İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, acil durumda tek numarayla ulaşılabilecek Acil Çağrı Merkezleri'nin 58 ilde aktif durumda olduğunu bildirdi.
Soylu, Twitter hesabından 112 Acil Çağrı Merkezlerine ilişkin yaptığı paylaşımda, "Bu hafta Çorum, Gümüşhane ve Osmaniye'de 112 Acil Çağrı Merkezleri devreye alındı. Acil durumda tek numarayla ulaşabileceğimiz Acil Çağrı Merkezlerimiz, şu an 58 ilde aktif durumda. Yakında tüm Türkiye'de acil durumda tek numara 112 olacak." açıklamasına yer verdi.
Şubat sonunda 70 ilde faaliyet gösterecek
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da tüm acil çağrıların tek numara ve merkezden karşılanarak sevk ve koordine edilmesini sağlamak için hayata geçirilen yeni nesil 112 Acil Çağrı Merkezleri'ni ülke genelinde yaygınlaştırma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.
Bu doğrultuda geçen hafta Çankırı ve Kilis’te hizmete başlayan acil çağrı merkezlerinin ardından bu hafta da Çorum, Gümüşhane ve Osmaniye’deki merkezlerin hizmete başladığı belirtilen açıklamada, "Böylece 112 Acil Çağrı Merkezleri'nin sayısı 58’e yükselirken, bu sayı 2021 şubat ayı sonunda 70’e ulaşacak, haziran ayı sonu itibarıyla ise 81 ilde 112 Acil Çağrı Merkezleri hizmet vermeye başlayacak." bilgisi verildi.
4 dilde hizmet veriliyor
Ankara 112 Acil Çağrı Merkezi'nde İngilizce, Almanca, Arapça ve Rusça bilen uzman çağrı alıcılar vasıtasıyla 4 dilde hizmet verildiği aktarılan açıklamada, ayrıca yeni nesil 112 Acil Çağrı Merkezlerinde engelli bireylere yönelik "engelsiz ulaşım" sağlanabildiğine işaret edildi. E-çağrı entegrasyonu ile araç içi acil çağrı yapma özelliğine sahip araçlardan kaza anında yapılan otomatik çağrıların da 112 Acil Çağrı Merkezleri tarafından karşılanabildiği vurgulandı.
Yerli ve milli kaynaklarla yazılım
İçişleri Bakanlığının koordinasyonunda acil çağrı numaralarının tek bir numarada birleştiği 112 Acil Çağrı Merkezleri'nde yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen yazılımın kullanıldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Acil Yardım Çağrı Merkezleri'nin en büyük sorunu ise adres sorma, telefon deneme ya da sipariş verme gibi gereksiz yere meşgul edilmesinden kaynaklanıyor. 2020 yılında 112 Acil Çağrı Merkezleri'ne 88 milyon 341 bin 131 çağrı geldi. Bu çağrıların yüzde 66,27’sini asılsız çağrılar oluşturdu. 112 Acil Çağrı Merkezlerine asılsız ihbarda bulunan ve gereksiz yere meşgul eden 160 kişiye 63 bin 200 lira idari para cezası uygulandı."