Yüksek Hızlı Tren Garı'nda karşıladığı gençlerle bir araya gelen Konya Valisi Vahdettin Özkan, kentin tarihi, kültürel dokusunun öğrencilerde bırakacağı etki ve projenin sağlayacağı faydalara işaret etti.
Özkan, gençlerin Anadolu'daki güzellikleri görmelerini ve birbirleriyle tanışmalarını sağlayan projenin sonuçları itibarıyla önemli olduğunu dile getirdi.
Kuşak farkına ve bunun topluma etkilerine dikkati çeken Özkan, şunları kaydetti:
"Asırlardır gelen binlerce yıllık farkı bir tarafa, son 30-40 yıllık farklı da bir tarafa koysak, ikincisi diğerinin toplamından daha fazladır. Bu belki büyük bir avantaj ama bunun iyi yönetilmesi gerekiyor. Bu istikbale gençlerimizle beraber emin adımlarla gitmek, bireysel başarı, şehirleşme, memleketin değerleri, birliği, bütünlüğü ve dünya barışı açısından çok önemlidir. Küresel rekabette gücümüzün artması önce kendimizi ve şehirlerimizi bilmekten geçiyor. Kadim değerlerimizin mutlaka gençlerimize net bir şekilde aktarılması gerekiyor. Bu da kendi tarihimizi, kültürümüzü, değerlerimizi ve ne kadar büyük bir medeniyete sahip olduğumuzu öğrenmemizden geçiyor. Bu geziler, devletimizin, Türk milletinin, Türk İslam tarihinin özelliklerinin ve güzelliklerinin tanınması açısından da önemli."
Kafilede yer alan öğretmen Mete Esenkaya da öğrencilerin farklı yörelerden arkadaşlar edindiklerini ve farklı kültürleri tanıma imkanı bulduklarını söyledi.
Öğrencilerin unutamayacakları anlar kazandıklarını belirten Esenkaya, "Evlatlarımız bizim geleceğimiz diye klişe bir söz vardır ama geçmişlerini, köklerini bilirlerse geleceğe daha sağlam bakarız. Bugün tarihi, milli değerlerimize dair birçok öğretiler kazandılar, yerler gezdiler." dedi.
Öğrencilerden Osman Mahir Aksu da birçok tarihi ve kültürel mekanı tanıma imkanı bulduklarını ve tarihi yapıları gezerken zamanda yolculuğa çıktıklarını ifade etti.
Öğrenciler, İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezi'ni de (İRFA) ziyaret etti.
Merkezin içindeki semahanede düzenlenen sema gösterisini ilgiyle izleyen öğrenciler, çıkışta semazenlerle sohbet ederek Mevlevilik hakkında bilgi aldı.
Trabzon'dan gelen öğretmen Bayram Türk, öğrencileriyle birlikte izledikleri sema ayini şerifinden etkilendiklerini ve çok duygulandıklarını söyledi.
Projenin, gençlere milli değerlerin yanında, manevi değerlerin aktarılması amacını da taşıdığına dikkati çeken Türk, "Özellikle öğrencilerimizin genç yaşta böyle bir olaya bizzat tanıklık etmelerinin manevi hayatlarına çok katkısı olacağını düşünüyorum. Bugün, inşallah onların manevi hayatlarında da bir dönüm noktası olur. Çok güzeldi. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun." diye konuştu.
Türk, şunları kaydetti:
"Ben 45 yaşındayım, ilk defa böyle bir gösteriyi izlemek nasip oldu. Çok duygulandım. Ben bunun bir gösteriden ziyade, bir gönül işi olduğunu düşünüyorum. Yoksa bu seyircilerin önüne çıkıp öylesine yapılabilecek bir şey değil. Aynı zamanda çok da imrendim. Bu işe gönül veren insanları da takdir ettim. Çok güzel bir duyguydu."
Manisa'dan gelen öğrencilerden Osman Mahir Aksu da büyük bir maneviyat yaşadığını ifade ederek, "Burada olmaktan çok mutluyum. İzlediğim sema ayini çok etkileyiciydi. Özellikle müzik eşliğinde dönen semazenlerin dönüşleri çok etkileyici geldi. Tarifsiz duygular yaşadım." dedi.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.