Son Dakika Haberler

Halit Karaca

Halit Karaca

​Kurban İbadeti Ve Sağlık Açısından Önemi

13 Ekim 2013

Kurban kesme ibadetinin  maddi ve manevi birçok faydaları vardır; İnsanlar  arasındaki sevgi ve kardeşlik bağlarının kuvvetlenmesini sağlar ve saldırganlık içgüdüsünü törpüler.

“Hayvanları da yarattı. Onlarda sizin için bir ısınma ve birçok faydalar vardır. Hem de onlardan yersiniz.” ( nahl suresi-5)

“Et, dünya ve ahirette yiyeceklerin efendisidir.” ( hadis-i şerif )

Kurban ibadeti  sayesinde  milyonlarca ihtiyaç sahibi insana kırmızı et ulaşmakta ve ülke sınırlarını aşarak adeta dünyanın her yerine dağıtılmaktadır. Zira kurban ibadetinin temelinde paylaşmak vardır. Eğer paylaşmak olmasaydı böylesine sağlık açısından önemli gıda maddesi ihtiyaç sahiplerine ulaşamazdı.

Kırmızı et, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok bileşeni içerisinde barındırmaktadır. Hayvansal gıdaların içerdiği protein bitkisel gıdalara kıyasla çok daha kalitelidir. Kırmızı et en değerli hayvansal protein kaynağıdır. Protein, bedenin yenilenme sürecinin temel yapı taşıdır. Kan hücrelerinin (alyuvarlar) temel yapı taşı olan demir ve B12 vitamini kırmızı ette fazlaca bulunur. Etten alınan B12 vitaminini diğer besinleri tüketerek elde etmek oldukça zordur. B12 vitamini ,özellikle sinir hücrelerinin büyümesi ve tüm hücrelerin tamirinde önemli rol oynamaktadır.

Önemli bir vitamin ve mineral kaynağı olan kırmızı et,  Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12 ve Pantotenik asit  gibi B kompleks vitaminler içermektedir. Ayrıca Demir, Çinko ve Manganez  de içeren mükemmel bir gıdadır. Et, kan yapar ve kansızlığı önler, bedeni canlı ve güçlü kılar ve zihinsel gelişmeyi sağlar.

Vücudumuza her faydalı gıdayı gereğinden fazla tüketirsek zararlı etkileri ortaya çıkabilir. Et tüketiminde de ölçüyü kaçırmamak gerekir;

Sindirim güçlüğü,  gastrit ve reflü gibi sindirim sistemi sorunları, koroner arter hastalığı ve tansiyon  gibi kalp damar hastalıkları,şeker hastalığı, gut ve obezite gibi metabolik rahatsızlığı olanlar ve böbrek yetmezliği bulunanlar  bayramda beslenmelerine daha da dikkat etmelidirler. Bu gibi rahatsızlığı olanlar ,  yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.

Elbette kırmızı etin bu faydalarını elde edebilmek için onu doğru şekilde pişirmek çok önemlidir ;

Et Nasıl Pişirilmelidir ?

Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir.Kesimden hemen sonra kurban eti  sert olur ve sindirimi de oldukça zordur. Oysa kesimden sonra, 24 saat serin bir ortamda  bekletilen et,  kolay pişer ve sindirilir. Etin haşlama, fırında, tencerede pişirme ve ızgara yöntemiyle tüketilmesi daha uygundur. Kızartma ve kavurma tarzında olduğu gibi çok yüksek ısıya uzun süre maruz kalan etlerde "kanserojen maddeler" oluşabilir. İlaveten çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır. Izgara yöntemiyle pişirme yönteminde  kömürün tamamen yanıp dumansız kor haline gelmesi beklenmeli ve et  olabildiğince ateşten ve dumandan uzak tutulmalıdır.

Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir.Çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle hayvanlarda görülen bir takım hastalıklar insanlara bulaşabilir. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kurallarına azami özen gösterilmelidir.

Et Nasıl Tüketilmelidir ?

Et tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır ve beraberinde diğer gıdalar tüketilmelidir. Sebze, salata ve posalı baklagillerle beraber tüketilen etler daha kolay sindirilir ve daha faydalıdır. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Yeterli miktarda sıvı alımı ve egzersiz etin sindirimini kolaylaştırır.

Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır.  Fazla miktarda tuz ilave edilerek et tüketilmesi vücutta su tutarak çarpıntı ve yüksek tansiyona neden olabilir. Bu nedenle özellikle gereğinden fazla tuz tüketilmesinden kaçınılmalıdır.Kuyruk yağı , iç yağı ve sakatatlarda yağ yoğunluğu fazla olduğundan özellikle kalp damar hastalığı ve kolesterol sorunu olanların bunlardan kaçınmasında yarar vardır.

Et Nasıl Saklanmalıdır?

Et ve et ürünleri, sıcaklığa oldukça duyarlıdır ve kolayca bozulurlar. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak saklanmalıdır. Bu nedenle etleri saklama poşetlerinde buzdolabında maksimum 3 gün, buzlukta  ve derin dondurucuda -18 derecede dondurulduğunda ise uzun süre  saklayabiliriz.

Etler kolaylıkla bozulabilen  besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı hazırlar ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Bu nedenle çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Özetle, uzun süreli saklamalarda et besin değerini yitirir. Sene içerisinde kırmızı et satın alma imkanı olanların ihtiyaç sahiplerinin sağlığını koruma adına kurban etlerini paylaşmasında yarar vardır.

 

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • ALİ OFLAZ

    hocam ilk olarak sizin ve islam aleminin kurban bayramını kutluyorum.kaleme aldığınız bu yazı ile kurban bayramı'nın önemi ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamışsınız.herkesin istifade etmesi gerekli bir yazı olmuşElinize sağlık hocam....saygılarımla...

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • ALİ OFLAZ

    hocam ilk olarak sizin ve tüm islam aleminin mübarek kurban bayramını kutlarım.böyle önemli bir günde herkesin istifade edeceği anlamlı bir yazı olmuş.teşekkür ederim....

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English