Son Dakika Haberler

Esra Kaya

Esra Kaya

​Mevsim geçişlerinde beslenme

01 Ekim 2018
Mevsim değişiklikleri beslenmemiz üzerinde olumsuz etkiler yapar. Mevsimler değişirken genellikle kendimizi yorgun, halsiz ve isteksiz hissederiz. Sonbaharda yazın bitmesiyle; havaların soğuması, günlerin kısalması ile hareketin azalması, iştahımızı, hayat kalitemizi ve çalışma tempomuzu da olumsuz etkileyebilir. Birkaç basit önlem ile sonbaharın getirdiği olumsuzlukları yenebiliriz.

SU İÇMEYE ÖZEN GÖSTERELİM

Sonbaharda hava sıcaklığının azalması ile birlikte susuzluk hissi yaşamıyor olsak dahi, su içmeye özen göstermeliyiz. Günde 10-12 su bardağı su içmek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar, su kaybının neden olduğu baş ağrılarını rahatlatır, daha enerjik kalmanızı sağlar ve mevsim değişikliklerine bağlı kabızlık sorununuzu çözer. Mevsim değişikliğine bağlı dolaşım problemlerinden kurtulmanın da tek yolu bol bol su içmekten geçer. Susamadan su içmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz.

C VİTAMİNİNİ YETERLİ VE DÜZENLİ TÜKETMEYİ İHMAL ETMEYİN

C vitaminini yeterli ve düzenli tüketmeyi ihmal etmeyin. Bedenin C vitaminine duyduğu ihtiyaç sonbahar döneminde artabilir. Eğer C vitaminini doğal besinler ile yeteri kadar alamıyorsanız, mevsim değişikliğinin oluşturduğu problemleri şiddetli bir şekilde ve uzun süre yaşamak zorunda kalabilirsiniz. Sofranızda C vitamininden zengin olan yeşil biber, maydanoz, portakal, limon, kivi, nar, kırmızı biber gibi besinlere ve C vitamininin kaynağı olan sebze ve meyvelere geniş yer vermelisiniz.

Yine ıhlamur, çubuk tarçın, kuşburnu, rezene, nane, adaçayı gibi çaylar, içerisine limon, zencefil ve bal ilave edilerek tüketilebilir.nbsp;Sigara içenlerin C vitamini ihtiyacı, normal kişilerin iki katıdır. Bu nedenle sigara tiryakileri C vitamini alımlarına ve beslenmelerine daha fazla özen göstermek zorundadır.

YETERLİ VE DÜZENLİ BESLENİN

Mevsim geçişleri metabolizma hızının değişmesine, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bu dönemde vücut direncini arttırmak için antioksidan olarak da görev yapan A, C, E vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin bunun yanı sıra omega – 3 ve omega – 9 yağ asitlerinden yeteri kadar almak gerekir. Günlük beslenmede kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri ( yoğurt, kefir, peynir ) ve yağlı tohumlar ( ceviz, fındık, badem ) mutlaka bulunmalıdır.

Haftada 2 kez omega-3 kaynağı balık tüketilmelidir.

Günlerin kısalmaya başlaması, yazdan kalma alışkanlıkla akşam yemeklerinin geç yenilmesine devam edilmesi, gece geç saatlere kayan öğünler mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir. Azar azar ve sık aralarla beslenme de bu dönemde oldukça önemlidir. Düzensiz beslenme ve uzun süreli açlıklar, kan şekerinin dengesiz yükselmesi ve düşmesine neden olabileceği için yorgunluğu daha da kötü hale getirebilir. Günde 3 temel öğün, 2 ara öğün ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamaya özen gösterilmelidir.

FİZİKSEL AKTİVİTENİZİ ARTTIRIN VE UYKU DÜZENİNİZE DİKKAT EDİN

Kış aylarında kilo alımı kolaylaşır. Havalar soğuyunca, vücut ısısını dengede tutmak için kendini korumaya alır ve yağ depolamaya başlar. Bu nedenle soğuk kış aylarında vücut yağ depolamaya daha meyilli olduğu için azalan fiziksel aktivite arttırılmalıdır. Haftada en az 3 gün temiz havada yürüyüşler, kapalı spor merkezlerinde yüzme ve egzersizler yapılarak mevsim geçişleri kilo almadan atlatılabilir.

Sağlıklı günler dilerim...



 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English