Düzenlenen programa Ilgın Kaymakamı Aytekin Yılmaz, Konya Şeker Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Ilgın Belediye Başkan Vekili Ali Teker, Pankobirlik Genel Müdürü Tolga Demirhan, Ticaret Borsası Başkanı Lütfi Koç, Ilgın- Ticaret Odası Başkanı Vehbi Özlen, AK Parti İlçe Başkanı Ömer Apil, MHP ilçe Başkanı Harun Ok katıldı.
Ayrıca Konya, Kütahya, Ankara, Burdur, Dinar ve Kırşehir Pancar Kooperatifleri Başkanları ve temsilcileri ile çiftçilerde düzenlenen programda yerini aldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Akşehir-Ilgın pancar ekiciler kooperatifi başkanı Yusuf Yazır: “Ilgın Akşehir Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak bizler çiftçiye örnek üretici olarak çalışıyoruz. Bizler ürünlerden daha yüksek verim almak ve daha kaliteli ürünler elde edebilmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.Geçtiğimiz pandemi dönemi ve ardından Rusya-Ukrayna savaşı ile gıdaya ulaşımda hatta temizlik malzemelerinde bile ulaşımda dünyada çeşitli sorunlar ortaya çıktı. Maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle tüketicilerimize de ucuz gıda erişiminde ciddi sorunlar ortaya çıktı. Birçok ülke büyük ölçüde sorunlarla karşı karşıya kalırken biz Akşehir Ilgın Pancar Ekicileri olarak Konya Gıda Tarım Üniversitesi Selçuk Üniversitesi ve Beta Tarım işbirliği ile yüksek verimli yüzde yüz yerli ve milli tohumları üretmenin gayreti ve çabası içerisindeyiz. Bu bağlamda çeşitlerimizi şöyle sıralayabiliriz: 20 çeşit erkenci tanelik mısır, fasulye, 4 adet taze bezelye hattı, 2 adet yeni tescilli makarnalık buğday çeşidini üreticilerimize ektirdik. 75 çeşit ekmeklik buğday, 75 çeşit yeni makarnalık buğday denemelerimiz ise şu anda burada mevcuttur. Kooperatif olarak üniversitelerimizde Selçuk Gıda Çukurova bilimsel çalışmalarımızı çok önemsiyoruz. Birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Konya Şeker Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu ise, “Türkiye’de geçmişte tohum ıslahı çalışmaları, geliştirme çalışmaları yapılmadığı için tohumda dışa bağımlıyız. Son zamanlarda bu yönde çalışmalarda bir gayret var. Burada müthiş bir çalışma var. Selçuk Üniversitesi Ziraat fakültesinde de pancar tohumu ıslahat çalışması var. Her ne kadar Konya Şeker çalışmalarını sürdürse de pancar tohumunun tamamı ithal. Yerli tohum olması için 3-5 yıl daha bir çalışma olması gerekiyor. Saygıdeğer çiftçilerimiz esas mesele tohumda. Tohum sağlıklı olursa, ürün sağlıklı bakılırsa çok iyi sonuçlar alırız” dedi. Katılımcılar ve protokol birlikte tohum ıslahı çalışması yapılan araziyi gezildi.