Son Dakika Haberler

Nurettin Bay

Nurettin Bay

​Neden gastronomi şehri değiliz?

20 Ekim 2018
İlk kez, Kontv’deki “Yazın Konuşalım” programımızda dile getirdik. 

Konya neden DÜNYA GASTRONOMİ KENTİ olmasın? 

Günümüz insanı farklı tatlar, farklı sunumlar farklı yemekler peşinde. 

Yarım asırdan buyana insanları tek düze yiyeceklere mahkûm etmeye çalışan anlayış yavaş yavaş değişiyor. 

Fast Food yemek alışkanlığının sağlığa verdiği zararlar göz önünde. Amerika’nın Hamburgeri de İtalya’nın Pizzası da İngiltere’nin Sandwiç’i de eskisi kadar ilgi görmüyor artık. Doktorlar ısrarla bu tür yemeklerden kaçınmamız gerektiğini anlatıyor.

Süreci fırsata çevirmek için zemin uygun. 

Gaziantep bu fırsattan yararlanan Türkiye’nin ilk şehri oldu. Bu şehri Hatay izledi. Gazianteplileri ve Hataylıları tebrik etmek lazım. Hak ediyorlar. 

Konya’nın Gaziantep’ten, Hatay’dan geri kalır tarafı ne? Bence bırakın geri kalmayı fazlası bile var. Yemek çeşitliliğinde ve damak tadında daha iyi olduğumuzu iddia ediyorum. 

Yanlış anlaşılmasın. Mesele Gaziantep veya Hatay değil. Ben sadece teşvik olsun diye böyle yazıyorum. Yoksa her iki il de Gastronomi şehri olmayı hak ediyor. 

Konya’nın Gastronomi şehir olmaması için bir neden yok. Konya zaten zengin bir mutfak şehri. Biz sadece UNESCO’ya başvurumuzu yaparak, DÜNYA GASTONOMİ ŞEHRİ olmak için çalışacağız. 

Nereden mi aklıma geldi?  Meram Belediyesinin geçenlerde düzenlediği “Ateşbaz-ı Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri” etkinliklerini takip ederken, neden böyle bir çalışma yapmadığımızı düşündüm. Meram Belediyesini, Ateşbaz-ı Veli’ye sahip çıktığından dolayı tebrik etmek de lazım ayrıca… 

Gastro Yunanca’da mide, namos ise kanun-kural anlamına geliyor. Gastronomy kısaca yemek kanunu demek. Gastronomi, kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplin olarak da tanımlanıyor.  

Gastronomi şehri olabilmek için bazı kriterler var. Yemek çeşitliliği, yerel kültür zenginliği, yemek kültürü ile ilgili etkinlikler, geleneksel mutfak uygulamaları, geleneksel gıda marketleri, geleneksel gıda endüstrisi, eğitim kuruluşları ile (üniversiteler) ortak çalışmalar ve aşçılık okullarına sahip olmak bu kriterler arasında yer alıyor. Bu kriterlerin tamamını karşıladığımızı düşünüyorum. 

Selçuklu yemekleri ile tarihi bir derinliğe, Mevlevi anlayışı ile muazzam bir mutfak kültürüne sahibiz. Bu zenginliğimizi taçlandırmamız gerekiyor. 

Bildiğim kadarı ile BM, UNESCO nezdinde bugüne kadar böyle bir başvurumuz olmadı. Olması halinde fazla zorlanmadan Türkiye’nin üçüncü Dünya Gastronomi Şehri Konya olabilir. 

Dünya’da bu özelliğe sahip çok az sayıda şehir var. UNESCO DÜNYA GASTRONOMİ ŞEHRİ olmamızın başta Turizm olmak üzere Konya’ya çok büyük katkılarının olacağı şüphe götürmez bir gerçek.

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • İbrahim Meral

    Konya’ya özgü lezzetler; Bamya çorbası, Fırın kebabı, Etliekmek, Hoşmerim. Ama bence Konya’daki en orijinal lezzet Mithat Ustanın yaptığı Tirit. Bu kadar sınırlı yemekle gastronomi şehri olmak zor. Hele ki lezzetiyle çok öne çıkan mekan yokluğunda.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English