Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Aracınız İçin En Doğru Lastik Seçimi

03.01.2023 10:54:00

 

Araç sürücüleri için araçlarını tanımak ve araçlarının özelliklerine göre lastik kullanmak güvenli ve konforlu sürüş keyfi yaşatır. Çok farklı özellikte araçlar bulunur ve araçların özelliklerine göre değişik lastiklerin kullanılması gerekir. Araçlarla uyumlu olmayan lastikler performans kaybına, sürüş güvenliğinin azalmasına, lastiklerle birlikte çalışan aksamda hasarlara neden olur. Araçlara uyumlu olmayan lastikler bazen de can kayıplarına neden olur.

Aynı ölçülere sahip lastikler arasında da farklılık görülür. Bu durum lastiklerin kullanım amacına göre değişiklik gösterir. Hususi araçlarda kullanılan lastikler, ticari amaçlı kullanılan lastiklerle bu yönde farklılık gösterir. Bu durum lastikte kullanılan kauçuk ve çelik tellerin yapısı ile ilgilidir.
Lastikler ölçüleri aynı olsa da, mevsimsel olarak da değişiklik gösterir. Mevsimsel koşullara göre yazlık, kışlık, 4 mevsim lastik çeşitliliği bulunur.

Lastik seçimi yapılırken öncelikle araçların üreticileri tarafından önerilen lastiklerin tercih edilmesi gerekir. Bu lastiklerde belirtilen ölçülerle ilgilidir. Araç ticari olarak kullanılacaksa, bu amaç için üretilmiş C sınıfı lastiklerin kullanılması gerekir.
Yaz ve kış şartlarına göre özel üretilmiş lastiklerin kullanılması gerekir. Dört mevsimlik olarak tabir edilen lastikler genellikle yüksek rakımlı, yaz koşullarına yakın konumlarda tercih edilebilir. Ancak dört mevsim lastikler, kış lastiği yerine kullanıldığında istenen performans elde edilemez.

Lastik Çeşitleri Nelerdir?

Lastiğin temel yapısında kauçuk ve çelik teller bulunur. Yaz aylarında, yaz lastiği olarak isimlendirilen lastikler kullanılır. Yaz lastiklerinde kullanılan kauçuk sıcak iklimlerde kullanılabilecek şekilde oluşturulmuştur ve çelik tellerle güçlendirilmiştir. Yaz lastiklerinin güçlendirilmiş yapısı zor şartlarda kullanılabilecek şekilde üretilmiştir.

Lastik çeşitleri arasında yer alan ve zorlu kış koşullarına dayanıklı kış lastikleri, yaz lastiklerine göre daha esnek yapıya sahiptir. Soğuk iklimlerde sertleşme yapmaz ve bu sayede yola tutunmayı sağlar. Ayrıca desen yapısı daha belirgin ve zeminde bulunan kar veya yağmur gibi etmenleri yanlara savuracak şekilde oluşturulmuştur. Bu sayede güvenli sürüş keyfi verir. Kış lastikleri sıcak iklimlerde kullanıldığında çabuk aşınır, zeminde aşırı sürtünme oluşturacağından performans kaybına ve aşırı yakıt tüketimine sebep olur. Ayrıca araçların manevra yeteneğini azaltır.

Diğer bir lastik çeşidi de 4 mevsim lastiklerdir. Bu tür lastikler kışlık ve yazlık lastikler arasında kalan iklim kuşaklarında konforlu sürüş sağlar.
Lastikler ayrıca ölçülerine göre de çeşitlendirilir. Lastiklerin yan tarafından bulunan 185 65 15 gibi rakamsal değer, lastiklerin ölçülerini belirtir. Bu durum jant genişliği, taban genişliği ve lastik yüksekliği ile ifade edilir.

Araç lastikleri kullanım amacına göre A, B, C gibi çeşitliliğe sahiptir. Bu durum aracın hususi, ticari gibi kullanım koşulları ile açıklanır ve yapısında mevcut olan kauçuk ve çelik tel katmanlarına göre değerlendirilir.

