GAZİANTEP (AA) - AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Gaziantep'teki Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde (HKÜ) düzenlenen "Erasmus+ 35. Yıl Kutlamaları" etkinliği kapsamında üniversite öğrencileriyle buluştu.
Meyer-Landrut, Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki buluşmada yaptığı konuşmada, Erasmus+ programının kapsayıcı şekilde büyümeyi önemsediğini vurguladı.
Programın yükseköğrenim ve mesleki eğitim öğrencilerine pek çok alanda eğitim, staj, gençlik değişimi, gönüllülük, personel değişimi gibi çeşitli fırsatlar sunduğunu ifade eden Meyer-Landrut, "Bu çalışmaların nitel etkisini artırmak ve eşit fırsatlar sunmak amacıyla yeni programın farklı yaş gruplarından, çeşitli sosyal, kültürel ve ekonomik çevrelerden daha fazla kişiye ulaşmaya çalışması son derece önemlidir. Bunun için engelliler, göçmenler, sizin de değindiğiniz mültecilerin yanı sıra ücra bölgelerde yaşayan ya da sosyo-ekonomik sıkıntı içindeki vatandaşlar dahil olmak üzere imkanları sınırlı olan kimselere biraz daha yaklaşmaya çalışıyoruz." dedi.
Programa katılan Türk gencinin Ukrayna'da yardım faaliyetlerinde bulunduğunu aktaran Meyer-Landrut, gençlerin dijital, iklim değişikliği, temiz enerji, yapay zeka hakkında daha fazla şey bildiğini ve yarının zorluklarının üstesinden gelebilmek için gençlerin yenilikçi becerilerine ve fikirlerine ihtiyaç olacağını dile getirdi.
Meyer-Landrut, programın aynı zamanda eğlenceli olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Sadece öğrendiklerinizden değil, program sürecinde nelerden keyif aldığınızdan da bahsedelim ki bu çok önemli. Bu Erasmus kuşağının bir parçası olmaktan mutlu olmalısınız. Ben kendim de 1985'te bir değişim programı ile Almanya'dan İspanya'ya gittim. O zamanlar Erasmus yoktu. Erasmus'un geliştirileceğini dahi bilmiyorduk. Çok karmaşıktı ama eğlenceliydi. Bu yüzden Erasmus'un da bugün eğlenceli olduğundan eminim. Bu aynı zamanda bu tür programlara katılarak öğrendiğiniz öz farkındalık eğitiminin bir parçası. Dolayısıyla, Erasmus kuşağı gerçekten iyi bir şey, insanları bir araya getiriyor. Ben de sizlerin, üniversite öğrencilerinin, Türkiye'deki diğer üniversitelerin öğrencilerinin bu programdan faydalanmasını, birlikte çalıştığımızda neler başarabileceğimizi dünyaya tanıtmanızı ve göstermenizi temenni ediyorum."
HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ise programın Avrupa'nın ünlü programlarından biri olduğunu belirtti.
Erasmus+ programını önemsediklerini anlatan Dereli, "Yakın zamanda yapılan araştırmalar, Erasmus+'ın öğrencilerin yurt dışındaki eğitimler sırasında ve bittikten çok sonra yaşam kalitelerini ve kariyer beklentilerini iyileştirdiğini göstermiştir. Programın yükseköğretimde yenilikçiliği ve sosyal içermeyi teşvik etmesi eşitlik yolunda atılan önemli bir adımdır. Ayrıca hem öğrenim hem staj hareketliliği, daha mutlu bir kariyer ve gelecek için öğrencilerin eğitimlerinden sonra ne yapmak istediklerini keşfetmelerine yardımcı olur." şeklinde konuştu.
Meyer-Landrut ve beraberindekiler, etkinliğin ardından prototipleme ve girişimcilik merkezini gezdi.