ANKARA (AA) - Karayolları Genel Müdürü (KGM) Abdulkadir Uraloğlu, beton kaplamalı üstyapıyı ilk kez uzun tünelde uygulayacaklarını belirterek, "İliç-Kemaliye-Arapgir yolunun Kemaliye-Dutluca kesimini 44 kilometreden 21 kilometreye indirecek proje kapsamında, yol kesimi ile 16,7 kilometrelik 6 adet tek tüp tünelde ve 290 metrelik yüksek teknolojili köprüde beton üstyapısının performansını uygulayacağız ve değerlendireceğiz." dedi.
Ankara'da "2. Beton Yollar Kongresi ve Sergisi", Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı himayelerinde, Karayolları Genel Müdürlüğünün ev sahipliğinde, KGM, Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (TÜRKÇİMENTO) ve Yollar Türk Milli Komitesi ile Avrupa Beton Kaplamalar Birliğinin teknik desteğiyle başladı.
Uraloğlu, burada yaptığı konuşmada, yeni proje ve tasarım yöntemlerinin araştırılması, geliştirilmesi ve uygulanmasını her zaman desteklediklerini, sektördeki gelişmelere öncülük etmeye çalıştıklarını söyledi.
Ülkenin her bölgesinin 20 yıllık bir çalışmanın sonunda son teknoloji ürünü köprüler, viyadükler, tünellerle donatıldığına dikkati çeken Uraloğlu, "Sorumluluğumuzda 68 bin 725 kilometre yol bulunuyor, bunun 29 bin 664 kilometresi bitümlü sıcak karışım kaplama, 36 bin 864 kilometresi de sathi kaplamalıdır." ifadesini kullandı.
Beton yol gibi farklı üstyapıların uygulanabilirliği noktasında sektör temsilcileriyle iletişim halinde olduklarını bildiren Uraloğlu, İstanbul, Kocaeli, Afyonkarahisar ve Ordu'da kısa mesafelerde beton yolları deneme fırsatı bulduklarını aktardı.
Gelecek süreçte beton kaplamalı üstyapıyı Kemaliye-Dutluca yolunda kullanarak ilk kez uzun bir tünelde uygulama fırsatı bulacaklarına işaret eden Uraloğlu, "İliç-Kemaliye-Arapgir yolunun Kemaliye-Dutluca kesimini 44 kilometreden 21 kilometreye indirecek proje kapsamında, yol kesimi ile 16,7 kilometrelik 6 adet tek tüp tünelde ve 290 metrelik yüksek teknolojili köprüde beton üstyapısının performansını uygulayacağız ve değerlendireceğiz." diye konuştu.
-"Çimentoda süper gücüz"
TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik de zengin ülkelerin, kendi kaynaklarını son derece akılcı kullandıklarına işaret ederek, "Petrol kaynakları açısından yoksunuz ama çimentoda süper gücüz. Güçlü yanımızı ön plana çıkarmalı ve ülke ekonomisine katkımızı sunmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.
Uzun ömürlü, sağlam, bakım onarım ihtiyacının az olması sebebiyle tercih edilen beton yolların dünyada yaygın kullanıldığını belirten Yücelik, ABD'de ağır taşıt trafiğini taşıyan kara yolları ağının yüzde 50'sinin beton yol olduğunu vurguladı.
Yücelik, Türkiye'de 2017'den bu yana silindirle sıkıştırılmış beton yol kullanımının hızlı ivme gösterdiğini dile getirerek, "Ülkemizin her bölgesinde 15 bin kilometreyi aşan beton yol uygulamaları başarıyla devam etmektedir. Temmuz 2022 itibarıyla 69 şehrimizi beton yolla buluşturduk." ifadelerini kullandı.
- "Araç başına her 200 kilometrede 1 litre yakıt tasarruf sağlıyor"
TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nihat Özdemir ise Türkiye'de yol ağının özellikle son yıllarda büyük yatırımlarla ve otoyol projeleriyle gelişmeye devam ettiğini vurgulayarak, bu kapsamda beton yolların da değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Beton yol teknolojisinin ağır taşıt trafik yüküne dayanıklı olduğunu aktaran Özdemir, şunları kaydetti:
"Araç başına her 200 kilometrede 1 litre yakıt tasarrufu sağlar, 50 yıldan fazla ömre sahiptir. Ülkemizde konforlu ve sessiz yollar yapabilmek mümkündür. Beton yollar yanmaz ve zehirli gaz çıkarmaz. Bu özelliğiyle Avrupa'da pek çok ülkede tünellerde yangın güvenliği amacıyla beton yol kullanımı zorunludur. Beton yollar hem ekonomik hem de çevresel olarak sürdürülebilirdir. Dışa bağımlı olmayan çimento ve beton tamamen yerli üründür. Dolayısıyla yapacağımız yollarda beton yolların seçenek olarak değerlendirilmesi hatta ağır trafik yükü ve sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde doğrudan tercih edilmesi, cari açığı azaltarak ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır."
İki gün sürecek etkinlikte, sektörün ileri gelenleri ile akademisyenler, beton yolların önemi ve geleceğini ele alacak.