Sosyal medya ağları üzerinden atalarının emaneti olan tohumları çoğaltarak paylaşan, takas eden ve yaygınlaşması için mücadele eden “Ata Tohum Takası” grubu her geçen gün büyüyor.
Facebook üzerinden ülke genelinde yaklaşık 60 Bin üyesi bulunan ve her geçen gün daha da büyüyen “Ata Tohum Takas Grubu” iller bazında şubeleştikten sonra kooperatiflere dönüşmeye başladı.
“Ata Tohum Takas Grubu” Konya sorumlusu Sema Günbaş tarafından gerçekleştiren organizasyon ile doğaseverler ve doğallıktan yana olanlar, Selçuker Center Denge Dent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği toplantı salonunda organize edilen toplantıda bir araya geldiler.
Altı yıldır bahçesinde ata tohum yetiştiren, bu tohumların yaygınlaşması için mücadele eden ve çıktığı bu yolda ülkesine kazanımlar sağlamayı hedefleyen Konya Grup Lideri Günbaş, ata tohum yolculuğunu kooperatife dönüştürdü. Toplantıda bu serüvenini katılımcılarla paylaşana Günbaş konuşmalarında şunları kaydetti;
Ata tohumları uzun yıllardır Anadolu da kullanılan DNA’sı korunan doğal yollarla üretilen tohumlardır. Bundan dolayıdır ki bu tohumla üretilen bitkiler yüksek derecede vitamin ve mineral içermektedir. Uzun süredir üzerinde çalıştığım atalık tohumlarının kullanımı, üretim kalitesini artırma, atıkların gübreye dönüştürülmesi ile ilgili çalışmalarımız güzel sonuçlar vermiştir.
Kadının toplumumuz içindeki yeri ve önemi oldukça büyüktür. Nesillerin çoğalmasında doğurgan rolü üstlenen kadınların, sosyal yaşam ve ekonomi içinde de etkin rol alması toplumların kazancına olacaktır. Kadının ekonomik faaliyette riski az ve sosyal yaşamda daha etkin olmasını sağlayacak en önemli yöntem ise kooperatifçiliktir.
İster toplumsal yarar ister istihdam yaratmak isterse üretim yapmak amacıyla kurulmuş olsunlar, kooperatifler her durumda kadınlar için bir etkileşim ve dayanışma imkân sağlamaktadır. Kooperatif çatısı altında farklı yeteneklere sahip kadınların bir araya gelerek ortak bir kapasite oluşturabilmeleri, ülkelerin sosyal ve ekonomik yönden kalkınmalarına büyük faydalar sağlayacaktır. Bu bağlamda, ekonomik yönden ayakta durabilen kadınlar ailesine, yaşadığı toplumsal çevreye ve ülkesine daha faydalı bir birey olarak toplumsal hayatta hak ettiği yeri alabilecektir.
Bu düşünceden yola çıkarak başka bir işte çalışma olanağı olmayan kadınlarımızın kooperatifler çatısı altında örgütlenmeleri teşvik edilerek, çalışma, üretme ve pazarlama imkânlarının artırılması, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda çalışmalar yapılması, yetiştirdiğimiz ürünlerin pazarlanmasına yönelik ihtiyaçları karşılamak, kadın girişimcilerimizi desteklemek, üretim becerilerini geliştirmek için dünya kadınlar gününde atadan geleceğe tohum Anadolu kadın üretme ve işleme kooperatifimizi kurmuş bulunmaktayız. Konya’mıza hayırlı olsun.
Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında destek verdiği ve Ziraat Mühendislerinin de katıldığı toplantıda, tohumların saklanmasından üretime kadar geçen süreçlerde yapılması gerekenler sunum eşliğinde katılımcılara soru cevap eşliğinde anlatıldı.
Toplantı; Doğal yollarla yetiştirilen ve zirai ilaç kullanılmayan ürünlerin tohumlarının dağıtımı ve tohumları alanlarında seneye başkalarına ulaştırmaya söz vermesiyle sona erdi.