Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun vatandaşlara, serinlemek amacıyla yasaklı bölgelerde suya girilmemesi konusunda uyarı yaptı. Yaz aylarında boğulma vakalarında artış yaşandığını belirten Tosun olası boğulma durumlarında yapılması gerekenleri anlattı.
Yaz aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla vatandaşlar deniz, havuz, baraj, gölet ve sulama kanallarına girerek serinlemeye çalışıyor. Girilmesi yasak olan baraj ve göllerin serinlemek amacıyla tercih edilmesi ise özellikle yaz aylarında boğulma vakalarında önemli artışlara sebep oldu.
Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, can kayıplarının önüne geçmek için uyarılarda bulunarak olası boğulma durumlarında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
“Aileler, çocuklarını bilinçlendirmeli”
Yıldız Tosun, ailelerin, çocuklarını girilmesi yasak bölgelerde serinlemek amacı bulunmaması konusunda bilinç oluşturacak ilk kişiler olduğunu söyledi. Tosun, “Bir ülkenin en büyük teminatı o ülkenin gençleri ve çocuklarıdır. Burada anne ve babalara büyük bir görev düşmekte.
Aileler bu konuda çocuklarını uyarmalı ve suya girmemeleri için ve onları bilinçlendirmeliler. Beyşehir Gölü’nde, Çumra’nın kanallarında, Çarşamba Çayı’nın olduğu yerlerde çocuklar ve gençler serinlemek için bu sulara giriyor. İkaz tabelası olmasına rağmen bu uyarılar dikkate alınmıyor ve maalesef ki dönüşü olmayan durumlarla karşı karşıya kalıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Kurtarma anında önce kendi güvenliğimiz”
Yıldız Tosun, boğulan kişi karaya çıkartıldığında 112 Acil Çağrı Merkezi’nin aranmasını ve gerekli ise temel yaşam desteğinin yapılmasını istedi.
Kurtarma anında öncelikli olarak kişinin kendi can güvenliğini sağlaması gerektiğinin altını çizen Yıldız Tosun, boğulma anında atılacak adımları şu ifadelerle anlattı: “Bulunduğunuz yer ile suda boğulan kişi yakın mesafedeyse öncelikle kişi uzun bir ip ya da ipe bağlı can simidi arabaların yedek lastiği gibi materyalleri atarak kurtarıcı aletin uzamasını sağlayın. Boğulan kişinin bulunduğu yer karaya uzak bir mesafeyse yanınıza can simdi olarak yüzmelisiniz ve boğulacak kişinin cam simidine tutunmasını ve karaya çıkmasını sağlamalısınız. İyi bir yüzücüysek eğer yüzü yukarı doğru gelir şekilde döndürmeli ve bileğinden ya da saçından tutarak karaya çekmeliyiz. Boğulan kişinin baş ve gövdesi düz bir çizgide olacak şekilde mümkünse iki kişi ile karaya çıkarmalıdır. Biz önce kendi emniyetimizi düşünüyoruz çünkü karşıdaki insanı kurtaracağım derken su bizi de çekebilir ve boğulabiliriz ve bunun örneklerini de yaşamış bulunmaktayız.
Öncelikle kendi emniyetimize dikkat ediyoruz. Ve eğer siz iyi bir yüzücüyseniz kurtarmak için suya girebilirsiniz ya da onun haricinde herhangi bir değnek gibi bir şey varsa elinizde onu uzatarak çekebilirsiniz, can simidi varsa onu kendisine doğru fırlatarak onunla çekmeye çalışabilirsiniz. Eğer iyi bir yüzücü profesyonel bir yüzücü olduğunuza inanıyorsanız yüzü yukarıya gelecek bir şekilde çıkararak karaya doğru çekmelisiniz ama her şeyden önce kendi emniyetimizi almalıyız. İyi bir yüzücü değilsek asla suya girmemeliyiz. Değnek uzatıp can simidi kullanmalıyız ki kendi emniyetimizi koruyalım”
Haber: Eylül Aşkın Akçay/Kemal Sayın