İSTANBUL (AA) - Zeytinburnu Belediyesince düzenlenen sanata dair farklı konuların, kavramların alanlarında uzman farklı konuklarla konuşulduğu "VeSanat" programının ikinci konuğu, Salt Programlar Sorumlusu Amira Akbıyıkoğlu oldu.
Sanat eleştirmeni ve yazar Samed Karagöz'ün hazırlayıp sunduğu program, Kazlıçeşme Sanat'ta gerçekleştirildi.
Akbıyıkoğlu, sergi programcılığı kavramının konuşulduğu etkinlikte, çok geniş bir kavram olduğunun altını çizerek, "Programlar sorumlusu ya da programlama yapan kültür sanat çalışanı dediğimiz zaman onun maddi anlamda çıktısı illa sergi olmak zorunda değil. Programlar sorumlusu sadece bir film programı da üretiyor olabilir. Sıfırdan farklı filmleri bir araya getirerek bir program da üretebilir, bir atölye ya da sadece kamu programları üzerinden ilerleyen bir hedefe de yönelebilir. O kamu programları da sergi turları, konuşmalar söyleşi ya da atölyeler girebilir. Sanırım oldukça kapsayıcı ve genişleyebilen bir tanımlama programlama yapmak demek." ifadelerini kullandı.
Çalıştığı kurumda yapılan sergilerde uzun soluklu araştırmalar da yaptıklarına işaret eden Akbıyıkoğlu, "Belki tanıyor ve tarifleri çok takılmamak lazım. Günün sonunda sergi yapıyoruz. Yaptığımız sergilerde daha çok, bir sanatçıyla onun sanat pratiği üzerinden sürdürdüğümüz uzun soluklu araştırmalar olabilir, dönemsel ya da konu odaklı araştırmalar olabilir. O araştırmalardan kaynaklı programlar ürettiğimiz bir çalışma metodolojimiz var." dedi.
- "1990'lar konusunda alevli tartışmalar var"
Kar amacı gütmeyen kurumlarda kültür sanat faaliyetleri yürütmenin zorluğuna da değinen Akbıyıkoğlu, Sahnede 90'lar sergisine ilişkin şunları kaydetti:
"Son iki ya da üç senede, 1990'lara, özellikle 1990'lar Türkçe popuna geri dönüş olduğunu, 1990'ların alevli bir tartışma konusu olduğunu biliyorum. Ama tesadüftür ki bizim aslında bu Sahnede 90'lar sergisi dışında, 1990'lar üzerine bir araştırma yani sahne ve performans kavramları üzerinden 1990'ları işleyeceğimiz bir araştırma projesi ve bunun bir sergiye evrilmesi, 90'ların yeniden dönüşüyle en azından, Türkiye bazında olmadı. SALT, Avrupa Müzeler Konfederasyonunun parçası. Bu konfederasyonun farklı ülkelerde çeşitli müze ve kültür kurumu üyeleri var.
2018 senesinde SALT'ın da içerisinde olduğu L'Internationale isimli Avrupa Müzeler Konfederasyonu, dört senelik, Koronavirüs salgınıyla beraber bir sene daha uzayan, toplu araştırma projesi dönemine girdi. Ortak motif, ortak çalışma noktası, ekseni 1990'lar olarak belirlendi. Dolayısıyla her kurum 90'lardan üretmek üzere yola çıktı."
Amira Akbıyıkoğlu ayrıca devam eden ve yakın zamanda SALT'ta gerçekleştirilecek programlara ilişkin de bilgi verdi.