Son Dakika Haberler

Nurettin Bay

Nurettin Bay

​Hedef dünyada ilk beş

18 Eylül 2017
Konuk; kendinden bekleneni, Konya ise kendine yakışanı yaptı. 

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, Pankobirlik Genel Başkanı ve Karaman Milletvekili Recep Konuk’un Konya Pancar Üreticileri Kooperatifi başkanlığına yeniden aday olmayacağını duyduğumda tedirgin olmuştum. 

Önceleri inanmadım. Kendisinden duymak için aradım ama ulaşamadım. En yakınındakilerden haberi doğrulayınca tedirginliğim daha da arttı.  Konuk, çekileceğini açıklayınca Konya Şeker’in, Konuk yönetimindeki 18 yılı gözümün önünde bir film şeridi gibi geçti. 

Seversiniz, sevmezsiniz onu bilmem. Ancak “ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz”. Recep Konuk, Konya Şeker’in başına geldiği günden bu yana iyi işler yaptı. Büyük başarılara imza attı. Bu gerçeği kimse yok sayamaz.  

Hakikatlerin ne olduğunu öğrenmek için hafızamızı biraz zorlamamız gerekecek. Bundan 18 yıl önce Konya Şeker adında bir tek fabrikamız vardı. Hatırlayabildiğim kadarıyla bir de Meram’da günlük süt ve süt ürünleri üreten küçük bir işletme bulunuyordu. 

Şimdi Konya Şeker’in 45 dev tesisi mevcut. Çumra Şeker Fabrikası kendi alanında dünyanın en büyükleri arasında yer alıyor. Cihanbeyli’de kurulu bulunan Panplast,  bu ürünlerde ülkemizi ithalat yapan ülke konumundan çıkaran dev bir tesis.  Seydişehir ile Beyşehir’i adında buluşturan Seydibey Patates Fabrikası üreticiye ikinci ürün için soluk oldu. Kendi alanında önemli bir boşluğu dolduran bu fabrika Türkiye’nin en büyüğü. 

Konuk, üçüncü ürün olarak da ayçiçeğine el attı. Pancara göre daha az su isteyen ayçiçeği, su sıkıntısı çeken Konya Ovasına ve Konya çiftçisine ilaç gibi geldi. Altınekin'deki tohumculuk tesisleri ve ham yağ fabrikası, ayçiçeği üretiminde çok gerilerde bulunan Konya’yı birkaç yıl içerisinde Türkiye şampiyonu yaptı. 

Hayvansal ürünlerde Panagro’yı, meyvecilikte  Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisini hayata geçiren Konuk, hem üretimi artırma, hem üretimi çeşitlendirme ve hem de üreticiyi koruma adına çok şey yaptı. Yapmaya da devam ediyor. 

Torku’yu anlatmaya gerek yok sanırım. Torku artık bir dünya markası. 

Konya Şeker’in enerji alanında da ciddi yatırımları ve hedefleri var. 

Konuk’un 18 yıllık yaptıklarının tamamını yazmaya köşemiz kifayet etmeyeceğinden 11 ayrı kampüste 45 büyük tesisle, Türkiye’nin 16. büyüğü olma başarısı gösteren Konya Şeker’in başarısı önünde ancak şapka çıkarılacağını belirterek asıl mevzuya geçelim. 

Konuk’un yeniden aday olmayacağını açıklaması küçük bir marjinal  grubun zil takıp oynamasına neden oldu. Yalan ve iftiralarla karalama kampanyası başlatan bu gruba yine en güzel cevabı Konuk verdi. Konuk, genel kuruldaki konuşmasında bu grubun gündeme getirdiği tüm iddiaları tek tek cevaplayarak, zihinlerde oluşan istifhamları giderdi. 

Bu süreç, hem Konya’nın hem de üreticinin bilmesi gereken daha başka gerçekleri de öğrenmesine neden oldu. 

