Bir zamanların küçük ajandalarıydı… Evlerin duvarlarına asılır, hatta ceplerde dahi taşınırdı. Takvimlerden bahsediyoruz… İşte o takvimlerden biri de içerisinde bizlere namaz vakitlerinin yanında eğitici ve öğretici bilgiler aktaran Diyanet Takvimi… 47 ülkeye gönderilen Diyanet Takvimi 50 yaşında.
Yeni bir yıl daha geldi… Zaman, bazılarımız için geçmek bilmedi, bazılarımız içinse göz açıp kapayıncaya kadar hızla geçti. Geçen her zaman dilimi takvimlerden bir yaprak eksiltti.
Takvimler, teknoloji çağına girmeden önce gündelik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarıydı. Fazilet, Şehadet, Maarif, cep, duvar, masa takvimleri ve daha nicesi…
Konya İl Müftü Yardımcısı Hüseyin Avni Böge, “Milletimizin tarihinde bir kütüphane gibi bir kültür gibi adeta mirasın sonraki nesillere aktarılması gibi görevlerde üstlenmekte takvimler” dedi.
Osmanlı döneminden bu yana evlere, ofislere ve de ceplere giren bu takvimler yılı, ayı ve günü göstermenin yanı sıra aynı zamanda da hayatı kolaylaştırıcı bilgiler içermekte. İşte o takvimlerden biri de 1972 yılından bu yana hayatımızda özel bir yer edinen ve yarım asrı deviren Diyanet Takvimi.
Müftü Yardımcısı Böge, “Öyle konular işlenmiştir ki, günün menüsü veya doğacak çocuklara bebeklere isimler veyahut onun arka yüzünde dini, milli, kültürel vs. konularında işlendiği kütüphane gibi 365 gün insanlara bilgi sunarak günümüze kadar gelmiştir” ifadelerini kullandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından en fazla baskısı yapılan Diyanet Takvimi, 47 ülkede farklı dillerden gönderilmekte. Her ne kadar takvimler teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital ortama taşınsa da nostaljik olarak hayatımızda yer edinmeye devam edecek gibi.