KONYA (AA) - Ereğli Akgöl Sazlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından 2014'te başlatılan ıslah projesiyle yeniden doğal yaşam alanı haline getirildi.
DSİ Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Akgöl'ün, Konya'nın Ereğli ve Karapınar ilçeleri ile Karaman'ın Ayrancı ilçesi sınırları arasında sazlık, bataklık, çamur adacıkları ve bunları çevreleyen çayırlar ile çorak düzlük ve steplerden oluşan 6 bin 800 hektarlık bir bölge olduğu belirtildi.
Akgöl'ün, 1992'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "1. Derecede Doğal Sit Alanı", 1995'te Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce "Tabiatı Koruma Alanı" olarak ilan edildiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Son yıllarda yaşanan kuraklık, göl yüzeyini gittikçe küçültmüş, taban suyunun düşmesiyle de çevredeki sazlıklar ve çayırlar kurumaya başlamıştır. Buna bağlı olarak pelikanlar ve diğer bazı kuş türleri sahayı terk etmiştir. Ülkemizin su varlıklarını koruma ve iyileştirme çalışmalarına ivme kazandıran Tarım ve Orman Bakanlığının talimatı üzerine Bölge Müdürlüğümüz ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğünce yörede inceleme yapılmış, Akgöl'ün ıslah edilmesi gerektiğine karar verilmiştir. Bu kapsamda, 2014'te idari imkanlarla tamamlanan projeyle alanın çevirme göl mevkisi kısmına yapılan 6 bin 700 metre uzunluğunda ve 1,65 metre yüksekliğindeki dolgu seddeyle yaklaşık 3 milyon 430 bin metrekarelik daimi sulak alan oluşturulmuştur."
- "Birçok kuş türü yuvalarına döndü"
Açıklamada, DSİ Genel Müdürü Lütfi Akca'nın şu görüşlerine yer verildi:
"Yapılan çalışmalar sonucu ve bu yıl kış yağışlarının iyi olmasıyla sazlıklar oluşmaya başlamış, birçok kuş türü yeniden eski yuvalarına dönmüştür. Böylelikle Akgöl, eski sulak alan özelliklerine tekrar kavuşturulmuştur. Gölün renkli canlılarından özellikle flamingolar, bu yıl erken gelerek adeta bir görsel şölen sunmaya başlamışlardır. Uygulanan proje, Akgöl'ün sulak alan fonksiyonlarını yeniden kazanması ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı güçlendirilmesi için yapılan bir restorasyon projesidir. Ayrıca, projeyle Türkiye'deki diğer benzer alanlara örnek oluşturacak çalışmalar da hedeflenmiştir."