ANKARA (AA) - Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede de memnuniyet verici sonuçlar elde edildiğini belirterek, "Akaryakıt Özel Ekibi, bugüne kadar yürütülen çalışmalarda yaklaşık 5,5 milyar lira tutarında usulsüzlük ortaya çıkardı ve 12,4 milyar lira tutarında sahte fatura tespit etti. 2020'de ortaya çıkarılan usulsüzlük tutarı, yaklaşık 780 milyon lirayı buldu." dedi.
Pekcan, Bakanlığın Komuta Kontrol Merkezi'nde düzenlenen "2020 Yılı Kaçakçılıkla Mücadele Değerlendirme Toplantısı"nda, bu dönemde uyuşturucu madde kaçakçılığı ile mücadelede başarıyı sağlayan etkenlere ilişkin bilgiler paylaştı.
Çağıyla yarışan vizyoner projeler ortaya koyduklarını belirten Pekcan, son teknoloji teknik cihazları ve sistemleri kullandıklarını ve personelin mesleki gelişimine büyük önem verdiklerini ifade etti.
Pekcan, yürüttükleri projelere örnekler de vererek, Savunma Sanayii Başkanlığı ile yürüttükleri MİLTAR projesi ile dünyada sayılı ülke tarafından üretilebilen araç konteyner tarama sistemlerini Türkiye'de milli imkanlarla üreteceklerini dile getirdi.
TÜBİTAK ile gerçekleştirdikleri Tarama Ağı Projesi'ne ilişkin bilgiler paylaşan Pekcan, şunları kaydetti:
"Bu proje ile envanterdeki 72 adet araç ve konteyner tarama sisteminden elde edilen görüntülerin, farklı gümrük idarelerinde ve Komuta Kontrol Merkezinde çoklu kontrole tabi tutulması ile araç ve yükte meydana gelen bütün değişimler yapay zeka ile tespit edilebilir hale gelecek. Bulgaristan, Gürcistan, İran, Nahçıvan gümrük idareleri başta olmak üzere komşu ülkelerle de görüntü paylaşımı sağlanacak."
Pekcan, TÜBİTAK ile Veri Yönetimi ve Hedefleme Yazılımı projesini de başlattıklarını anımsatarak, projeyle yapay zekanın, zengin veri tabanının yönetimi ve analizi için kullanılmasını, bu sayede diğer yöntemlerle belirlenmesi güç olan risklerin de tespit edilmesini amaçladıklarını dile getirdi.
- "Kaçakçılıkla mücadele kapasitemizi daha da üst seviyeye taşıdık"
Dünyanın birçok gelişmiş gümrük idaresine örnek teşkil eden kaçakçılıkla mücadele kapasitesini daha da üst seviyeye taşıdıklarına işaret eden Pekcan, şöyle devam etti:
"Araç, konteyner, tren tarama sistemlerimizin sayısını 72'ye yükselttik. CT tomografi cihazımıza ek olarak, ülkemize gelen yolcuların bagajlarındaki yasa dışı maddelerin tespiti için kullanıldığımız Bagaj Tarama Sistemlerimizin sayısını 133'e çıkardık. TÜBİTAK ile geliştirdiğimiz yolcu görüntüleme sistemlerimize bu yıl bir yenisini daha ekleyerek toplam 11 adet sisteme sahip olduk. Midesinde uyuşturucu taşıyan kuryelerin tespitinde kritik öneme sahip yutucu tespit cihazımızı devreye soktuk."
Bunlara ek olarak uyuşturucu ve kimyasal madde tespit cihazı sayısını 27'ye çıkardıklarını belirten Pekcan, Türkiye'den transit geçen riskli araçların 7 gün 24 saat takibini sağlayan araç takip sistemini de önemli ölçüde geliştirdiklerini söyledi.
- "Transit ticaretteki yasa dışı aktiviteleri takip kapasitemizi artırdık"
Pekcan, yıl içerisinde temin edilen 3 bin yeni ünite ve sisteme eklenilen yeni güvenlik bileşenleri sayesinde transit ticaretteki yasa dışı aktiviteleri takip kapasitesini de artırdıklarını anlattı.
"Gümrük kapılarında kullandığımız plaka tanıma sistemi ile manuel kayıtları artık ortadan kaldırıyoruz." diyen Pekcan, geçen yıl 21 kara gümrük kapısında mevcut olan sistemlere 10 Ro-Ro liman kapısını da ilave ettiklerini ifade etti.
Bakan Pekcan, denizlerde gerçekleştirilecek kaçakçılık girişimlerini önlemek üzere envanterdeki 22 ani müdahale devriye sınıfı "Motorbot"tan geçen yıl azami şekilde faydalandıklarını aktardı.
