Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Bakan Kurum, Bartın'da yürütülen projeleri anlattı:

06.03.2021 17:55:00
"(Terkehatipler mevkisinde depolama izni) Çinko oksit ve antrasit kömürünün depolanmasına izin verilmiştir, bunun dışında herhangi bir izin verilmeyeceğini vatandaşlarımıza duyurmak isterim" "(Mugada-Güzelcehisar-Büyükkızılkum) Buradaki doğal yapıyı koruyacak ve vatandaşlarımızın buraya geldiklerinde yürüyüş yolları parkları ve ihtiyaçlarını giderecek ünitelerle birlikte üç alanda da önemli bir çevre düzenleme projesi yapacağız"

BARTIN (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bartın'a 100 bin metrekarelik millet bahçesi kazandırılacağını söyledi.


Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Bartın'a gelen Bakan Kurum'u, Valilik ziyaretinde Vali Sinan Güner, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Belediye Başkanı Cemal Akın, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı karşıladı.


Valilik Şeref Defterini imzalayan Kurum, ardından Vali Güner ile makamında görüştü.


Bakan Kurum, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Vali Güner, milletvekili Yılmaz Tunç, Belediye Başkanı Akın, AK Parti İl Başkanı Kalaycı, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, Bakanlığa bağlı kamu kurum ve kuruluşların bölge müdürlerinin katılımıyla Bartın Valilik Salonu'nda İl Değerlendirme Toplantısına katıldı.


Burada brifing alan Bakan Kurum, toplantı sonrası gazetecilere, Bitlis'te helikopterin kaza kırıma uğraması sonucu şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.


- "Termik santrale ilişkin yürüyen bir ÇED çalışması bulunmamaktadır"


Bartın'ın yeşili, mavisi, denizi ve tarihi eserleriyle ön plana çıkan kadim bir şehir olduğunu belirten Kurum, Fatih Sultan Mehmet'in emaneti olan kenti koruyacak çalışmalar yapmaya gayret gösterdiklerini söyledi.


Amasra Tarlaağzı mevkisinde yapılması planlanan termik santral konusuna değinen Kurum, "Termik santralimize ilişkin şu anda yürüyen herhangi bir ÇED çalışması bulunmamaktadır." dedi.


Bölgedeki kömür rezerviyle alakalı hem madencilik hem de yükleme faaliyetlerine ilişkin şehrin ve vatandaşın, istihdam, kente, ülkeye sağlayacağı katma değer noktasında taleplerinin olduğunu aktaran Bakan Kurum, "Bu çerçevede yapılacak çalışmalar tamamen doğa hassasiyeti, çevre hassasiyeti üzerinden yürütülecektir. Vatandaşlarımız bu noktada müsterih olsun. Vatandaşlarımızdan gelen talep doğrultusunda da maden rezervinin işlenmesi ve yükleme faaliyetlerine ilişkin çalışmalar da yine vatandaşımızın takdiriyle süreç değerlendirilecektir." diye konuştu.


Bakan Kurum, Bartın Irmağı'nda yaşanan balık ölümlerini hatırlatarak, bunun, yaz aylarında su seviyesinin düşmesi nedeniyle gerçekleştiğini kaydetti.


Bölgede yapılan değerlendirmede 20 kilometrelik hat oluşturulacağını belirten Kurum, projenin üç etaba ayrıldığını ifade etti.


Kentin içinden geçen ve vatandaşların yüzde 80'inin bulunduğu alanın ıslahının yapılması amacıyla TOKİ Başkanlığının Devlet Su İşleri ile bir çalışmayı başlatacağını duyuran Kurum, bu yıl içinde Kozcağız kısmındaki 4 kilometrelik derenin ıslahına başlanmasını ve 2022'de tamamlanmasını hedeflediklerini aktardı.


Kurum, proje içinde vatandaşların 7/24 vakit geçirebileceği alanların yer aldığı örnek bir çalışmayı Bartın'a yakışacak şekliyle hayata geçireceklerini vurgulayarak, Kozcağız Irmağı kenarında Gölbucağı Mahallesi'ndeki 100 bin metrekarelik alanda bulunan Bartın Millet Bahçesi'ni projelendirerek kente kazandıracaklarını anlattı.


Bakan Kurum, yeşil alan miktarını artırmak, içinde kütüphane, kıraathane, vatandaşların vakit geçireceği tüm alanlarla millet bahçesinin TOKİ eliyle projelendirilerek, ihalenin dere ıslahı ihalesiyle eş zamanlı yapılacağını, eş zamanlı bitirilerek Bartın'a kazandırılacağını söyledi.