Lastik Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Lastikler amacına uygun olarak kullanılmalıdır. Lastiğin bakımı içerisinde bulundurduğu hava basıncı ile doğrudan ilgilidir. Lastik ölçülerine göre hava basıncı kullanılmalıdır. Aşırı veya eksik hava basıncı lastiklerin ömrünü kısaltır. Ayrıca sürüş güvenliğini de tehlikeye sokar. Araçların alt takım sorunları lastiklerde zarara neden olur. Rot ve rotil bozukluğunda lastikler dengesiz aşınma, zemine dengesiz tutunma sorunlarına neden olur. Bu gibi durumlarda gerekli değişimlerin ve gerekli ayarların yaptırılması gerekir.

Araçların her lastik değişiminde mutlaka balans ayarının yaptırılması gerekir. Aksi durumda aracın seyri sırasında sarsıntı oluşur ve bu lastiğin ömrünü kısaltır ve tekerle bağlantılı aksamın bozulmasına neden olur.

Araç lastiklerinin temizliğinde kauçuk yapıyı çözecek temizlik malzemelerinin kullanılmaması gerekir. Aşındırıcı kimyasallar kullanıldığında, lastiklerin kimyasal yapısında değişiklik meydana gelir ve istenmeyen çatlamalara neden olur.

 astikler kullanılmadığında uygun şartlarda saklanmalıdır. Güneş ışıklarına maruz bırakılmamalı, rutubetli ve soğuk ortamlarda, aşırı sıcak ortamlarda bulundurulmamalıdır. Lastikler depo gibi alanlarda saklanırken genellikle üzerine eşyalar konulur. Bu durum lastiğin fiziksel yapısında sorunlar ortaya çıkartır. Bu nedenle lastikler saklama alanlarında üzerine bir şey konulmadan, tabanları yere basacak şekilde, mümkün olduğu kadar dik konumda saklanmalıdır.

Lastik Ömrü Ne Kadardır?

Lastik ömrü üretici firmanın kullandığı teknoloji ile doğrudan ilgilidir. Lastiklerin normal koşullarda kullanım ömrü 5 yıl olarak öngörülür. Lastikler kullanılmadığında da ömrünü tamamlayabilir. Bu durum saklama koşulları ile değişebilir. Lastiklerin ortalama raf ömrü 8 ile 10 yıl olarak öngörülür. Araçlarına yeni lastik alacak araç sahipleri, araçların lastik üretim yıllarını mutlaka kontrol etmelidirler. Lastiklerin üretim tarihleri, lastiklerin dış yan yüzeyinde yer alır. Ayrıca araç sahipleri aracın yan tarafından bulunan harf ve rakamsal değerlerden, lastiğin özelliğini, kullanım amacını, ölçülerini, üretici firmanın ismini, lastiğin modelini öğrenebilir.

Lastik Diş Derinliği Nedir?

Lastiklerde diş derinliği yasal sınırı 1,6 mm olarak belirtilir. Ancak uzman görüşlerine göre, 2 mm altında lastiklerin sürüş güvenliği açısından değiştirilmesi gerekir. Lastiklerin üretim aşamasında 7 mm olması öngörülür. Özel amaçlı üretilmiş lastikler bunun dışındadır.
Lastikler yeterli diş derinliğine sahip olsalar da, bazen araçların alt takım sorunlarında veya telafisi mümkün olmayan hasarlarda değişim gerektirir. Araç sürücüleri tarafından tel kırma olarak tabir edilen sorunlarda, lastikler yeterli diş derinliğine sahip olsa da, sürüş güvenliği açısından mutlaka yenileri ile değiştirilmelidir. Lastik değişimde mutlaka aynı özellikte, mümkün olduğu durumlarda aynı marka ve aynı üretim yılına sahip lastiklerin kullanılması ve çift olarak yenilenmesi gerekir.

Lastik değişim zamanı gelmiş araç sahipleri, lastikborsasi.com web sitesini ziyaret ederek, araçlarına uygun lastiklere fiyat avantajları ile sahip olabilirler. Lastik değişimleri ücretsizdir. Araç sahipleri yetkili satıcının web sayfasından ücretsiz uzman görüşü alabilir, araçlarının özelliklerini belirterek lastik seçimi yapabilir, kendi tercihlerine göre lastik ebatlarını ve özelliklerini belirterek siparişlerini verebilirler.

DİĞER HABERLER