AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Ankara Ticaret Odası ve Maden Sanayii İşverenleri Sendikası ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye’de Maden Yatırımlarının Bugünü ve Geleceği Forumu açılış törenine katıldı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı’nın katılımıyla gerçekleşen açılış töreninde konuşan Altunyaldız: “İnsanlık var olduğu sürece madencilik sektörü de büyümeyi ve refahı artıran bir unsur oldu. Bugün teknolojinin gelişimiyle birlikte madencilik de ayrı bir öneme kavuştu. Geçmişte içten yanmalı bir otomobil için 23 kilogram bakır kullanılırken elektrikli bir otobüste bu değer 369 kilograma kadar ulaşıyor” dedi.
"Teknolojinin gelişimiyle birlikte madenler ve metallere talep artıyor"
Dünya Madenciler Günü münasebetiyle düzenlenen “Türkiye’de Maden Yatırımlarının Bugünü ve Geleceği Forumu”nun açılış töreninde konuşan Altunyaldız, tüm madencilerin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutlayarak ve şehit madencilere Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başladı.Anadolu’nun tarih boyunca maden yataklarına ve madenciliğine ev sahipliği yaptığını ifade eden Altunyaldız, hızla gelişen teknolojiyle birlikte demir, bakır, alüminyum, nikel, grafit, kobalt ve lityum gibi ham maddelere olan talep artmaya başladığını ifade etti.
Altunyaldız: “Hepimizin bildiği gibi ulaştırma sektöründe teknoloji çok yakın bir dönemde elektrikli araçların yollarda artık çok daha yaygın bir şekilde dolaşımını sağlayacak şekilde gelişiyor. İçten yanmalı bir otomobilde ortalama 23 kilogram bakır kullanılırken elektrikli bir otobüste bu değer 369 kilograma kadar ulaşabiliyor. Özellikle havacılık ve uzay alanındaki kullanımıyla beraber tüm dünyada 2020 yılında 64 milyon ton olan alüminyum kullanımının 2030’a kadar %30’dan fazla artarak 80 milyon tonu aşması bekleniyor.” değerlendirmelerinde bulundu.
"Yerli kaynaklarımızı yeşil dönüşme uyumlu bir şekilde kullanarak rekabetçiliğimizi artıracağız"
Altunyaldız: “Dünya yeşil dönüşüm ile birlikte enerji alanında önemli bir faz değişimi içerisindeyken ülkemizin de bu değişimden kayıtsız kalması tabii ki düşünülemez. Başlıca hedeflerimizden olan enerji arzının yerli ve yenilenebilir kaynaklarla karşılaşmasının yanında üretimimiz için rekabetçi, sürdürülebilir ve güvenilir enerji temininin sağlanması noktasında milli gelirimizin %1,2’sini oluşturan madencilik sektörüne de büyük görev düşüyor. 2021’in ilk 10 ayı itibarıyla yaklaşık 5 milyar dolarlık ihracat hacmi bulunan madencilik sektörünün özellikle savunma sanayii, otomotiv gibi sektörlerdeki kullanım alanı dikkate alındığında önümüzdeki dönemde cari açığımızın azaltılması hedefimizde stratejik bir rol oynayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.İnanıyorum ki, ülkemizin yerli kaynakların kullanımını önceleyen enerji politikaları çerçevesinde madencilik sektörü yüksek teknolojili ve katma değerli ürünlerin üretimi ve
ihracatına büyük katkı sağlayacak.”
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu olarak kapsayıcı ve katılımcı bir anlayışla Bakanlıklarımız ve sektörün tüm temsilcileriyle iş birliği içinde yasal düzenlemelerimizi şeffaf, öngörülebilir, stratejik ve sürdürülebilir bir zeminde yürürlüğe koymak için çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerini ifade eden Altunyaldız, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.