Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Çini: Meslek liseleri Türkiye’nin geleceği

09.07.2021 13:31:00
Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) Genç GİV Konya Başkanı Durmuş Ali Çini, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında tercih yapacak öğrencilere meslek liselerini tercih etmeleri çağrısında bulundu.
Türkiye’nin kalkınması ve gelişmesi adına son yıllarda girişimciliğin öneminin artığını ve aynı zamanda mesleki ve teknik okulların da önemi ortaya çıktığına dikkat çeken Başkan Çini, “Türkiye’nin kalkınması ve gelişmesi adına son yıllarda girişimciliğin önemini daha da artmıştır. Aynı zamanda mesleki ve teknik okulların da önemi ortaya çıkmıştır. Bu sebeple okul- sanayi işbirliğini geliştirmek üzere Konya’da 13 STK’nın bir araya gelmesiyle eğitim komisyonu oluşturduk ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzaladık. Her bir STK’ya hamilik yapması için mesleki ve teknik lisesi atadık. Amacımız, ülkenin geleceği olan gençleri, meslek ve teknik liselerde yetişmiş nitelikli iş gücünü henüz lise yıllarından itibaren girişimciliğe yönlendirmek, ülke ve gelecek hakkında bir hedef oluşturmayı sağlamaktır” dedi.

‘TOPLUMUMUZUN MESLEK LİSESİ MEZUNLARINA ÇOK İHTİYACI VAR’
Türkiye’nin geleceğinin meslek liselerinden geçtiğine dikkat çeken Başkan Çini, “Kalkınmış ve refah düzeyini yakalamış bir Türkiye'nin geleceği, eğitimden ve bilgiyle donanmış genç nesillerin yetiştirilmesinden geçer. Bunda da mesleki eğitimin payı oldukça büyüktür. Gençlerin mesleki teknik eğitime yönlendirilmesi gerekir. Böylelikle yetiştirilecek nitelikli işgücünün ekonomiye kazandırılması sağlanmış olur. Nitelikli mesleki teknik eğitim alınarak sanayi, bilişim ve hizmet sektörlerinde istihdam sağlanmış olur. Normal lise öğrencileri, öğrenimleri sırasında bir mesleki beceri edinememektedirler. Üniversiteye giremeyen normal lise mezunu işsizlikle yüz yüze kalır. Meslek lisesi öğrencileri ise teknik bilgi ve becerilere sahip ara eleman veya teknisyen olabilirler. Ayrıca eğer isterlerse kendi alanlarında yüksek öğretime de devam edebilirler. Okullardan alınan ek puanda buna katkıda bulunur. Türkiye’de gençlerin meslek liselerine yönelik ilgisi günümüzde maalesef olması gerekenin çok altında. Bunun temel nedeni gençlerin iş bulma olanaklarının üniversite mezunu öğrenciler için daha fazla olduğunu düşünmeleridir. Oysa üretim sanayi, nitelikli ara eleman bulamamaktan şikayetçidir. Bütün bunların üstüne bir de üniversite mezunlarının işsiz kalma oranını da eklersek meslek liselerine ilginin artması için bir şeyler yapılması gerektiği açıkça ortaya çıkmaktadır. Kısacası genç nüfusumuzu avantaj ya da dezavantaj olarak görebilmemiz tümüyle bu nüfusun eğitimli olup olamamasına bağlıdır. Diğer yandan her gencin üniversite eğitimi alması her şeyden önce gerçekçi değildir. Batılı ülkelerde de bu böyledir. Üniversite mezunlarına da meslek lisesi mezunlarına da bu toplumun çok ihtiyacı vardır” ifadelerini kullandı. 

DİĞER HABERLER