Antibiyotik; bakteriyel enfeksiyonlar karşısında oluşan hastalıkların tedavisinde kullanılır. Antibiyotik, enfeksiyona neden olan zararlı bakterilerin öldürülmesinde ve çoğalmasını engellemede etkili olan antibiyotikler, sadece doktor önerisiyle kullanılmalıdır. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), antibiyotik direnci konusunda farkındalık yaratmak, bilinçli kullanım için teşvik etmek amacıyla 11-17 Kasım aralığı, "Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası" olarak belirlenmiştir.
Bademcik iltihabı, cilt enfeksiyonu, akciğer veya idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar bakterilerden kaynaklanan rahatsızlıkları tedavi etmek için antibiyotik tercih edilir. Ancak bu ilaçlar, doktor kontrolünde kullanılmadığı sürece, hem vücuda zarar verir hem de vücudun antibiyotik direnci oluşturmasına neden olur.
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi
İç Hastalıkları bölümünden,
Dr. Öğr. Üyesi Şeref Kamil Basmacıoğlu ‘Antibiyotiğin gereksiz kullanımın vücudumuzda yol açtığı hasarlar hakkında’ bilgiler verdi.
Kontrolsüz antibiyotik kullanımının zararları
Gerekmediği sürece antibiyotik kullanmak, bağışıklık sistemine ciddi zararlar vererek, bağırsak florasını bozmaktadır. Enfeksiyondan kaynaklı oluşan rahatsızlıkların tedavi edilmesi için antibiyotik kullanımı sıklıkla tercih edilir. Ancak yapılan araştırmalara göre antibiyotik tüketiminin enfeksiyona neden olduğu bakterileri öldürdüğü gibi yararlı bakterileri de öldürdüğü tespit edilmiştir. Buna ek olarak kontrolsüz kullanılması karşısında vücudun antibiyotik direncini zayıflatarak, gribal etkenlere karşı bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Gereksiz antibiyotik kullanımının zararları şu şekilde sıralanabilir;
Obeziteye neden olabilir; Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan obezite ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Gereksiz antibiyotik kullanımının obeziteye neden olduğu ortaya çıkmıştır. Bağırsak florası, sindirim sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışması için vitamin ve yağ asitlerinin üretimi noktasında görev alır. Antibiyotik tüketimi, bağırsak florasını bozabileceği için obeziteye neden olabilir.
Bağırsak sistemine zarar verebilir; Antibiyotik kullanımı ishal ve benzeri bağırsak kaynaklı rahatsızlıkları beraberinde getirebilir.
Böbrek yetmezliği; Böbrek yetmezliği hastalığının 5’te 1’i ilaç kullanımından kaynaklandığı, araştırmalar doğrultusunda öğrenilmiştir. Bu ilaçların başında antibiyotikler gelir. Gerekmediği sürece antibiyotik tüketmek, çocuklarda veya ileriki yaşlarda böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Alerjik reaksiyon oluşturabilir; Antibiyotiklerden kaynaklı cilt rahatsızlıkları kimi zaman sadece kaşıntı ile ortaya çıkarken kimi zaman ise döküntü yaşanabilir. Cilt rahatsızlıkların ciddileşmesi karşısında ölümler meydana gelebilir.
Karaciğer fonksiyonları zayıflayabilir; Antibiyotik kullanımının gereksiz veya kontrolsüz olması karşısında karaciğer fonksiyonlarında da ciddi bozukluklar yaşanabilir. Karaciğer nakli gerekliliğine kadar giden bu rahatsızlıklar, antibiyotik kullanımının yoğun olması karşısında oluşur.