Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Zengezur Koridoru bağlantısının hayata geçmesi, aslında tüm Türk dünyasını birbirine bağlayacaktır. Özellikle Kafkasya'daki normalleşme için de hayati önem taşımaktadır. Dünkü görüşmelerin ardından bu hattın bir an önce bitirilmesi için çalışmalarımızı hızlandırdık" dedi.
Bakan Uraloğlu, Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'nda Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) 167'inci kuruluş yıl dönümü etkinliğine katıldı. Törene TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük ile Bakanlık ve TCDD çalışanları katıldı. Bakan Uraloğlu, 20 yılda demir yollarına yaklaşık 880 milyar TL yatırım yapıldığını belirterek, "Büyük yatırımlar, iyileştirme, yenileme ve kalkınma hamleleri gerçekleştirdik. Böylece demir yollarımız üstündeki ölü toprağını attı. Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasını amaçlayan Bakü- Tiflis- Kars demir yolu hattını inşa ettik. Bu proje ile birlikte Asya ile Avrupa kıtaları arasında kesintisiz demir yolu ulaşımını mümkün hale getiren Marmaray ile Londra'dan Pekin'e kadar en güvenli, kısa ve ekonomik uluslararası demir yolu koridorunu oluşturduk" ifadelerini kullandı.
'77,5 MİLYON YOLCU TAŞIDIK'
Yüksek hızlı tren hatlarının, 19 il ve ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 50'sine ulaştırıldığını belirten Uraloğlu, "Hedefimiz 2053 yılına kadar hızlı tren hizmeti alan il sayımızı 52'ye çıkartmak ve nüfusumuzun büyük bir çoğunluğuna ulaştırmak. Yüksek hızlı trenlerle 2009 yılından bu yana yaklaşık 77,5 milyon yolcu taşıdık. 2023 yılında yüksek hızlı trenlerimizle 12,5 milyon yolcu taşıyarak tarihi bir rekora imza atacağımızı öngörüyoruz" dedi.
'MARMARAY VE BAKÜ- TİFLİS- KARS HATTI DÜNYAYI KÜÇÜLTTÜ'
Marmaray'ın, kıtalar arası kesintisiz demir yolu taşımacılığına imkan sağladığına işaret eden Uraloğlu, "Bakü- Tiflis- Kars demir yolu hattından bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 500 bin ton yük taşındı. Bu hat ile Türkiye'den başta Bulgaristan, Macaristan, Almanya, Avusturya, Polonya, Romanya, Çekya, Slovakya, Sırbistan ve Fransa olmak üzere Avrupa'da birçok noktaya, doğuda İran, Afganistan ve Pakistan'a, kuzeyde Rusya'ya, Orta Asya'da Gürcistan, Azerbaycan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Çin'e karşılıklı yük trenleri işletiyoruz. Orta Koridor hattı üzerinden Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattımız, dünyayı küçültürken, ülkemiz transit demir yolu taşımacılığında merkez ülke konumuna gelmiştir" diye konuştu.
'KARS- NAHÇIVAN PROJESİNİN İMZALARINI ATTIK'
Uraloğlu, dün gerçekleştirilen Nahçıvan ziyaretine ilişkin, "Iğdır- Nahçıvan doğal gaz boru hattı temel atma törenine katıldık, ikili görüşmeler gerçekleştirdik. Görüşmeler kapsamındaki ana konulardan biri de Zengezur Koridoru'ydu. Zengezur Koridoru, sadece Nahçıvan'ın Azerbaycan'la olan ulaşımı açısından değil, 160 milyonluk genç ve dinamik nüfusu, 1 trilyon doları aşan ekonomik büyüklüğü ile tüm Türk devletlerini ilgilendiren önemli bir projedir. Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan demir yolu ve kara yolu ulaşımı sağlayacak Zengezur Koridoru bağlantısının hayata geçmesi, aslında tüm Türk dünyasını birbirine bağlayacaktır. Özellikle Kafkasya'daki normalleşme için de hayati önem taşımaktadır. Dünkü görüşmelerin ardından bu hattın bir an önce bitirilmesi için çalışmalarımızı hızlandırdık. Kars- Nahçıvan demiryolu projesinin imzalarını attık. Zengezur Koridoru, ilerleyen zamanlarda Güney Kafkasya'da ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi konusunda yeni imkanlar sağlayacaktır. Zengezur Koridoru'nun işlerlik kazanmasıyla beraber, Orta Koridor'un demir yolu ve kara yolu yük taşıma kapasitesi artacak. Bu da Pekin'den Londra'ya uzanan doğu-batı ticaretinin artışına olumlu katkıda bulunacaktır" açıklamasında bulundu.