Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

BM onayladı! 11 Temmuz "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" ilan edildi

23.05.2024 18:34:00
BM Genel Kurulu, 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" ilan edilmesi talep edilen karar tasarısını kabul etti.

Bugün gerçekleştirilen oylamada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 11 Temmuz'un Srebrenitsa'daki 1995 Soykırımını Anma Günü olarak kabul edilmesini içeren kararı onayladı. Oylamada 84 ülke karara 'evet' oyu verirken, 19 ülke 'hayır' oyu kullandı. 68 ülke ise oylamada çekimser kaldı.

Srebrenitsa'da ne oldu?
11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerinin Srebrenitsa'yı işgal etmesinin ardından, BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edilmişti. Kadın ve çocukların kontrol ettiği bölgeye gitmesine izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeğini ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda acımasız bir şekilde öldürdü. Katledilenler toplu mezarlara gömüldü ve kimin kim olduğu belli değildi. Uluslararası Adalet Divanı, 2007'deki kararında, Srebrenitsa ve çevresinde yaşananları "soykırım" olarak nitelendirmişti. Srebrenitsa soykırımında kimlikleri tespit edilemeyen ve cenazelerine ulaşılamayan 1600'den fazla kişi bulunduğu tahmin ediliyor.

DİĞER HABERLER