6 ŞUBAT SAAT 04.17… 7,7 büyüklüğünde depremle sarsılan Türkiye, tarihinin en büyük felaketiyle karşı karşıyaydı. Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesiydi. Depremden sadece Kahramanmaraş’ı değil aynı zamanda Adıyaman, Hatay, Malatya, Gaziantep, Adana, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ da etkilenmişti.
Sadece 11 ili değil tüm Türkiye’yi etkileyen deprem de zaman adeta durmuştu ancak dehşet anları sona ermemişti. Aradan sadece 9 saat geçti ve Elbistan merkezli 7, 6 büyüklüğünde bir başka deprem daha meydana geldi. 500 atom bombası gücündeki depremler, 120 bin kilometrekarelik alanda etkili oldu.
Sarsıntılar o kadar güçlüydü ki evler, iş yerleri, yollar, köyler yerle bir oldu. Daha önce tanık olunmayan görüntüler ortaya çıktı.
Toplam 105 saniyede, 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı. Meydana gelen iki büyük deprem, bölgede yaşayan yaklaşık 14 milyon insanın hayatını etkiledi.
11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 köy ile mahallede ağır yıkımlara yol açan iki büyük deprem nedeniyle Türkiye’de 7 gün süreyle milli yas ilan edilirken, deprem bölgesinde ise OHAL kararı alındı.
Yaklaşık 40 bin bina yıkıldı, 200 binden fazla bina ağır hasar aldı. Şehirler adeta taş yığınına döndü. Ve o yığınlar altında kalanlar için zamanla yarış başladı.
Arama kurtarma ekipleri zaman kaybetmeksizin deprem bölgesine sevk edildi. AFAD, UMKE, asker, jandarma, polis, itfaiye, madenciler, sağlıkçılar ve binlerce gönüllü… 200 binden fazla personel deprem haberini alır almaz yola çıktı.
Türkiye'nin uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verdiği deprem sonrası 93 ülkeden arama kurtarma ekipleri bölgede çalışmalara katıldı.
Afetzedeler için depremin hemen ardından geçici barınma alanları oluşturuldu. İlk önce çadırlar kuruldu. 350 çadır kentte, 645 bin çadır 2 buçuk milyon kişiye yuva oldu. Sonrasında depreme dayanıklı alanlar belirlendi, 414 konteyner kent kuruldu. 215 bin 188 konteyner eve, 690 bin 644 afetzede yerleşti.
48 saat içinde deprem nedeniyle kapanan yollar açıldı, sahra hastaneleri, seyyar mutfak ve mobil fırın kuruldu. Milli Savunma Bakanlığı'na ait 'Bayraktar' ve 'Sancaktar', İskenderun'da hastane gemi olarak görev yapmaya başladı.
Asrın felaketinde asrın dayanışması yaşandı. Yardım ve bağış kampanyaları düzenlendi. Türkiye depremzedeler için tek yürek oldu. Kimi kıyafet, yiyecek gönderdi. Çocuklar harçlıklarını ve oyuncaklarını, köylüler hayvanlarını satıp parasını depremzedeler için bağışladı.
Geçici barınma hizmeti kapsamında bugüne kadar 349 bin haneye toplam 14 milyar 453 milyon lira "kira destek ödemesi" yapıldı. Bu kapsamda ev sahiplerine 7 bin 500, kiracılara ise 5 bin lira kira destek ödemesi devam ediyor. Diğer yardım ve ödemelerle birlikte deprem bölgesine toplam 106 milyar 728 milyon lira kaynak aktarıldı. Deprem bölgesinde 2 milyon 302 bin binada ve 6 milyon 227 bin bağımsız bölümde hasar tespiti yapıldı, şu ana kadar enkaz kaldırma işleminin yüzde 91'i gerçekleştirildi.