BURSA (AA) - Bursa'nın fethinin 696'ncı yıl dönümü dolayısıyla kutlama etkinlikleri düzenlendi.
Osmangazi ilçesindeki Pınarbaşı semtinde Fetih Kapı önünde gerçekleştirilen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, törende yaptığı konuşmada, Bursa'nın geçmiş ile geleceğin uyum içinde harmanlandığı bir şehir olduğunu söyledi.
Bursa'nın çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirten Aktaş, şöyle konuştu:
"Osman Bey de beylikten devlete geçişin yolunun Bursa'dan geçtiğini gördü. Osman Gazi ile başlayan Bursa'yı fetih hareketi, 1326'da Orhan Gazi zamanında tamamlanabildi. Fetih sonrası yapılan çalışmalarla Bursa, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın ifadesiyle 'kuruluş çağının havasını saklayan şehir' olarak bugünlere taşındı. Bursa, bu coğrafyanın gördüğü en büyük medeniyetin temellerinin atıldığı, ruhunun şekillendirildiği, Rabbimin bolca nimetlendirdiği kadim bir şehirdir. Bu topraklar cihan devletinin doğduğu topraklardır. Bursa, 400 çadırlık Osmanlı'nın beylikten devlete giriş kapısıdır, Osmanlı'nın dibacesidir."
Aktaş, fethin 696'ncı yılını "2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti" unvanıyla kutlamanın ayrı bir heyecanını yaşadıklarını sözlerine ekledi.
Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Alkan Günay ise fetih sürecinde yaşananlar ve kentin gelişim sürecini anlattı.
Program, mehter takımı ve kılıç kalkan ekiplerinin gösterileriyle tamamlandı.
Ayrıca, Tophane'deki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerine ziyarette bulunularak dua edildi, Balabanbey Kalesi önünde fetih kutlaması yapıldı.
Törenlere, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, muhtarlar, mülki ve askeri erkan ile vatandaşlar katıldı.