Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Akaryakıta ÖTV zammı yolda!

19.06.2024 10:41:00
TÜİK’in 3 Temmuz’da açıklayacağı Haziran ÜFE verisi ile birlikte akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı belirlenecek. Bu zamla birlikte benzin ve motorin fiyatlarında değişikliklere yol açması bekleniyor.

Brent petrol fiyatları ve döviz kurlarındaki değişikliklerle birlikte benzin ve motorin fiyatlarında dalgalanmalar devam ederken, şimdi de ÖTV zammı gündeme geldi. TÜİK’in 3 Temmuz’da açıklayacağı Haziran ÜFE verisi, akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranını netleştirecek.

ÖTV Zammı ve Geçmiş Düzenlemeler
16 Temmuz 2023’te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta maktu ÖTV tutarları 5’er TL artırılmıştı. Bu tutarların 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artış oranında zamlanması kararlaştırılmıştı.

Yaklaşık 2,5 TL’lik Zam Bekleniyor
Sözcü’nün haberine göre, 2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ÜFE artışı %17,87 oldu. TÜİK’in 3 Temmuz’da açıklayacağı Haziran ayı ÜFE verileri ile birlikte, akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı netleşecek. İlk beş ayda ÜFE aylık ortalama %3,35 artmıştı. Haziran ayında da benzer bir artış olması durumunda, 6 aylık ÜFE artış oranı %21,82 olacak.

Bu oranda bir artış olursa, maktu ÖTV tutarı benzinde 2,06 TL, motorinde ise 1,93 TL artacak. KDV oranları da eklendiğinde vergi artışı benzinde 2,47 TL, motorinde ise 2,32 TL olacak. Şu anda maktu ÖTV tutarları bir litre benzinde 9,45 TL, bir litre motorinde ise 8,86 TL seviyesinde bulunuyor.

Akaryakıtta ÖTV Nedir?
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli tüketim malları üzerinden alınan ve bir defaya mahsus ürünün ilk alıcısı tarafından ödenen bir vergidir. Akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV oranı, hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarına göre belirli aralıklarla yeniden düzenlenir.

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?
Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle hesaplanır. Gümrüksüz rafineri fiyatı, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belirlenir.

DİĞER HABERLER