İki projenin yatırım değerinin yaklaşık 100 milyon lira olduğunu aktaran Kurum, yapımı süren Kozcağız Barajı'nda yüzde 98 fiziki ilerleme sağlandığını açıkladı.


Kurum, baraj projesi kapsamında su altında kalacak Şarköy, Boğaz ve Kapıcıoğlu mahallelerindeki vatandaşların mağdur olmamaları için hazineye ait 162 bin metrekarelik Gürgenli mevkisindeki araziye TOKİ aracılığıyla "tarımköy" uygulaması yapacaklarını kaydetti.


Terkehatipler mevkisinde çinko oksit ve antrasit kömürünün depolanmasına ilişkin alınan izinden bahseden Kurum, "Bu depolanma izninin dışında, ilimizde üretim yapılmasına kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Sadece ve sadece depolama işlemi yapılacaktır. Çinko oksit ve antrasit kömürünün depolanmasına izin verilmiştir, bunun dışında herhangi bir izin verilmeyeceğini vatandaşlarımıza duyurmak isterim." diye konuştu.


- "Türkiye'ye örnek olacak bir tesis olacak"


TOKİ ve İlbank vasıtasıyla kentte yapılan yatırımlara değinen Bakan Kurum, "Böyle doğal güzellikleri olan şehrimizde, nüfusun tamamına hizmet vermek anlayışıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bugüne kadar İlbank eliyle 12 milyon liralık yatırım yaptık ve devam eden de 53 milyon liralık yatırımlarımız var." dedi.


Kurum, Ulus ve Kumluca'da atık su arıtma tesislerinin inşaatlarının devam ettiğini dile getirerek, şöyle devam etti:


"Çok önemsediğimiz bir projemiz var, Mahalli İdareler Birliğiyle birlikte yürütüyoruz. Bu kapsamda İnkumu beldesinde vahşi depolanan çöpleri düzenli depolama alanına kavuşturuyoruz. 43 milyon yatırım bedelli projeyi İl Özel İdaremizle birlikte yürütüyoruz. Hakikaten bittiğinde Türkiye'ye örnek olacak bir tesis olacak. Gerek sıfır atık uygulamasıyla gerekse buradaki entegre ayrıştırma tesisleriyle burada hem istihdam sağlayacağız hem de şehrin ekonomisine çok ciddi katkı sağlayacağız. Bir taraftan da İnkumu gibi çok güzel bir turistik alanımızı, doğal güzelliğimizi koruyacak önemli bir adımı da atmış olacağız. İnşaatımıza başladık, bu yıl sonundan inşallah büyük bir ölçüde tamamlarız. 2022 yılında da hizmete alırız."


Kentteki tarihi değerlere sahip çıkma adına merkezdeki Şadırvan ve Hükumet caddelerinde "Sokak Sağlıklaştırma" projeleri de yapacaklarını anlatan Kurum, bu çerçevede caddelere bakan binalarda tabela kirliliğini giderecek, kültürel değerleri ön plana çıkarak önemli çalışma yürüteceklerini belirtti.


- "Atıksu arıtma tesislerine ilişkin proje çalışmaları son aşamaya geldi"


Mugada, Güzelcehisar ve Büyükkızılkum'un doğal sit alanı olduğuna işaret eden Kurum, şunları kaydetti:


"Buradaki doğal yapıyı koruyacak ve vatandaşlarımızın buraya geldiklerinde yürüyüş yolları parkları ve ihtiyaçlarını giderecek ünitelerle birlikte üç alanda da önemli bir çevre düzenleme projesi yapacağız. Bu üç alan da kendi içerisinde bir millet bahçesi, gezinti alanlarıdır. O sit alanları en güzel şekilde gezebileceğimiz, görebileceğimiz alanlara kavuşturmak üzere projeyi de İl Özel İdaresi ve İller Bankası Genel Müdürlüğümüz yürütecek. İlk etapta 3 milyon liralık kısımla ilgili projemizi başlatıyoruz. Yarısını hibe yarısını da kredilendirmek suretiyle sürecimizi yürütüyoruz."


Kurum, Kurucaşile ilçesinde paket arıtma tesisi yapılacağını aktararak, proje bedelinin tamamının hibe olarak ilçeye kazandırılacağını, bu sayede denizi, gölü, akarsuyu koruyacakları bir adımı atmış olacaklarını söyledi.


Bakan Kurum, Hasankadı ve Abdipaşa beldelerindeki atıksu arıtma tesislerine ilişkin proje çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirterek, belediyelerin çevre düzenleme ve araç gerek noktasındaki taleplerinin karşılanmasına adına gereken adımların hep birlikte atılacağını sözlerine ekledi.



DİĞER HABERLER