- "Uluslararası standartlardaki tesis ve merkezlerimize büyük önem veriyoruz"
Son teknoloji teknik cihaz ve sistemler kadar uluslararası standartlardaki tesis ve merkezlere de büyük önem verdiklerinin altını çizen Pekcan, şunları kaydetti:
"Komuta Kontrol Merkezimizi kaçakçılıkla mücadelenin göz bebeği ve karargahı olarak görüyoruz. Dünya Gümrük Örgütünce uluslararası eğitim merkezi olarak akredite edilmiş olan Köpek Eğitim Merkezimiz bir diğer önemli tesisimiz olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Faaliyete geçirdiğimiz Gümrük Muhafaza Kriminal Laboratuvarımız suç delillerini analiz ederek elde edilen sonuçları adli makamlara iletmeye başlamıştır."
- "İstihbari bilgi değişimleri kapsamında 25 uluslararası operasyona katılım sağladık"
Pekcan, kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerinde, ulusal ve uluslararası iş birliğine de büyük önem verdiklerini vurgulayarak, "2020 yılında duyarlı vatandaşlarımızca Alo 136 ihbar hattı üzerinden iletilen ihbarlar başta olmak üzere çeşitli kanallardan bizlere gelen yaklaşık 2 bin ihbarı süratle değerlendirdik. Ayrıca uluslararası alanda çeşitli ülkelerle toplam 37 iş birliği ve istişare toplantısını gerçekleştirdik." diye konuştu.
Anlık istihbari bilgi değişimleri kapsamında 25 uluslararası operasyona katılım sağladıklarını dile getiren Pekcan, Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğünce gelişmiş analizlerle oluşturulan risk profilleri sayesinde, hedefleme faaliyetlerindeki etkinliği daha da artırdıklarını ve artıracaklarını ifade etti.
- "Akaryakıt Özel Ekibi 5,5 milyar lira tutarında usulsüzlük ortaya çıkardı"
Pekcan, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele alanında faaliyet gösteren ve ilgili tüm bakanlık ve kurumların temsilcilerinden oluşan Akaryakıt Özel Ekibi'nin çalışmalarının oldukça memnuniyet verici olduğunu dile getirerek, "Bu ekip, bugüne kadar yürütülen çalışmalarda yaklaşık 5,5 milyar lira tutarında usulsüzlük ortaya çıkardı ve 12,4 milyar lira tutarında sahte fatura tespit etti. Bu kapsamda 2020 yılında yaklaşık 780 milyon lira değerinde usulsüzlük ortaya çıkarmış bulunmakta." dedi.
Personelin yetkinliğinin geliştirilmesi, bilgi birikimi ve tecrübesinin artırılmasına da büyük önem verdiklerinin altını çizen Pekcan, bu doğrultuda 2020 yılında 766 personele adli kolluk, istihbarat, nakit kontrolleri, olay yeri inceleme konuları başta olmak üzere 53 farklı eğitim verdiklerini söyledi.
Öte yandan narkotik, çay, tütün, patlayıcı-mühimmat, nakit ve asayiş branşlarında eğitimli 215 detektör köpeğin tüm yurtta hizmet verdiğine dikkati çelen Pekcan, alanında uzmanlaşan "Gemi Arama", "Deniz Devriye" ve "Konteyner Kontrol" ekiplerine bu yıl "Olay Yeri İnceleme" ekiplerini de ilave ettiklerini anlattı.
- "6 milyon aracın gümrük kontrol işlemlerini gerçekleştirdik"
Bakan Pekcan, narkotimler, x-ray operatörleri ve detektör köpek idarecilerinin de 2020 yılını büyük bir başarı ile kapatmada katkı sağladıklarını belirterek, "İşte aralarında bu uzman ekiplerimizin de yer aldığı 6 bin gümrük muhafaza personeli ile 2020'de yaklaşık 40 milyon yolcu, 7 milyon konteyner, 270 bin uçak, 89 bin gemi, 3,9 milyon nakliye aracı olmak üzere 6 milyon aracın gümrük kontrol işlemlerini gerçekleştirdik." diye konuştu.
Kaçakçılığın toplum sağlığı ve güvenliği için ciddi bir tehdit olmasının yanı sıra kamu gelirlerinde büyük kayıplara ve haksız rekabete yol açması nedenleriyle de kararlılıkla mücadele edilmesi gereken bir suç olduğuna dikkati çeken Pekcan, şöyle devam etti:
"Bakanlığımız bir taraftan yasal ticareti geliştirmeye yönelik çalışmalar yaparken eş zamanlı olarak yasa dışı ticareti ve kaçakçılığı engellemek üzere faaliyetlerini etkinlikle sürdürmektedir. Ekiplerimiz, önümüzdeki dönemde de çalışmalarını artırarak sürdürecek ve kaçakçılığa göz açtırmayacaktır. Bunun için teknolojiye ve insan kaynağımıza yatırım yapmaya devam edeceğiz. Çağıyla yarışan en modern yöntemleri kullanabilen, bilgi ve yetkinliğini her zaman yenileyebilen, dinamik bir gümrük teşkilatı olma vizyonu ile ülkemiz için, vatandaşlarımız için çalışmalarımızı büyük bir gayretle sürdürmeye devam edeceğiz."
(Bitti)