İSTANBUL (AA) - Bağcılar Belediyesi 2022-2023 kültür sanat sezonunu "Sizinle Güzel" film gösterimi, müzik dinletisi ve kum sanatı gösterisiyle açtı.
Wyndham Grand İstanbul Europa Hotel'deki sezon açılış etkinliğine, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ve Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir'in yanı sıra siyaset, edebiyat ve sinema dünyasından çok sayıda isim katıldı.
Etkinlikte konuşan Demircan, "Toplum kendisini somut olmayan ve somut mirasıyla, sanatçılarının sanatına, mimarisine, tasarımına yaptığı katkılarla hayatını yürütüyor. Toplum hayatı şehirdir, bir yönüyle de kültür ve sanattır." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de belediyeciliğin güzel noktalara geldiğine işaret eden Demircan, şunları kaydetti:
"Şehirlerimiz çok güzel noktalara geldi. Altyapılardan çıktık. Şimdi insana odaklanan ve insanı kültür ve sanatla buluşturan ve böylelikle şehirlerini daha yaşanabilir hale getirmeye çalışan perspektifi bütün belediyelerimiz kazandı. İnsanı merkeze alan, onu kültür ve sanatla yoğuran, aktiviteler, atölyeler, çalışmalar ve buluşmalar gelecek vizyonumuz açısından da çok kıymetli. Eminim ki, Bağcılar Belediyesi de bu çerçevede sanatçılarıyla, fikir adamlarıyla, tiyatrocularıyla, tasarımcılarıyla çok yönlü faaliyetleriyle bu buluşmaya ev sahipliği yapacak. Bu anlamda Bağcılar Belediyemizi tebrik ediyor ve başarılar diliyorum."
Demircan, gençlerin yerel yönetimlerden taleplerini önemsediğini ifade ederek, sanatın bireyin kendini keşfetme yolculuğunda önemli bir rolü olduğunu da sözlerine ekledi.
- "Bağcılarımızın gelişimini ele alan bir sempozyum düzenleyeceğiz"
Özdemir de toplumların gelişmişlik düzeyinin, ürettikleri eserler ve bu eserlerin estetik değerleriyle ölçüleceğini söyledi.
Ataların sanatı bir yaşam biçimi olarak benimsediğini, gündelik hayatlarında da yaşadığını aktaran Özdemir, dokunan kilimlerden yastık işlemelerine, hüsnühattan mermer işçiliğine sanatın her unsura işlendiğine dikkati çekti.
Özdemir, kültürün ise nesilden nesile aktarılan ve heybede biriktirilerek çoğalan bir mirası simgelediğine işaret ederek, "Bu birikim olmadan sanatın varlığı düşünülemeyeceği gibi, o kültüre sahip olmadan da bir sanat geliştirilemeyeceğini biliyor ve kabul ediyoruz. Kültür sermayesini ne denli zengin tutarsak, üreteceğimiz her işin, her uğraşın, o denli estetik kazanacağının bilincindeyiz. Ne kadar bilirsek, o kadar üretebileceğimizin farkındayız." dedi.
Bağcıların İstanbul'un en kalabalık ilçesi olduğunu belirten Özdemir, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla çocuğundan gencine, kadınından erkeğine, kalabalık bir nüfusa sahibiz. Hedefimiz, herkesle beraber topraklarımızın sahip olduğu bütün değerler üzerinden birikimi sağlamak ve paylaşmaktır. Belediyemiz Bağcılar, 30'uncu yılını doldurmak üzere. Bu süreçte İstanbul civarında bir köy iken, büyüyen ve gelişen bir yerel yönetim olarak, Bağcılarımızın bu sürecini ele alan bir sempozyum düzenleyeceğiz."
- İlçede bulanan kütüphaneler geliştirilecek
Bağcılar Belediyesi olarak dönem boyunca kültür gezileri düzenleyeceklerini söyleyen Özdemir, kadın merkezlerinde dokunan el işlerinin dünyaya yayılabilmesi için kadın girişimcileri de destekleyeceklerini ifade etti.
Ramazan ayını dolu dolu geçireceklerini de dile getiren Özdemir, ilçede bulanan kütüphanelerin geliştirilmesini sağlayacaklarını, kütüphane kullanımını bebeklikten yetişkinliğe taşımanın en büyük hedefleri olacağını söyledi.
Özdemir, çocuk merkezlerinin eklenen müfredatlarla ulusal ve uluslararası yarışmalarda temsil edilmesini sağlayacaklarını anlatarak, çocuklara ve gençlere yaşadıkları şehirden başlayarak, ülkelerini daha iyi tanıyabilmeleri için atölye düzenleyeceklerini kaydetti.
Yazar Yusuf Kaplan ise Bağcılar Belediyesinin yapacağı kültür ve sanat etkinliklerinin İstanbul'a önemli katkılar sunacağına inandığını ifade etti.
Kaplan, kültürel alanda istiklalini kazanamayan ülkenin istikbalinin tehlikede olacağına dikkati çekerek, "Kültürde, sanatta, eğitimde, gençlikte, şehircilikte ülkenin kaderine yön verecek kadar iktidar değilseniz, iktidar olduğunuzu söyleyemezsiniz." değerlendirmesinde bulundu.