Otomotiv sektöründe yaşanan sürekli gelişmeler, otomobillerin yenilenmesi, otomobillerinin çeşitlenmesi, noter masraflarının düşmesi gibi pek çok etkene bağlı olaraktan
araba alma işlemi artık oldukça kolaylaştı.
Ülkemizde ortalama olarak yıllık yaklaşık 3-4 milyon arasında bir araç değişikliği yapılmaktadır. Araç değişiminin bu kadar yoğun olmasının sebebi,
araç alım- satım işlemlerin günümüzde oldukça basite indirgenmesi ile alâkalı olduğu herkesçe biliniyor. Bu nedenle
eski aracımızı satıp yeni araç almak artık günümüzde sıradan aktivitelere dönüştü.
Alım satım işlemelerinin artması ile birlikte bazı belli başlı sıkıntılar getirmeye başladı. Bu sıkıntılar içerisinde insanların aklında
araç alırken nelere dikkat etmeliyiz?, 2. El araç alırken nelere dikkat etmeliyiz?, vb... sorular ile insanlar baş başa kaldı. Bu yazımızda sizlere bu saydığımız aklınızda bulunan bir takım sorulara cevaplar verdik. Yazımızı dikkatli bir şekilde okursanız aklınızda bulunan bu sorulara artık net bir şekilde cevaplandırmış olacaksınız.
Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Araç alıp satarken dikkat etmeniz gereken pek çok husus var. Eğer aracı sıfır olarak alacaksanız bazı ayrıntılara, ikinci el alacaksanız pek çok değişkene dikkat etmeniz gerekiyor. Öncelikle araç alıp satarken ekspertiz gibi pek çok gerekli kontrolleri sağlamalısınız. Motor aksanlarının yürürlüğüne ve çalışma işlemlerine dikkatli bir şekilde bakmalısınız. Sizlere aşağıda tercih edeceğiniz alım satım türüne göre başlıklar altında detaylı bir şekilde anlattık.
Sıfır Araba Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Sıfır araba alırken nelere dikkat etmeliyiz gibi konular insanların aklında soru işareti olarak kalıyor. Bu sebeple bu konuya bilirkişiler tarafından değinildiği için size oldukça basit bir şekilde anlayacağınız bir şekilde anlatacağız.
Öncelikle almayı düşündüğünüz aracı, araç bayisi içerisinde aracı indirip tamamen eksiksiz olduğuna kanaat getirmeniz gerekiyor. Bu işlemleri bir
ekspertiz aracılığı ile yapmanız sizin için daha iyi sonuçlar doğuracaktır. Ekspertizden alacağınız rapor ile birlikte bu rapor imzalı ve kaşeli bir şekilde belgelemelisiniz.
Alınan bu rapor sayesinde herhangi bir şekilde çıkan üretim hatası veyahut bayi hatasında aracınızla ilgili sorun yaşamanıza, ek ücretler ödemenize gerek kalmayacaktır. Âdeta sizlere bu rapor yasal bir güvence olacaktır. Verdiğiniz paranın karşılığını alabilmek için yaptığınız bu işlemler sizler için daha güvenli olacaktır. Bu sebeple bu uyarıları dikkate almanızı öneririz.
2. el araç alırken nelere dikkat edeceğiz?
Sıfır araç alırken oluşabilecek durumlardan ziyade ikinci el araç alırken daha çok sorun ile karşılaşabiliriz. Bu yüzden 2. el araç alırken daha dikkatli ve temkinli olmalıyız. Çünkü medyada ve çevrenizde 2. el araç alırken ortaya çıkan pek çok dolandırılma haberleri veya duyumları mevcut. Bu sebeple sizler ikinci el araç alırken şunlara dikkat etmelisiniz:
- Öncelikle tüm kayıtlar yapılmış, kilometre ve hasar kaydı gibi bilgileri doğru ve güncel olan araçları tercih etmelisiniz.
- Alacağınız aracın şasi ile motor numarasının birbiri ile uyumlu olduğunu dikkatle bakın.
- Aracın motor no, şasi no ve plakasını sorgulayın.
- Araçta herhangi bir değişen olup olmadığını kontrol edin.
- Aracı ekspertize götürerek kontrollerini yaptırın.
Bu adımlar sayesinde sizlerde güvenli ve kendinizden emin bir şekilde
araç alım satımı yapabilirsiniz.
KONHABER / ÖZEL HABER