Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Asgari ücret zammında son durum: Asgari ücret 2025 yılında ne kadar olacak?

27.10.2024 11:28:00
2025 asgari ücret zammıyla ilgili son durum, on binlerce işçi ve asgari ücretli çalışanlar tarafından araştırılmaya başladı. Hükümet, işçi ve işveren kesimi tarafından yapılacak olan 3 toplantının ardından 2025 yılı asgari ücret zammı kamuoyuna duyurulacak.

Asgari ücret ve emekli aylıklarına yapılacak zamlar yeni yıl yaklaşırken vatandaşların gündeminde ilk sıralarda yer alıyor.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü tarafından düzenlenen toplantıda değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Şimşek, önceliklerinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu vurguladı, "Bazı alanlarda büyük ilerlemeler kaydettik" dedi.

Asgari ücret ile ilgili bir soruya Şimşek, "Asgari ücret sendikaların, işverenlerin ve hükümetin müzakereleri sonucu belli oluyor, şu aşamada benim yorum yapmam uygun olmaz." dedi.

Konuşmasında asgari ücrette rekabetin korunması gerektiğine vurgulayan Şimşek, "Sendikaların, işverenlerin ve hükümetin rekabet gücünü belirli bir düzeyde koruma konusunda duyarlı olacaklarına eminim." ifadesini kullandı.

TCMB BAŞKANI FATİH KARAHAN'DAN YÜZDE 25 SİNYALİ
Bloomberg'in haberine göre, katıldığı bir yatırımcı toplantısında Karahan'a da asgari ücret soruldu.

Karahan, yüzde 25 civarındaki bir artışın enflasyon görünümüyle uyumlu olacağını dile getirdi.

BAKAN IŞIKHAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, mevcut enflasyon oranı, makroekonomik dengeler ve satın alma gücü gibi birçok değişkeni dikkate aldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıklıkla vurguladığı gibi, kalıcı refah çözümleri üreterek vatandaşın refahını koruma amacında olduklarını ifade eden Işıkhan, "Geçen yıl aralık ayında izlediğimiz yol neyse, bu yıl da aynı şekilde ilerleyeceğiz. Enflasyona ezdirmeyecek, vatandaşın satın alma gücünü koruyacak bir ücret seviyesinde anlaşmaya varılmasını arzu ediyorum." dedi

İşçi ve işverenlerin talepleri arasında hakem rolü oynadıklarını da vurgulayan Bakan Işıkhan, "Aralık ayında Türk-İş’in geçen yıl işçileri getirdiği gibi, bu yıl da benzer bir gelişme olursa işçileri ağırlamaktan memnuniyet duyarız. İşçiler bizim önemli paydaşlarımızdır," şeklinde konuştu.

KOMİSYON NE ZAMAN TOPLANACAK?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 asgari ücret zammına ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Işıkhan, asgari ücrete ilişkin zam maratonunu aralık ayında başlatacaklarını ve 2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleyeceklerini dile getirdi.

Buna göre; 2025 asgari ücret zammına ilişkin ilk toplantı aralık ayında yapılacak.

AK PARTİ KULİS İDDİALARI: YÜZDE 25 CİVARINDA ARTIRILMASI BEKLENİYOR

Mevcut durumda 17 bin lira olan asgari ücret AK Parti kulislerinde yer alan iddialara göre yeni dönemde de dar gelirliyi zor durumda bırakacak. Kulislere göre asgari ücretin 2025 yılında beklenen enflasyon oranı olan yüzde 25 civarında artırılması gerektiği planlanıyor.

MUHALEFETİN TALEBİ: 30 BİN LİRA
Muhalefet partileri asgari ücretin en az 30 bin lira olması gerektiğini belirterek aralıkta oluşturulacak asgari ücret tespit komisyonunda masaya en düşük bu rakamla oturulması gerektiğini savunuyor.

ANKET SONUÇLARI NE DİYOR?
Asgari ücretle ilgili çeşitli kurumlar tarafından yapılan anketlerde farklı tahminler şu şekilde:

OVP’ye göre yüzde 41.5 zam yapılırsa net asgari ücret 24 bin 058 TL olacak.
Merkez Bankası anketine göre yüzde 43.14 zamla 24 bin 336 TL.
Anadolu Ajansı anketine göre yüzde 42.64 zamla 24 bin 251 TL.
Reuters anketine göre yüzde 42.95 zamla 24 bin 304 TL.
Finansal Kurumlar Birliği anketine göre yüzde 49.39 zamla 25 bin 399 TL.

(Yunus Köroğlu)

DİĞER HABERLER