Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

10 kilometre uzaklıkta! Konya’nın zirvesinde yer alıyor: İşte tarihin gün yüzüne çıktığı yer

23.07.2024 11:03:00
Konya’nın zirvesinde yer alan ve tarihin adım adım gün yüzüne çıktığı Gevale Kalesi, tarihe ışık tutuyor. Selçuklu’nun tarihi miraslarından olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan kalede yapılan kazı çalışmalarında birçok tarihi eser çıkarıldı. İşte tarihe ışık tutan Gevale Kalesi…

Tarihin adım adım gün yüzüne çıktığı Gevale Kalesi, Selçuklu’nun tarihi miraslarından ve aynı zamanda birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. 
10 KİLOMETRE UZAKLIKTA
Konya turizme kazandırılan kale, Büyük ve Küçük Gevale olmak üzere ikiz tepelerden oluşuyor. Takkeli Dağ’ın zirvesinde yer alan Gevale Kalesi, Konya kent merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta. 
KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Selçuklu Belediyesi, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin iş birliği ile 2012 yılında yüzey araştırması ile başlayan Gevale Kalesi arkeolojik kazı çalışmaları, 2013 ve 2014 yıllarında tapınak bölgesi, çeşitli kaya oyma mekanlar ve sarnıçların ortaya çıkarılması ile devam etti.  2015 tarihinden itibaren de Gevale’nin zirvesinde yoğunlaşan kazı çalışmaları günümüze kadar devam ediyor. 
BİRÇOK MEDENİYETİN TARİHİ İZLERİNİ TAŞIYOR
Konya’nın 360 derece gözlemlenebildiği ve aynı zamanda da Antik Dönem’den itibaren bir kalenin bulunduğu önemli bir yerleşim alanı olan Gevale’nin bulunduğu alan Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı’ya kadar binlerce yıldır birçok medeniyetin tarihi izlerini taşıyor. (Yunus Köroğlu)

 

DİĞER HABERLER