Son Dakika Haberler

Ömer Lütfi Ersöz

Ömer Lütfi Ersöz

​Kutlu Yolculuk Hicret Ve Hicri Yılbaşı

20 Eylül 2017
Malumunuz 21 Eylül 2017 Perşembe gününden itibaren Hicri 1438. Yıl tamamlanacak ve 1439. yıla gireceğiz. Bu vesile ile Hicri Yılımızı  tebrik eder, Alem-i İslam'ın kurtuluşuna vesile olmasını Allah (c. c.)'dan niyaz ederim. Peygamberimizin Hz. Muhammed (s.a.s) ,Mekke-i Mükerremeden Medîne-i  Münevvere ye hicret ettiği 622 Mîlâdi yılı  Hicretten 17 yıl sonra Hz. Ömer(r.a.)'ın halifeliği döneminde, Hz. Ali (r.a.)'ın teklifiyle bu yolculuk, Hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul  edilmiş ve isim olarak "Hicrî Yıl” denilmiştir. Mîlâdî takvimde Güneşin hareketleri esas alınmış, Hicri Takvimde ise Kamer (ay)'ın hareketi esâs alındığı için , "Hicrî Yıl olarak isimlendirilmiştir.

Hicrî Yıl da, Mîlâdî, Yıl gibi 12 ay esâsına dayanır. Kameri aylar: Muharrem, Safer, Rebîul-evvel, Rebîül-âhir, Cemâzil-evvel, Cemâzil-âhir, Receb, Şâbân, Ramazân, Şevvâl, Zil-kâde, Zil-hicce'dir. 

Hz. Muhammed (s.a.s.) Efendimizin Peygamber olarak gönderilmesi sonucu, karanlık yerini aydınlığa, zulüm yerini adalete, kararan gönüller, vicdanlar, merhamete, İman nuruyla kavuşmuşlardır. Ancak bu nurdan rahatsız olan Müşrikler, Efendimizi öldürmek istiyorlardı ve her geçen gün Müslümanlara eza ve cefalarını artırmaktaydılar. Yaklaşık olarak Mekke de on üç yıllık bir mücadeleden sonra hicret emri gelmiştir. Âyet-i Kerîmede: " Onlar ağızlarıyla Allah'ın nûrunu söndürmek istiyorlar. Hâlbuki kâfirler istemeseler de Allah nûrunu tamamlayacaktır.” (Saff Sûresi âyet:8) 

Müşriklerin, Müslümanlara karşı uyguladıkları eza ve cefaları arttırmış olmalarından dolayı Miladi 622 yılında Müslümanların, Mekke'den Medine'ye hicret etme izni Allah (c.c.) tarafından Peygamberimiz Hz. Muhammed(s.a.s.)'e verilmiştir. Öncelikle Müslümanlar Medine ye gönderilirler. Son olarak da en yakın sadık arkadaşı Hz. Ebu Bekir (r.a.) ile beraber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) Mekke'den Medine'ye hicret etmişlerdir. Hicrete karar veren Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), öncelikle üzerinde bulunan Müşriklerin emanetlerini sahiplerine teslim etmesi için Hz. Ali (r.a.)'a bırakmıştır. Bu husus gerçekten çok anlamlıdır. Üzerinde önemle durmamız gerekir. Peygamberimiz kendisini öldürmek isteyen Müşriklere karşı onların mallarını yine kendilerine teslim etme noktasında gerekeni yapmıştır. Peygamberimiz, müşrikler tarafından bile Muhammedül Emin olarak tanınmıştır. Peygamberler güvenilir kimselerdir. Bu özelliğini Hicrette, Peygamberimiz uygulamaları ile müşriklere bir kez daha net şekilde göstermiştir. Hicret'ten çıkaracağımız çok önemli dersler vardır: Hicrete Yol arkadaşı Hz Ebubekir(r.a.)'la beraber çıkan Peygamberimiz, Medine'ye gidecek olmasına rağmen, tam tersine öncelikli yolculuk yapmıştır. Örümcek ağı çok dayanıksızdır. Koruyan ve kollayan Allah (c.c.), sevdiklerini en zayıf örümcek ağıyla da korur. Müşriklerin gözleri önünde Yasin Suresini okuyup çıkıp gitmelerine rağmen görünmemişlerdir. Yolculuğun her aşamasında zahmet çekerek Medine'ye ulaşmışlardır. Allah(c.c.)'ın gücü her şeye yeter. Bir şeye ol dedi mi o hemen oluverir. Yeter ki kul Allah'a samimi olarak teslim olsun.

Medine'nin o dönem nüfusu yaklaşık olarak on bin, Müslümanların sayısı da toplam nüfusun üçte biri civarındadır. Büyük çoğunluğu Yahudilerden oluşmaktadır. Beni nadir, beni kaynuka, kureyza Yahudileri ile antlaşmalar yapılmıştır. Medine de yaşayan nüfusun sadece üç kişiden birinin Müslüman olduğu bir yapıda Müslümanların Devletlerini kurma başarısını gösterdiklerini öğrenmekteyiz. Sayıların çokluğundan ziyade, İmanlı, nitelikli, donanımlı insanların olduğu yerlerde, niceliklerin, sayıların çokluğunun hiç de önemli olmadığını anlamamız bakımından hakikaten önemli bilgileri öğrenme imkânına sahip olmaktayız. Hicret, maddi ve manevi her türlü fedakârlığın yapıldığı, gerekirse anne-baba, eş, evlâtların ve mülklerin, terkedilebildiğini açıkça gösteren kutlu bir yolculuktur. Hicret, hakkın batıla, iyinin kötüye galip gelmesidir. Hicret, Tevhid inancının kalplerde kökleşmesinin göstergesidir.

Allah (c.c.) Rızası için hicret edip, yine O'nun Rızası için hicret edenlere yardım edenler Kur'an-ı Kerimde övülmektedirler. "İman edip de Allah yolunda hicret ve cihad edenler, (muhacirleri) barındıran ve yardım edenler var ya, işte gerçek Mü'minler onlardır. Onlar için mağfiret ve bol rızık vardır.” (Enfal Sûresi âyet:74) "Bunun üzerine Rableri, onların dualarını kabul etti. (Dedi ki:) Ben, erkek olsun kadın olsun -ki hep birbirinizdensiniz- içinizden, çalışan hiçbir kimsenin yaptığını boşa çıkarmayacağım. Onlar ki, hicret ettiler, yurtlarından çıkarıldılar, benim yolumda eziyete uğradılar, çarpıştılar ve öldürüldüler; andolsun, ben de onların kötülüklerini örteceğim ve onları altlarından ırmaklar akan Cennetlere koyacağım. Bu mükâfat, Allah tarafındandır ve karşılığın en güzeli O'nun katındadır.” (Ali İmran Sûresi âyet:195)

Rabbimiz, her birimize nefsimizle, batılla gereği gibi mücadele etmeyi, Ensar ve Muhacir kardeşliği ekseninde şuurlu hareket etmeyi nasip etsin. Sıhhat ve âfiyetler dilerim.   

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English