Tehlikeyi ilk üreticiler sezdi. Daha ilk haftadan itibaren yaptıkları açıklama ve eylemlerle Konuk’un yeniden aday olması gerektiğini haykırdılar. Ses getiren eylemler Konya’yı da kendine getirdi. Konya’da bu işin “Konuk’suz” olmayacağını anladı. 

Konuk’un yeniden aday olmayacağını açıklaması hükümet kanadında endişeye neden oldu.  Önce başbakan Binalı Yıldırım, ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konuk ile görüşerek göreve devam etmesini istedi. 

Üreticilerle birlikte Hükümet’in de Konuk’un yeniden aday olmasını istemesi Konuk’u kararından caydırdı. 

Konuk, hükümetin ve üreticinin sesine kulak verdi ve yeniden aday oldu. Çok da iyi yaptı. 

Yapılan genel kurula çiftçilerin uzak yakın demeden gelip katılması, çiftçinin meseleyi ne miktarda önemsediğini ve anladığını ortaya koydu. Öyle ki, ta 200 kilometre uzaklıktan gelip genel kurula katılanlar oldu. Çiftçinin genel kurula gösterdiği ilgi ve genel kurulda Konuk’un konuşmalarına verdiği coşkulu tepki bir tarafa not edilecek güzellikte bir duyarlılık. 

Bir başka güzellik de, Konuk’un aday olmayacağını açıkladıktan sonra adaylığını açıklayan şahısların, Konuk’un aday olmasıyla adaylıktan çekilmesi oldu. Konuk olmadığında Konya Şeker’e sahip çıkmak da Konuk olduğunda onun başarısına ortak olmak da alkışlanacak erdemli davranışlar olarak görülmeli. Yeter ki bir art niyet olmasın. 

Peki biz neden Konuk’un bu görevini devam ettirmesini istiyoruz? 

Öncelikle bilinmesi gereken konu, bu oluşumun bir çiftçi kooperatifi olması. Yani yapılan tüm tesisler çiftçimizin malı. Bu sistemin yürümesi ve yürütülmesi gerekir. Bu sistemde oluşabilecek bir sarsıntı, Konya ve Türkiye’de geriye dönüşü mümkün olmayan büyük kayıplara yol açacaktı. Kaybeden çiftçimiz, dolayısıyla ülkemiz olacaktı. 

Biz Konuk’un, Konya Şeker’i kendi alanında dünyanın en büyük ilk 5 gıda firması arasına sokma hedefini önemsiyoruz. Buna inanıyoruz da… 18 yılda 1 fabrikadan 11 dev fabrikalar kampüsü ve 45 tesis oluşturulabildiyse, yakın zamanda dünyada ilk beşe de girilebilir. Bu ülkemizin 2023-2053-2071 vizyonunun çok önemli bir unsuru olarak kabul edilmeli. Unutulmamalıdır ki, ülkemiz potansiyeli itibariyle kendi kendine yetebilen dünyanın 7 tarım ülkesinden biri. Tarım arazisinin büyüklüğü bakımından da dünyada 13. sıradayız. 

Konuk, bu gerçeği çok iyi görüyor ve bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyor. Yakın zamanda eğitim-öğretime açılan Gıda ve Tarım Üniversitesi bu vizyonun önemli bir parçası. Konuk’un kafasında bu vizyonu perçinleyecek daha başka projelerinin de olduğunu biliyoruz. 

Bize düşen bu yolda Konuk’a engel olmak değil, onu desteklemek. Konya da Türkiye de bunun farkında. 

Bana, Recep Konuk’un Genel Kurul’da yaptığı konuşmasındaki en flaş cümlesi hangisiydi siye soracak olursanız, “Tacın üzerinde bir pul olmaktansa, bu milletin eşiğinde bir çul olmayı tercih ederim” cümlesiydi derim.  

Bu millete hizmet yolunda çul olmaya razı olanlara selam olsun. Bu vesile ile yeni dönem Konya’mıza, ülkemize hayırlı olsun. 

 

Yorumlar

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English