Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi: (3)

07.11.2022 22:11:00
"(Türkiye Aile Desteği Programı) 2,5 milyon vatandaşımıza aktarılacak 3,2 milyar lira, yarın hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacaktır" "Elektrik desteğinden yararlanan 3 milyon hanenin 666 milyon lira tutarındaki ödemesi de bu hafta içinde yapılacaktır" "Doğal gaz yardımının 2022 yılı kış dönemi ilk grup ödemesi de yine bu hafta içinde gerçekleştirilecektir" "Bu hafta içinde 7 milyar lira tutarında bir sosyal destek rakamını insanlarımızın hizmetine sunmuş olduk"

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Aile Desteği Programı kapsamında 2,5 milyon vatandaşa aktarılacak 3,2 milyar liranın, yarın hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacağını bildirdi.


Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendiği konuşmasında, Türkiye'yi yönetme sorumluluğu üstlendikleri dönemde üzerinde önemle durdukları hassasiyetlerden birisinin de adalet olduğunu söyledi.


Uzun süre belirli grupların elinde vesayetin kılıcı olarak hoyratça istismar edilen adaleti, hakkın ve halkın aracı haline getirecek reformların altında kendilerinin imzasının bulunduğuna işaret eden Erdoğan, "İktidardayken partisine kapatma davası açılmış, iktidardayken muhtıra ve darbe teşebbüslerine maruz kalmış bir siyasetçi olarak adalet arayışımızın samimiyetinin sorgulanmasına asla rıza gösteremeyiz." değerlendirmesinde bulundu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, özgürlükleri genişletmek, adaleti vesayetin elinden kurtarmak isterken önlerine zorluk çıkaranların, ellerine fırsat geçtiğinde ilk yapacaklarının, bu süreci tersine çevirmeye çalışmak olacağını kaydetti.


Özgürlüğün de adaletin de siyasetinin olmayacağının altını çizen Erdoğan, bunların "insanların en tabii ve analarının ak sütü gibi helal" hakları olduğunu ifade etti.


Amaçlarının, bu kavramlarla siyasi polemik çıkarmak değil, ülkenin ve milletin kazanımlarına sahip çıkma kararlılığını ifade etmek olduğunu dile getiren Erdoğan, Milli Mücadele'nin ardından Cumhuriyet ile taçlandırılan devleti daha ileriye taşımak için bu kararlılığın hep birlikte ortaya konduğunun gösterilmesine ihtiyaç olduğunu bildirdi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:


"​​​​​​​Teklifimiz, siyasetin dilinin, duruşunun ve davranışının merkezine 'devletimizi daha güçlü, milletimizi daha müreffeh yapmak' olarak ifade edebileceğimiz ortak hayallerimizi koymaktır. Unutulmamalıdır ki bugüne kadar ülkemizde hayata geçirdiğimiz her eser ve hizmet, milletimizin ortak kazanımını ifade ediyor. Aynı şekilde 2023, ortak hedeflerimizi, Türkiye Yüzyılı olarak ortak geleceğimizi, 2053 ve 2071 ortak vizyonlarımızı ifade ediyor. İyiyi, güzeli, doğruyu, hakkı, hakkaniyeti takdir etmek, sahiplenmek, bu doğrultuda katkı vermek kimseyi küçültmez, tam tersine milletimiz nezdinde büyütür, itibar sahibi yapar. Köken, inanç, meşrep farkı olmaksızın ülkemizde her insanın, özellikle de gençlerimizin beklentisi, yasamasıyla, yürütmesiyle, yargısıyla demokrasinin tüm sacayaklarının akıl ve vicdan sahibi her kesimin bu şekilde davranması, gayret göstermesi, duruş sergilemesidir. 2023, diğer pek çok alanda olduğu gibi bu hususta da ülkemiz ve milletimiz için yeni bir milat, tarihi bir dönüm noktası olacaktır. Cumhurbaşkanı ve kabinesi olarak 'Niyet hayır, akıbet hayır' diyerek tüm çalışmalarımızı bu hissiyatla yürütüyor, her eser ve hizmetimizi bu anlayışla hayata geçiriyoruz."


