Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Baharın müjdecisi 'kar çiçekleri' açtı

19.02.2024 16:41:00
Çankırı'da baharı müjdeleyen kar çiçekleri açmaya başladı.

Çankırı'nın Yapraklı ilçesinde, karların erimesiyle araziler, katır çiğdemi veya bilimsel adıyla Colchicum szovitsii olarak da bilinen kar çiçekleriyle renklendi.


İlçenin kuzeyinde bulunan 1700 metre rakımlı Yapraklı Yaylası'nın eteklerinde açan kar çiçekleri, vatandaşların ve doğa fotoğrafçılarının ilgisini çekiyor.

Kar Çiçeği Nedir?

Kar çiçeği, kimi ülkelerde nesli tükenmeye yakın olan, düğün çiçeğigiller familyasına ait çok yıllık bitki türüdür. 16. yıldan sonra yetiştiriciliği yapılmaya başlanan kar çiçeği bitkisi, Türkiye'de kısmen doğal ortamlarda yetişebilmektedir. Asıl yetiştiği yerler ise Avrupa'nın güneydoğu kısmı ile Batı Asya kısımlarıdır. 

 

Kar Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? 

Kar çiçeği aşırı sıcak ve soğuk alanlardan uzak tutulması gereken bitkilerin başında gelir. Bu çiçeğin bakımında bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekir. 

 

Kar çiçeği hava akımının olabileceği yerlerden uzak tutulmalıdır. Bulunduğu ortam sakin olmalıdır.

 

Kar çiçeğinin doğrudan güneş ışığı almamasına dikkat edilmelidir. Bunun yerine dolaylı şekilde güneş ışığı alan yerlerde yetişmesi daha kolay gerçekleşir.

 

Kar çiçeği, aşırı sıcak veya soğuk havalara maruz kalırsa, kök kısmından zarar görebilir.

 

Yaz ayları haricinde çok fazla su ihtiyacı olmaz. Yaz mevsiminde ortalama haftada 1 kez su verilebilir.

 

Kar Çiçeği Nasıl Ekilir? 

Kar çiçeğinin ekim işlemi soğanlarının ekim işlemiyle gerçekleşir. Toprak derinliğinin ortalama 10-15 santim olmasına ve diğer kar çiçekleri soğanlarıyla en az 10 santim ara olmasına dikkat edilmelidir. 

 

Kar Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Kar çiçeği bitkisinin çoğaltılması için ilkbahar mevsimi beklenebilir. İlkbahar mevsiminde toprak altında çoğalan soğanları sökülüp farklı alanlara ekim işlemi yapılabilir. Bu şekilde çoğaltma mümkün olabilir.

 

Kar Çiçeği Nasıl Sulanır? 

Kar çiçeğinin sulanmaya ihtiyacı çok değildir. Özellikle kış aylarına çok az sulanmalıdır. Yaz ve diğer mevsimlerde ise haftada 1 kez sulanabilir. Kar çiçeği sulaması için toprağı kontrol edilebilir. Tüm mevsimlerde kar çiçeğinin toprağının kuruduğu zaman sulama yapılabilir.

DİĞER HABERLER