Akören ilçe sınırlarında May Çayı üzerinde sulama ve taşkın önleme amacı 1960 yılında inşa edilen baraj, su kotunda 8 kilometrekare göl alanıyla bölgede önemli göletlerin başında geliyor.
Dağlardan gelen yağmur ve kar sularıyla beslenen baraj, aynı zamanda çeşitli balık ve kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor.
Barajın göl alanı, bu yıl yağış azlığı ve kuraklığın etkisiyle adeta bir futbol sahasına kadar geriledi. Su seviyesinin düşmesiyle göletteki balıkların telef olması, kuraklığın acı boyutunu gözler önüne seriyor.
Baraj göletine komşu Ahmediye Mahallesi'nin muhtarı Hayrettin Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuraklığın boyutunun barajda ortaya çıktığını söyledi.
Geçen yılın ocak ayında gölün suyla dolu olduğuna dikkati çeken Altun, şöyle konuştu:"Yağışların azlığından iyice kuruma noktasına geldi. Bir futbol sahası kadar su kaldı. Balıklar da oksijensiz kalınca telef olmaya başladı. Suyun kenarında çok sayıda ölü balık görülüyor. İnşallah yağışlar gelir de bu korkutan manzarayı unuturuz. Geçen yıl ocak ayında göl alanının yüzde 80'ine yakını suyla doluydu. İklim değişikliği mi, küresel ısınma mı bilemiyorum ama ilk defa böyle bir manzarayla karşılaşıyorum. Yağmur ve kar sularıyla dolan bir baraj gölü. Bu yıl da yağış düşmeyince kuruma noktasına geldi. Bu halini bu zamana kadar görmek mümkün değildi. Yazın bile belli oranda su olurdu."
- "Kuraklık dediğimiz manzara budur"
Bölge sakinlerinden 56 yaşındaki Eyüp Aydoğdu da kış aylarında gölün kurak halini görmediğini belirterek, "Bu aylarda dolu olurdu. Yazın kurak gittiğinde ancak çekilirdi ama bu mevsimde dolu olurdu. Kuraklık dediğimiz manzara budur. Bitecek seviyeye gelmezdi." diye konuştu.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Yasal Uyarı:
Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.
-
Rahmet yok ama bir diğer neden de vahşi sulama yapan varlıkların 100 kg. daha fazla hasat elde etmek için barajı son damlasına kadar moto pomp ile çekmesi. Allah tan korkun biraz. Orada yaşayan canlıları da düşünün. Lafa gelse hepiniz üst düzey müslümansınız.
-
Cevapla
-
Begen (3)
-
Begenme (1)
-
Son yılların en şiddetli kuraklığını yaşıyoruz .Fakat gazeteci dediğin araştırmacı olur.Bu baraj Türkiyenin mühendislik fiyaskosu olan yegane barajıdır.Zemin yapısından dolayı baraj su tutmamaktadır.bu baraj kuraklığa örnek gösterilebilecek bir misal olamaz
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (1)
-
İşi dönüp dolaşım siyasete getiren şahsiyetsizler; sizden iğreniyorum. Siyasetle uğraşacağınıza bakın bakalım fakirin fukaranın malınızda hakkı olan zekatı veriyormusunuz?
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (1)
-
C
bunun suçudamı akp den.başımıza bi haller gelse onuda akp den bileceğiz.eg başını önünede bi düşün
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (3)
-
SS
Sıtkı Sıyrılmış
4 yıl önce
Biz de sadece CHP nin kazandığı illerde kuraklık var zannediyorduk, demek ki akp nin kazandığı illerde de varmış...
-
Cevapla
-
Begen (4)
-
Begenme (5)
-
HD
hikmet dalkiran
4 yıl önce
her yil ayni bu yila
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (2)
-
Bu güzel gölün suyu tarim arazileri sulu tarima geçtigi ve her yıl daha çok kullanildiği için baş sebeb bu durumda.
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (1)
-
A
bu baraj hatunsaray havzasından beslenir.
evliyatekke gökyurt ketenli sefaköy bulumya nın suyundan beslenir.
ama acı durum bu ki
yağmadı.allah bilir artık
-
Cevapla
-
Begen (2)
-
Begenme (1)
-
R
akepeye oy verdik. allahtan ne bekliyoruz.
-
Cevapla
-
Begen (14)
-
Begenme (30)
-
H
Allah sonumuzu hayır eylesin
-
Cevapla
-
Begen (10)
-
Begenme (2)
-
ALLAH GEREGİNİ YAPAR ELBET
4 yıl önce
Sende BERAT gibi:))))