- "Sosyal destek programlarımızı sürdüreceğiz"


Dünyanın ve Türkiye'nin içinden geçtiği kritik sürecin, sosyal desteklerin önemini giderek artırdığını belirten Erdoğan, bu dönemlerin en yıkıcı etkilerinin düşük gelirli toplum kesimleri üzerinde ortaya çıktığını vurguladı.


Erdoğan, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" düsturuna gönülden inandıklarını, sosyal destekler konusundaki hassasiyetlerinin fazla olduğunu dile getirdi.


Son dönemde sosyal yardımların hem etkinliğini artıracak, hem de yelpazesini genişletecek yeni adımlar attıklarını aktaran Erdoğan, hayatının idamesi için gereken temel ihtiyaç maddelerine ulaşamayan vatandaşlara yönelik kapsamlı yardımların sürdüğünü, bunlara ilişkin rakamları sürekli güncelleyerek, devletin "kimsesizlerin kimsesi olma" vasfını koruduklarını anlattı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Gelir seviyesi belirli bir rakamın altında kalan vatandaşlarımıza içinden geçtiğimiz şu sancılı dönemde koruyucu, önleyici tarzda destek olacak yeni programlar geliştirdik. Türkiye'nin imkanlarını bu ülkede yaşayan her vatandaşımızla paylaşma düşüncesinin ürünü bu programlardan biri de 'Türkiye Aile Desteği'dir. Bu kapsamda 2,5 milyon vatandaşımıza aktarılacak 3,2 milyar lira, yarın hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacaktır. Elektrik desteğinden yararlanan 3 milyon hanenin 666 milyon lira tutarındaki ödemesi de bu hafta içinde yapılacaktır. Doğal gaz yardımının 2022 yılı kış dönemi ilk grup ödemesi de yine bu hafta içinde gerçekleştirilecektir. Engelli ve yaşlı maaşlarının hak sahibi 1 milyon 379 bin 493 kişiyi kapsayan 2,1 milyar lira tutarındaki kasım ayı ödemeleri de geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Vatandaşlarımızın kış dönemindeki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ülke çapında faaliyet gösteren binin üzerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza aktarılacak ek periyodik payı iki kat artırarak 450 milyon liraya çıkardık. Sadece kasım ayında bu vakıflarımıza aktarılan kaynak 900 milyon lirayı buldu. Böylece bu hafta içinde kısaca ifade etmeye çalıştığım başlıklar altında 7 milyar lira tutarında bir sosyal destek rakamını insanlarımızın hizmetine sunmuş olduk. İnşallah hiçbir vatandaşımızı aç, açıkta, soğukta değil, aynı zamanda ailesi içinde boynu bükük bırakmayacak bir anlayışla sosyal destek programlarımızı sürdüreceğiz."


- Anayasa değişikliği


Başörtüsüne yönelik Anayasa değişikliği teklifine ilişkin açıklamalarda da bulunan Erdoğan, şunları paylaştı:


"Geçtiğimiz hafta, başörtüsü serbestisini ve ailenin korunması hususlarını içeren Anayasa değişikliği teklifimizi arkadaşlarımız Mecliste grubu bulunan siyasi partilerle görüştüler. Bu görüşmelerin kati neticesi alındıktan sonra şayet uzlaşma sağlanabilirse o şekilde, sağlanamazsa da Cumhur İttifakı partileri olarak kendi teklifimizi Meclise sunmayı planlıyoruz. Prensip olarak temel hak ve özgürlüklerle ilgili konuların halk oylamasına götürülmesini doğru bulmuyoruz. Temennimiz de Mecliste bu değişikliği doğrudan kabul edecek bir çoğunluğun sağlanabilmesidir. Ancak milletimize sözümüz gereği, Meclis denkleminde başka bir mecburiyet ortaya çıkarsa onun gereğini yapmanın da boynumuzun borcu olduğuna inanıyoruz."


(Bitti)


DİĞER HABERLER