştirdi.


DEİK açıklamasına göre, Türkiye-ASEAN Ülkeleri Ekonomik ve Ticari İlişkilerinde Yeni Perspektifler Konferansı, Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, Dışişleri Bakanlığı Yeniden Asya Koordinatörü ve Büyükelçi Kezban Nilvana Darama, Tayland'ın Ankara Büyükelçisi Apirat Sugondhabhirom, büyükelçiler ve iş insanlarının katılımıyla DEİK Başkanı Nail Olpak ve DEİK/Türkiye-Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı, DEİK/ASEAN Çalışma Grubu Başkanı Murat Kolbaşı ev sahipliğinde İstanbul'da yapıldı.


Açıklamada konferanstaki konuşmasına yer verilen Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, ASEAN'ın kurulduğu 1967 yılından bu yana Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'ni oluşturan 10 ülkenin ekonomik entegrasyonunda, bölgenin barış ve refahında merkezi bir rol oynadığını vurguladı.


ASEAN'ın artan ekonomik ve jeopolitik önemi ile Türkiye'nin, ASEAN'ı bölgedeki en önemli iş birliği çerçevesi olarak gördüğünü belirten Tuzcu, Türkiye'nin ASEAN ile ilişkilerini geliştirmekteki nihai hedefinin, gelecekte "Diyalog Ortaklığı"na ulaşmak olduğunu bildirdi.


Türkiye'nin ASEAN ülkeleri ile ticaret hacminin 2020 yılında 7,8 milyar dolar olduğunu, 2021 yılı itibarıyla da ticaret hacminin yüzde 43 artarak 11,2 milyar dolara ulaştığını aktaran Tuzcu, şunları kaydetti:


"ASEAN'ın ülkemizin toplam dış ticaretindeki payı 2021 yılında sadece yüzde 2 iken, tüm Asya-Pasifik ülkeleri ile olan dış ticaretimizdeki payı yüzde 18 olmuştur. ASEAN ülkeleri arasında Malezya, Endonezya, Vietnam, Tayland ve Singapur ile ticaretimiz 1 milyar doların üzerinde. Türkiye'nin ASEAN ülkelerine yaptığı doğrudan yabancı yatırım stokunun 2015 yılında 257 milyon dolardan 2021 yılında 471 milyon dolara çıktığı görülüyor. Üçüncü ülkeler aracılığıyla ASEAN bölgesine Türk yatırımları dikkate alınmaktadır. ASEAN ülkeleri arasında ülkemizin en fazla yatırım yaptığı ülkeler sırasıyla Malezya, Endonezya ve Tayland'dır.


2021 yılı itibarıyla ASEAN ülkelerinin toplam ihracatı 1,68 trilyon dolara, ithalatı da 1,48 trilyon dolara ulaştı. Bu açıdan ASEAN ülkeleri, dünya ile ticaretlerinde dış ticaret fazlası vermektedir. ASEAN ülkelerinin birlikte ekonomik bir güç olarak ortaya çıkması, dünyanın geri kalanı için rekabetin yoğunlaşmasının yanı sıra büyük fırsatları da beraberinde getirecektir. ASEAN ülkeleriyle ekonomik ve ticari ilişkilerimizi 'rekabette iş birliği' ve 'kazan-kazan' yaklaşımıyla tasarladığımızın altını çizmek isterim."


- "ASEAN, Türk işletmeleri için büyük bir pazar fırsatı sunuyor"


Tayland'ın Ankara Büyükelçisi Apirat Sugondhabhirom da ASEAN-Türkiye ekonomik ilişkilerinin sağlam bir temele dayandığını, hem devlet hem de özel sektör düzeyinde büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.


ASEAN-Türkiye ilişkilerinin; 2017 yılında kurulan ve karşılıklı çıkarlar, siyasi-güvenlik, ekonomik, sosyokültürel ve kalkınma iş birliği alanlarını kapsayan Sektörel Diyalog Ortaklığı'na dayandığını belirten Sugondhabhirom, "ASEAN'ın Türkiye dış politikasındaki önemli yeri, Türkiye'nin Asya ile ilişkilerini yeniden canlandırmayı amaçlayan ve 2019'da duyurduğu 'Yeniden Asya Girişimi' ile kabul edilmektedir. ASEAN, Türk işletmeleri için büyük bir pazar fırsatı sunuyor." ifadelerini kullandı.


- "Türkiye'nin en önemli hedeflerinden biri Asya kıtasıyla ticaret açığını dengelemek"


DEİK Başkanı Nail Olpak ise DEİK bünyesindeki ASEAN Çalışma Grubu'nun; müteahhitlik, dijitalleşme ve enerji sektörlerindeki şirketlerle ASEAN'ın doğrudan ortağı olarak görülmeyi ve Türk özel sektörünün ASEAN bölgesi ve en hızlı şehirleşen bölgelerinde etkinliğini artırma hedefiyle çalışmalarını gerçekleştirdiğini aktardı.


Olpak, şu değerlendirmelerde bulundu:


"DEİK olarak, Türkiye'nin dijital teknolojiler ekosistemini küreselleştirmek ve uluslararası finansa erişim, dijital dönüşüm ve regülasyonlar için son olarak DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyimizi kurduk. ASEAN üyeleriyle bu alanda da iş birliği yapmaya hazırız. Türkiye'nin en önemli hedeflerinden biri Asya kıtasıyla ticaret açığını dengelemek. Ülkelerle daha dengeli ekonomik ilişkilerin kurulması ve karşılıklı yatırımcıları çekmekle ticaret açığı dengelenecek. Türkiye'nin Asya'daki teknolojik gelişmeleri kullanması da hedeflerden biri.


İş dünyasının temsilcileri olarak Asya ile ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için çok çalışıyoruz. Bugün Türkiye ve ASEAN ilişkilerinin geleceğini tartışmak için multidisipliner bir platform oluşturmaya çalışacağız. İş toplulukları arasında ASEAN bölgesi ve Asya'ya yönelik potansiyel konusunda daha fazla farkındalık yaratmayı umuyoruz. Bugünün bir atlama taşı olacağına inanıyoruz."


Konferansta açılış konuşmalarının ardından "ASEAN ve Türkiye Arasındaki Mevcut Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Değerlendirilmesi", "Türkiye-ASEAN Ticaret ve Ekonomik İlişkilerinde Risk ve Fırsatlar" ve "Türkiye-ASEAN Ticaret ve Ekonomik İlişkilerini Geliştirmek İçin Yol Haritası" oturumları gerçekleştirildi.


DİĞER HABERLER