Son Dakika Haberler

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Van'da çığ felaketlerinin sebep olduğu can kayıplarının önüne geçebilmek için yapılan haritalandırma çalışması sonucu 4 bin 600 çığ patikası tespit edildi.

Van’da 4600 çığ patikası tespit edildi
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) 2016'da hayata geçirdiği Afet Risk Azaltma Sistemi (ARAS) ve 2017'de oluşturulan Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP) kapsamında Van'da çığ bölgelerinin haritalandırılması çalışması başlatıldı.

Aralarında jeoloji ve harita mühendislerin bulunduğu çalışma grubu, ilk etapta yüksek rakımlı dağların yoğun olduğu Çatak bölgesinde çığ potansiyelli alanları tespit etti.

Çığ olaylarına bağlı can kayıplarının önlenmesinin amaçlandığı çalışmada, yağan karın birikme alanının yanı sıra hangi noktadan akacağı, çığın hangi noktaları etkileyeceği harita üzerinde belirlendi. 

Güvenlik korucuları hem koruyacak hem de hayat kurtaracak
2020 yılında çığ felaketleri nedeniyle zor bir süreç geçirdiklerini söyleyen Van İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Ali İhsan Körpeş, "Yaşanan çığ felaketlerinin ardından 2021 yılında göreve başlamam akabinde özellikle köy korucularımızla alakalı bir proje yaptık. 4 ilçemizde, çığ açısından tehlikeli olan bölgelerde toplam 200 güvenlik korucumuzu, malzemeleri de olacak şekilde eğittik. 4 ilçemizde 50’şer kişilik güvenlik korucusu ekibimiz göreve hazır. Korucularımıza yönelik güncelleme eğitimlerimiz ocak ayında tekrar başlayacak. Bu projemiz bölgesel bir nitelik kazandı. Bitlis ilimizde 100 güvenlik korucumuzu geçtiğimiz yıl içinde eğittik, önümüzdeki günlerde Hakkari, Muş ve Bitlis bölgelerinde de yine aynı şekilde eğitimlerimize devam edeceğiz" dedi.

"Çığın akma alanlarını harita üzerinde belirledik"
Çığın akma alanlarını harita üzerinde belirlediklerini ve buna yönelik saha personellerine gerekli eğitimin verildiğini ifade eden Körpeş, şöyle devam etti:

"AFAD Başkanlığımız bünyesinde teknolojik altyapı kullanarak, ARAS sistemi dediğimiz Afet Risk Azaltama Sistemi üzerinden bir haritalandırma çalışması yaptık. Bugüne kadar yapılan haritalarda, genellikle dağlarda, çığ açısından tehlikeli olan bölgelerde, karın birikme alanları gösterilir. Biz özellikle çığın akma alanlarını harita üzerinde belirleyerek, geçiş hatlarında çığ açısından ne kadar tehlikeli alan olup olmadığını harita üzerinden göstermeye gayret ettik. Bu projemiz devam ediyor. İki ilçemizin proje çalışmasında sona geldik, ancak amacımız tüm ilçelerimizde bu çalışmayı tamamlayarak genel bir harita oluşturmayı hedefliyoruz."

"Van genelinde 4 bin 600 çığ patikası tespit etmiş durumdayız"
Van’da 4 bin 600 çığ patikası tespit ettiklerini kaydeden Körpeş, “Özellikle sahada çalışan karayolları ve kolluk kuvvetlerimiz başta olmak üzere toplamda 3 bin personele çığ farkındalık eğitimi verildi. Mecburiyet halinde, çığ rotalarında ne şekilde geçilebileceğini, grup halinde geçilmemesi gerektiğini ve çığ haritasındaki davranış şekilleriyle alakalı eğitimlerimizi verdik ve bu eğitimlerimiz devam edecek. Van genelinde yaptığımız modelleme üzerinden yaklaşık 4 bin 600 çığ patikası tespit etmiş durumdayız ve bunların tamamını da dijital bir ortamda haritaya aktaracağız" dedi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”