SAKARYA (AA) - FATİH TÜRKYILMAZ - Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen "8. Uluslararası Sakarya Kısa Film Festivali" sona erdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteği ve himayesinde Sakarya Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen ve bu yıl 93 ülkeden 1141 filmin gönderildiği festival, Türkiye'nin yanı sıra yurt dışından da sinemaya meraklı öğrencileri bir araya getirdi.
Festival süresince, film gösterimleri, konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilen söyleşiler, atölyeler ve özel etkinlikler yapıldı.
Festival Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, etkinliğe ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin son 3 yıldır uluslararası olduğunu belirterek, "Festivali uluslararası boyuta taşırken dünyadaki üniversitelerin iletişim fakülteleriyle iş birliği gerçekleştirmek gibi bir amacımız vardı. Aynı zamanda uluslararası lisans öğrencilerinin ve Türk öğrencilerin yaptığı filmleri karşılaştırmak, onları birbiriyle tanıştırma amacımızı da son 3 yıldır gerçekleştirmiş olduk." dedi.
- "Uluslararası ilgi her yıl artıyor"
Uluslararası ilginin her yıl arttığına dikkati çeken Adıgüzel, hem Sakarya'dan hem de çevre illerden kısa filmleri izlemeye gelen sinemaseverlerin olduğuna dikkati çekti.
Yusuf Adıgüzel, festival sayesinde gençlerin sinema sektörüne teşvik edildiğini vurgulayarak, şunları aktardı:
"Dünyanın farklı yerlerinden gelen gençler, Sakarya'daki film festivalinde, tam bir şenlik havasında üç gün boyunca filmleri izliyor, değerlendirmelerde bulunuyor. Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivali'nin Türkiye'deki önemli film festivallerinden biri olmasını arzu ediyoruz. Bu da Sakarya'daki kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve ticari kuruşların el birliğiyle daha iyi bir noktaya gelir. Çünkü biz bu festivalle gördük ki dünyanın her yerindeki gençlere ulaşabiliyoruz. Bunu daha iyi bir noktaya taşımak için destek ve ilgiye ihtiyaç var."
Festivale ABD, Hindistan ve İran'dan yoğun başvuru geldiğine işaret eden Adıgüzel, dizi ve filmlerin Türkiye'nin en önemli ihracat kalemlerinden olduğunu vurgulayarak, üniversitelerin, sektörün yetişmiş insan gücüne katkı sağlaması gerektiğini kaydetti.
- "Konuk yönetmenler, öğrencilerimizle sette çalışmaya devam ediyor"
Festival Yönetmeni Doç. Dr. Mustafa Aslan da yarışmalar ve konferanslarla festivalin uluslararası boyutunun daha da arttığına vurgu yaparak, "Etkinliğimiz üç gün sürdü. İlk gün Türk sinemasından önemli yapımcı Hürrem Erman'ı andık. Hürrem Erman Sakaryalı bir sinemacı ve İstanbul'da hukuk okurken sinemaya merak salıyor. Erman Film'in Sakarya'da özel bir yeri var. Festivalde de Türk sinemasında Erman Film'in yerini tartıştık. İletişim Fakültemizde Erman Film Müzesi kurmak istiyoruz. Çünkü bugün Türk sineması için kült diye tabir ettiğimiz filmler hep Erman Film'in prodüksiyonundan çıktı." diye konuştu.
Film gösterimleri, kısa film konuşmaları ve atölye çalışmalarının da festival kapsamında gerçekleştiğini sözlerine ekleyen Aslan, atölyelerde özellikle bir fikrin senaryo olma yolculuğunun anlatıldığını vurguladı.
Aslan, öğrencilerden olumlu geri dönüşler aldıklarına işaret ederek, "Alanında uzman yönetmenler, akademisyenler ve senaristlerle öğrencilerimizi buluşturmak çok güzel iş birlikleri çıkarıyor. Festivalimize konuk olan yönetmenler, öğrencilerimizle sette çalışmaya devam ediyor. Bu güzel iş birliklerine sebep olduğu için de bu festival bizim için kıymetli, diye düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
- "Festivalin bir parçası olmak benim için onurdu"
CinEd Koordinatörü Vera Herold ise her zaman Türkiye ile Avrupa arasında, çok yoğun bir kültürel alışveriş olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'nin, daha yakından tanımak ve film koleksiyonumuza dahil etmek istediğimiz, muhteşem bir sinematografisi var." dedi.
Herold, festivalle katılmaktan duyduğu mutluluğa değinerek, şunları söyledi:
"Festivalde hem gösterimler de hem de konferanslar sırasında Sakarya Üniversitesi'nden harika bir misafirperverlik gördük. Aynı zamanda tüm katılımcılar arasında çok güzel bir dostluk, çok canlı bir akademik ve sanatsal ortam oldu. Burada olmak ve festivalin bir parçası olmak benim için bir zevk ve onurdu."