Meram Uhut Mahallesi Ahmet Haşhaş İmam Hatip Ortaokulu anaokulu öğretmeni Filiz Dişlitaş, Karatay İstiklal İlkokulu öğretmeni Saniye Güler Ekik, Ata Tohum Takas Grubu Konya sorumlusu Sema Günbaş ve gönüller tarafından oluşan bir heyet, Sonsuz Şükran Köyüne giderek yetiştirdikleri ağaç fidanlarını el birliğiyle diktiler.
Tohumlar çöp değildir!
Uhut Mahallesi Ahmet Haşhaş İmam Hatip Ortaokulu anaokulu öğrencileri ile birlikte yaklaşık üç yıldır ata tohum geleneği kapsamında etkinlikler yapıldığını dile getiren Sınıf Öğretmeni Filiz Dişlitaş, “ Öğrencilerimiz, kendi bahçelerinde kimyasal olmadan doğal yollarla ürettikleri cevizleri sınıfta suya bırakarak tohumluk olabilecekleri ayırdıktan sonra fideye dönüştürüyorlar.
Yine diğer meyve türlerine ait olan hiçbir çekirdeği atmayarak evlerinde biriktiriyorlar. Bizlerde bu tohumları hem öğrencilerimiz hem de öğretmenlerimiz ile birlikte bugünde olduğu gibi toprakla buluşturuyoruz. Bugün burada ceviz, badem, kayısı, vişne, erik, elma, çınar ve mısır ekimi gerçekleştirdik. Getirdiğimiz ata tohumlarda hava şartlarına göre köy sakinleri tarafından ekilecek” dedi.
Amacımız, torunlarımızın alacağı nefeste katkımız olsun.
Gelecek nesillerin daha sağlıklı nefes almalarını ve onların doğal hayatla baş başa kalabilmelerini sağlamak amacıyla etkinliğe katıldığını ifade eden Karatay İstiklal İlkokulu öğretmeni Saniye Güler Ekik ise “Kutsal bir görev için buradayız. Amacımız torunlarımızın gelecekte alacağı nefeste bir payımız olsun. Gelecek nesillere sağlıklı günler ve sağlıklı bir doğa bırakabilelim. Bir öğretmen olarak öğrencilerime öncelikle kendilerini ve doğayı sevmelerini öğretiyorum. Çünkü kendilerini sevdiklerine zaman dünyayı ve her şeyi seveceklerini öğretmeye çalışıyorum. Bugün burada yaptıklarımızı inşallah diğer arkadaşlarımızda yapacağına inanıyorum.” dedi.
Ata tohumlarını dağıtmaktan ve paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.
Atadan Geleceğe Tohum Anadolu Kadın Üretme ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sema Günbaş, getirdikleri çeşit çeşit ata tohumlarını köy sakinlerine tek tek tanıtarak çıktıkları yoldaki amaç ve gayelerini şöyle anlattı.
“Geleneksel Ata Tohum” çalışmaları kapsamında artık kooperatife dönüştüklerini de dile getiren getirerek Günbaş “ Ata tohumları uzun yıllardır Anadolu da kullanılan DNA’sı korunan doğal yollarla üretilen tohumlardır. Bundan dolayıdır ki bu tohumla üretilen bitkiler yüksek derecede vitamin ve mineral içermektedir.
Uzun süredir üzerinde çalıştığım atalık tohumlarının kullanımı, üretim kalitesini artırma, atıkların gübreye dönüştürülmesi ile ilgili çalışmalarımız güzel sonuçlar verdi. Bugünde burada değerli öğretmenlerimiz Filiz Dişlitaş ve Saniye Güler Ekik ile birlikte Şükran Köyünde bu etkinliği organize ettik. Bizleri burada karşılayan ve etkinliğe katılarak destek veren Şükran Köyü sakinleri ile bizi ağırlayan Çiğdem ve Öner Akkaya’ya çok teşekkür ediyoruz.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.