Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, sulama amaçlı şebeke suyu kullanan abonelerin, kullanım sıklığına bağlı olarak verim kaybı yaşamaması ve su kaynaklarının korunması amacıyla sulama için gece veya sabah erken saatlerini tercih etmeleri uyarısında bulundu.
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, özellikle şebeke suyuyla sulama yapan abonelerin su kullanımının en yoğun olduğu pik saatlerde sulama yapmamaları gerektiğini konusunda uyardı.
Yağışsız geçen kış mevsiminde yoğun ve bilinçsiz su kullanımının su kaynaklarını tehdit ettiğini vurgulayan KOSKİ Genel Müdürü Demir, mesken ve iş yerlerinde gereksiz su kullanımından kaçınılması ve sulamanın modern teknikler uygulanarak gece veya sabah erken saatlerde yapılması konusunda tavsiyelerde bulundu.
SU KAYNAKLARINI KORUMAK VATANİ BİR GÖREVDİR
Demir yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bilinçsiz su kullanımı, kaynaklarda kurumalara neden olabiliyor. Son iki yıldır yeterli yağış alamayan Konya’mız için bugünlerde su tasarrufu çok büyük önem arz ediyor. Su rezervlerimizi korumamız vatani bir görevdir bunu unutmamalıyız. Su kullanımında hizmetlerimizin daha sağlıklı ve kesintisiz devamı için abonelerimize sulama başta olmak üzere tasarruf noktasında dikkatli olmalarını hatırlatmak istiyoruz.
İSRAFA KARŞI DESTEKLERİNİN DEVAMINI BEKLİYORUZ
Su, ikamesi olmayan bir özelliğe sahiptir. Su kaynaklarının verimi, yağışlarla doğru orantılıdır. Yağışlar çok olursa kaynaklarda da debi yükselecektir. Halihazırda suyumuz var ve verim iyi durumda. Ancak yaz döneminde yerleşim birimlerinin bir sıkıntı ile karşılaşmaması için halkımızın su israfına karşı desteklerinin istiyoruz. Zaten su tasarrufu konusunda vatandaşlarımızın yoğun bir desteği vardı, bu desteklerinin devamını bekliyoruz. Şebeke arızası, abone hattı arızası, şadırvan arızası, sulama şebekesi arızası ve çeşme arızalarını mutlaka vakit geçirmeden ALO 185'e bildirilmesi gerekmektedir.
ÇOK ŞİDDETLİ KURAKLIK SKALASINDA YER ALIYORUZ
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kuraklık analizlerine göre, Temmuz-Ocak ayları arasındaki 6 aylık dönemde “çok şiddetli” kuraklık skalasında yer alıyoruz. İç Anadolu Bölgesi’nin Ocak ayı yağışı 52.7 milimetre, normali 38.5 milimetre olsa da bu yağış oranı kuraklığı tolere edecek düzeyde değil maalesef. 2020 yılı Ocak ayı yağışlarına göre bu yıl yüzde 41 artış gerçekleşse de bahar ayı yağışlarının yeterli oranda olmaması ihtimali hala kuraklık tehdidine karşı tasarrufu kaçınılmaz kılıyor.
İHTİYACIMIZ KADAR SU TÜKETMELİYİZ
Tek arzumuz ihtiyacımız kadar su tüketilmesidir. Bahçesinde ağacı olan abonelerimizin ağacın ihtiyacı kadar su kullanması, arazilerindeki boşlukları ve otları sulamamaları aşırı kullanımının önüne geçecek, yaz döneminde herhangi bir olumsuzlukla karşı karşıya kalmasını da önleyecektir.”